Puneți liliac în alcool și faceți frecții – boli de oase, dureri articulare, reumatism
Puțini știu că florile de liliac sunt comestibile și au beneficii pentru organism. Pot fi consumate intern, pot fi utilizate și extern, în diverse forme.
Dacă suferiți de dureri de oase sau de articulații, încercați tinctura de liliac.
Rețeta este recomandată de cunoscutul naturopat Zidana Uzakovna din Republica Moldova. Pe canalul său de Youtube puteți găsi numeroase remedii obținute din flori, plante medicinale și produse apicole.
De multe ori trecem pe lângă un arbust de liliac și ne mulțumim doar să admirăm florile și parfumul lor. Dincolo de aspectul său estetic și ornamental, liliacul are întrebuințări medicinale nebănuite.
Atât florile, cât și scoarța de liliac pot fi folosit în scop medicinal. Din flori putem prepara ceaiuri, siropuri, dulceață, vin, uleiuri sau unguente terapeutice.
Cuprins
Liliacul în medicina tradițională
Liliacul este una din cele 21 de specii de Syringa din familia Oleaceae. Acestea cresc în Europa de Sud, Japonia, China și Himalaya.
Părțile arbustului sunt folosite în medicina tradițională chineză pentru diverse afecțiuni, precum tuse, bronșită, ischemie miocardică, hepatită icterică acută, dureri abdominale, vărsături, diaree și conjunctivită.
O recenzie publicată în anul 2021 în „Journal of Ethnopharmacology” prezintă pe scurt conținutul fitochimic, utilizările tradiționale și farmacologice ale liliacului.
Cercetătorii chinezi au revizuit mai multe studii pe aplicațiile clinice ale speciei Syringa. Aceasta conține circa 300 de compuși, între care iridoizi, flavonoizi, triterpeni, fenilpropanoizi și acizi organici.
Cercetările in vitro și in vivo au arătat că extractele și compușii puri din Syringa au proprietăți antiinflamatoare, hepatoprotectoare, antioxidante, antimicrobiene, antivirale, imunomodulatoare, antitumorale, hipotensive și cardioprotectoare.
Citește și – Liliacul – leac pentru ciroză, ficat gras, paraziți intestinali, insomnie, hemoroizi
Este îmbucurător să vedem că majoritatea utilizărilor tradiționale ale liliacului sunt confirmate de studiile științifice moderne.
Tinctură de liliac – rețetă pentru dureri
Florile de liliac se culeg pe timp însorit, la 2-3 zile de când bobocii s-au deschis. Nu contează ce culoare au: mov, roz, roșu, alb. Se desprind floricelele de pe ramuri.
Se pune câte 1 lingură de miere în fiecare borcan (de 200 ml). Se umplu apoi cu florile de liliac. Se îndeasă compact în borcane, până la gură. Se toarnă alcool natural (rachiu de casă, pălincă). Se presează cu o lingură de lemn și dacă este nevoie, se mai completează cu alcool.
Florile trebuie să fie complet scufundate în alcool. Se înfiletează capacele strâns. Recipientele se pun într-un loc întunecos și se lasă 40 de zile la macerat.
Agitați borcanele zilnic pentru a ajuta procesul de macerare. După această perioadă, alcoolul se strecoară și se păstrează în sticle închise la culoare.
Citește și – Liliacul – leac pentru durerile reumatice (cum să îl folosești)
Cel mai bine este să folosiți tinctura de liliac preparată cu un an înainte, spune autoarea rețetei.
Mierea este opțională, dar crește potența terapeutică a preparatului final.
În ce boli ajută tinctura de liliac
Tinctura de liliac poate fi utilizată extern, dar și intern. Extern, ajută în toate bolile de oase, de la artrite și artroze, până la traumatisme, inflamații și malformații osoase sau articulare, reumatisme, dureri musculare, spondiloză, coxartroză, dureri de genunchi, hernie de disc, dureri de spate, picioare umflate, retenție de apă (edeme la picioare).
Se aplică pe regiunile dureroase și se masează pielea. Se poate folosi de mai multe ori pe zi.
Citește și – Frunzele de la liliacul alb tămăduiesc arsuri grave
Zidana spune că tinctura de liliac poate fi administrată și intern, pentru calmarea durerilor de stomac. Se pun 15 picături de tinctură într-un pahar cu apă și se bea dimineața. Această doză se administrează și seara.
Surse articol:
1. Wenbo Zhu, Zhibin Wang, Yanping Sun, Bingyou Yang, Qiuhong Wang, Haixue Kuang, Traditional uses, phytochemistry and pharmacology of genus Syringa: A comprehensive review, Journal of Ethnopharmacology, Volume 266, 2021, 113465, ISSN 0378-8741, https://doi.org/10.1016/j.jep.2020.113465 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874120333511)
2. În Bucătărie la Zidana Uzakovna, Tratament pentru țesutul osos: https://www.youtube.com/watch?v=Cl6gGO-IcrI&ab_channel=INBuc%C4%83t%C4%83rielaZidanaUzakovnaRe%C8%9Beteu%C8%99oare.