Ce cer oamenii de la Dumnezeu și ce cere Dumnezeu oamenilor – Părintele Arsenie Boca

Este o discrepanță uriașă între cele pe care oamenii vor să le primească de la Dumnezeu și ceea vrea Dumnezeu de la oameni.

Noi vedem relația noastră cu Dumnezeu prin prisma a ceea ce avem nevoie pentru viața aceasta biologică.

Ce cer oamenii lui Dumnezeu si ce cere El oamenilor

Ce cer oamenii lui Dumnezeu si ce cere El oamenilor

De aceea, remarca Părintele Arsenie Boca într-un cuvânt rostit în anul 1950, că „probabil cea mai deformată ființă din capul oamenilor este Dumnezeu”.

Aceste învățături se găsesc în predicile Părintelui Arsenie Boca rostite în perioada viețuirii sale ca duhovnic la Mănăstirea Prislop și au fost incluse în cartea „Cuvinte Vii„.

  Cumpără cartea  

Cuvinte vii

Oamenii cred că rugăciunea înseamnă cerșeală. Or, a te ruga înseamnă a vorbi cu Dumnezeu, a căuta comuniunea cu El.

Oamenii, fiecare în felul lor, cer lui Dumnezeu lucruri potrivite cu concepția ce și-o fac despre Dumnezeu”.

Și dă aici exemplu Părintele pe Apostoli. Aceștia, fiindcă doreau ca Mântuitorul să fie Împărat pe pământ, Îi cereau „posturi înalte în Împărăție”. Vroiau să stea de-a dreapta și de-a stânga lui. „Săracii Îl văd pe Dumnezeu ca pe un bogat și-I cer unele ca acestea”.

De 2.000 de ani se aud aceleași cereri nepotrivite din gura oamenilor. Unii se roagă să dobândească un serviciu, alții să primească înapoi ce li s-a furat.

Alții cer lui Dumnezeu să-i scape de dușmani, alții să câștige la loterie, școlarii vor să reușească la examene  Mai sunt și alții care vor ca Dumnezeu să despartă pe cutare de cutare și lista poate continua.

E de neînchipuit cât e de mare nepotrivirea între ce cer oamenii lui Dumnezeu și între ce cere Dumnezeu oamenilor”.

De ce numește Părintele Arsenie aceste cereri „nepotrivite” sau neconforme cu voia lui Dumnezeu? Pentru că ele sunt „lucruri pământești, trecătoare, nimicuri”.

Poate că pentru astfel de lucruri nici nu trebuie să ne rugăm. Știe Tatăl nostru că avem trebuință de ele, zice Mântuitorul.

O serie de oameni Îi „cer lui Dumnezeu socoteală de cum conduce lumea” și își doresc ca Dumnezeu să asculte de ei. Mai sunt și alții nu Îi cer nimic, sau alții care ar vea ca Dumnezeu să tacă, adică să nu existe, zice Părintele.

  Cumpără cartea  

Cararea imparatiei

Cararea imparatiei

Este interesantă remarca pe care o face Părintele Arsenie Boca referitor la cauza acestor cereri nepotrivite.

Dumnezeu e văzut prin patimile și pătimirile lor, ca prin niște ochelari colorați”. Or, Dumnezeu este altfel decât Îl vedem noi sau ni-L închipuim noi.

Ne-am întrebat vreodată oare ce cere Dumnezeu de la noi? Sau ce ar vrea ca noi să cerem atunci când ne rugăm? Iată ce spune Părintele Arsenie:

Să fim ca Iisus, în care S-a îmbrăcat El, dându-ni-se model și viață”.

Dumnezeu pune accentul pe „a fi”, iar noi pe „a avea”, iar asta se vede din cererile noastre, care sunt axate pe bunuri materiale, servicii sau interese personale.

De aceea noi înaintea lui Dumnezeu mereu suntem în trista situație de cerșetori, când de fapt trebuie să fim în situația de fii”.

  Cumpără cartea  

Scrieri inedite

Scrieri inedite

Părintele Arsenie Boca își încheie predica într-o notă pozitivă, arătându-ne ce anume trebuie să cerem când ne rugăm:

Deci chiar așa rău stând lucrurile, să-L cerem pe Iisus, Omul care să ne învețe să fim, deocamdată oameni, și pe urmă fii”.

Sursă articol: Părintele Arsenie Boca, Rugăciuni nepotrivite, Cuvinte Vii, Editura Charisma, Deva, 2006, pp. 339-340: https://tinyurl.com/y77r677c

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.