Edeme, retenție de apă în țesuturi – remedii naturiste
Edemul este o inflamare a pielii cauzată de retenția de apă din țesuturi. Apare de regulă la nivelul picioarelor, gleznelor, feței sau mâinilor.
Adulții în vârstă și femeile gravide sunt persoanele cele mai predispuse la edem, însă această afecțiune poate să apară la orice vârstă.
Cuprins
Edeme – cauze și simptome
Umflăturile sau edemul apar ca urmare a unei acumulări excesive de lichid sub piele sau în țesuturile corpului.
Edemele periferice – cele mai des întâlnite la femei, sunt umflături care apar la nivelul gleznelor sau picioarelor.
Cauzele pot fi diverse:
– sarcina, hipertensiunea sau hipotensiunea, afecțiuni hepatice, afecțiuni renale, afecțiuni ale tiroidei, obezitatea, diabetul zaharat, deshidratarea, statul îndelungat în picioare sau pe scaun, lipsă de proteine, malnutriție, menopauză, circulația sangvină proastă, consumul excesiv de sare, insuficiență cardiacă, emfizem pulmonar, bronșită cronică sau insuficiență venoasă.
> Simptomele edemului sunt:
– Glezne și picioare umflate
– Senzație de arsură, durere, amorțeală sau furnicături la nivelul pielii
– Piele caldă, transpirații nocturne
– Reținerea apei (lichid intestinal)
– Crampe, balonare
Remedii naturiste pentru edem
• Ceai de pelin
Se pune o lingură de pelin uscat (rădăcină) la foc mic cu 150 ml de apă și se fierbe încet. Se lasă apoi la infuzat 30 de minute într-un termos.
Se strecoară și se iau câte 1-2 lingurițe, de 3 ori pe zi. Cura se face o săptămână, iar după 3 zile de pauză se poate relua. Ajută la detoxifierea corpului.
• Hrean cu lămâie
Se rade 150 g de hrean și se combină cu sucul proaspăt stors de la 3 lămâi. Se ia câte o linguriță, de 2 ori pe zi, înainte de masă.
• Ceai de pătrunjel
Se pun 2 linguri de pătrunjel tocat la infuzat într-o cană de apă clocotită, timp de 2 ore. Se poate folosi un termos. Se beau câte 50-70 de ml, de 3 ori pe zi.
• Ceai de coada-calului
Se pun 2 linguri de coada-calului la infuzat într-un termos cu 250 ml de apă clocotită. Se lasă jumătate de oră, apoi se strecoară și se iau câte 3 linguri, de 3 ori pe zi, între mese.
Nu este un remediu recomandat persoanelor cu nefrită sau nefroză.
• Vin de trifoi roșu
Se pun la macerat în 2 litri de vin roșu 200 g de flori de trifoi roșu și 100 g de flori uscate de trifoi. Sticla se lasă la macerat o săptămână, agitând zilnic.
După această perioadă, vinul se pune pe foc până atinge punctul de fierbere, apoi se lasă la foc mic, acoperit cu un capac jumătate de oră. Se strecoară și se beau câte 50 ml, de 3 ori pe zi, înainte de masă.
• Macerat de osul-iepurelui
Pentru preparare maceratului se folosesc 2 lingurițe pline de rădăcină de osul-iepurelui. Planta se pune de seara într-o cană de apă rece și se lasă peste noapte.
A doua zi dimineață, maceratul se pune pe foc la încălzit și apoi se strecoară.
Ceaiul obținut se împarte în două doze egale. Prima jumătate de cană de ceai se bea cu 30 de minute înainte de micul-dejun, iar cealaltă jumătate de cană la 30 de minute după micul-dejun.
• Macerat de soc
O altă posibilitate de a ajuta edemele să se retragă este să se utilizeze scoarță sau crengi de soc. Se pune o linguriță de scoarță de soc la macerat peste noapte într-o cană de apă rece.
Se bea câte o jumătate de ceașcă de ceai după fiecare din cele trei mese principale ale zilei. Ceaiul se poate îndoi cu o jumătate de cană de apă.