Endometrioza – Simptome și Tratament
Endometrioza este o afectiune necanceroasa in care tesutul endometrial functional este implementat in afara cavitatii uterine. Simptomatologia depinde in functie de localizarea tesutului implantat si poate fi reprezentata de dismenoree, dispareunie, infertilitate, disurie si durere in timpul defecatiei. Diagnosticul este bioptic, de obicei efectuat prin laparoscopie. Tratamentul consta in administrarea de medicamente antiinflamatorii, de medicamente care sa suprime functia ovariana sau cresterea tesulului endopetrial. Se apeleaza si la interventii chirurgicale.
- Ce este endometrioza
Endometrioza este prezenta de obicei la nivelul suprafetei peritoneale sau seroase a organelor abdominale, in mod obisnuit la nicelul ovarelor, a ligamentelor largi, a fundului de sac posterior, etc. Localizari mai putin obisnuite sunt reprezentate de suprafetele seroase ale intestinului subtire si gros, a ureterului, a vezicii urinare, vaginului, cicatricelor operatorii, pleurei si pericardului.
Cea mai larg acceptata ipoteza etiologica este aceea conform careia celula endometriala sunt transportatede la nivelul cavitatii uterine si apoi sunt implantate la nivel ectopic.
Incidenta raportata variaza dar se situeaza aproximativ la un procent ce variaza intre 10-15%, la femeile active sexual. Varsta medie in momentul diagnostigarii este de 27 de ani insa endometrioza poate fi prezenta si in randul adolescentelor. Aproximativ 50% din femeile infertile prezinta endometrioza. Incidenta acestei afectiuni este crescuta la rudele de gradul 1, acest fapt sugerand existenta unui factor ereditar in etiopatologia sa.
- Endometrioza – Semne și simptome
Simptomatologia caracteristica pentru endometrioza este reprezentata de prezenta durerii pelvine, a unei mese palpabile la nivel pelvin, a modificarii menstruale si a infertilitatii. Exista cazuri in care desi endometrioza este extinsa aceasta este asimptomatica. Implanturile endometriale de la nivelul colonului sunt detectate atunci cand apare durere pelvina in timpul defecatiei, balonare si sangerare rectala in timpul menstruatiei.
Endometrioza localizata la nivelul vezicii urinare provoaca disurie, hematurie si durere suprapubiana severa. Implanturile de la nivelul ovarelor duce la formarea de chisturi cu diametrul intre 2-10 cm.
- Diagnostic endometrioză
Diagnosticul de endometrioza se suspecteaza pe baza prezentei simptomelor caracteristice dar trebuie confirmat dupa efectuarea biopsiei cu ajutorul laparoscopiei. Pentru detectarea locului in care s-a implantat endometru se utilizeaza teste imagistice sau tehnici minim-invazive.
- Tratament pentru endometrioză
Tratamentul simptomatologic este reprezent initial de administrarea de antiinflamatoare nesteroidiane. Apoi tratamentul trebuie individualizat in fuctie de varsta pacientei, simptomatologia prezenta si dorinta acesteia in ceea ce priveste fertilitatea, precum si gradul de extindere a afectiunii. Optiunile terapeutice sunt reprezentate de medicatie care suprima functia ovariana, cresterea si dezvoltarea implanturilor endometriale, rezectia chirurgicala conservativa asociata cu terapia medicamentoasa. Daca afectiunea este severa sau pacientele se aproprie de varsta menopauzei se recomanda efectuarea de histerectomie totala cu anexectomie bilaterala ce opreste din evolute boala dar compromite total activitatea sexuala a pacientei.