Uleiul de liliac reduce ridurile și durerile reumatice – cum să îl prepari în casă
Cât timp mai este liliacul înflorit, nu ratați această rețetă! Din florile acestui arbust puteți obține un ulei parfumat, benefic pentru piele și dureri.
Cuprins
Cum se face uleiul de liliac – rețetă
Pentru a prepara uleiul de liliac aveți nevoie de flori deschise. Acestea se desprind de pe ramuri și se pun într-un borcan de sticlă.
Dimensiunea borcanul depinde de cât de multe flori aveți și de cât ulei sunteți dispus să alocați acestei rețete. Puteți utiliza ulei de măsline sau de floarea-soarelui. Sau alt ulei din care aveți.
Îndesați ușor florile în borcan. Încălziți apoi uleiul la 40 de grade Celsius. Turnați-l încet peste flori, până se umple borcanul. Așteptați ca acesta să pătrundă prin flori și completați cât este nevoie.
Citește și – Puneți liliac în alcool și faceți frecții – boli de oase, dureri articulare, reumatism
Înfiletați capacul strâns și așezați borcanul într-un loc călduros din casă. După 2 zile de stat la macerat, principiile active din flori vor trece în ulei.
După 2 zile, strecurați uleiul printr-un tifon, apoi puneți-l din nou la încălzit la 40 de grade Celsius.
Umpleți iarăși borcanul cu flori proaspete de liliac și turnați uleiul fierbinte peste ele. Lăsați din nou la macerat.
Această procedură se face de câteva ori, pentru a obține un ulei cât mai concentrat și aromat.
Dacă nu aveți multe flori de liliac la dispoziție, puneți fierbe primul borcan la bain-marie circa 30-60 de minute. Sau puteți folosi flori uscate, pe care trebuie să le lăsați la macerat în ulei minim 2 săptămâni. Astfel va rezulta un ulei mai concentrat.
Moduri de utilizare și beneficii
Liliacul este o plantă astringentă, care tonifică țesuturile. Din aceste considerente, uleiul poate fi folosit ca tonic facial.
Aplicat extern, uleiul de liliac reduce îmbătrânirea prematură a pielii. Este excelent pentru tenul îmbătrânit, cu pielea lăsată. Liliacul diminuează aspectul ridurilor și dă mai multă fermitate pielii.
Este util și ca remediu pentru arsuri solare, piele înroșită sau iritată, mâncărimi, zgârieturi sau tăieturi minore, deoarece are efect calmant și grăbește vindecarea.
Citește și – Liliacul în medicina tradițională – utilizări terapeutice și culinare
Prof. dr. Constantin Pârvu scrie în una din cărțile sale că florile de liliac macerate în ulei au efect antireumatismal.
Se aplică pe regiunile dureroase și sa fac frecții. Masajul cu ulei de liliac poate fi folosit în caz de dureri reumatice, migrene sau frisoane.
Poate fi adăugat în diferite produse de îngrijire a corpului, precum șampon, loțiuni de corp sau unguente.
Surse articol:
1. Tainele Naturii, Uleiul binefăcător din flori de liliac: https://www.youtube.com/watch?v=4E1HWQlLOHw&ab_channel=TaineleNaturii
2. The Right Flowers, The amazing health benefits of lilac flowers: https://www.therightflowers.com/the-amazing-health-benefits-of-lilac-flowers/
3. Health Benefits Times, Facts about Common Liliac: https://www.healthbenefitstimes.com/common-lilac/
4. Leacuri & Sfaturi Despre Sănătate, Leacuri cu frunze și flori de liliac: https://www.youtube.com/watch?v=1luL-UqemjE&ab_channel=Leacuri%26SfaturiDespreSanatate