Ciocolata caldă – porția zilnică de sănătate!
√ Bazat pe studii științifice
Ciocolata este pe nedrept inclusă în categoria dulciurilor.
Nu este nici măcar un simplu aliment, ci o adevărată tabletă de sănătate.
La origini, boabele de cacao se consumau în forma lor amară. Gustul profund amar este dat de concentrație bogată în antioxidanți.
Cuprins
Ciocolata – aurul mayașilor
Istoria ciocolatei începe în urmă cu câteva mii de ani. Civilizația mayașă cultiva planta de cacao. O considerau un dar al divinițății.
Indienii mezoamericani care au trăit în sudul Mexicului și America Centrală preparau din ea o băutură revigorantă și medicinală.
Uscau boabele de cacao, le măcinau și amestecau pudra obținută cu apă fierbinte.
Ciocolata caldă a aztecilor se numea „xocolatl”. Nu era deloc dulce, așa cum este astăzi. Avea un gust puternic amar. În plus, era și picantă, pentru că adăugau în ea chilli (ardei iute).
Aztecii venerau această băutură și o ofereau luptătorilor victorioși în urma bătăliilor. O foloseau de asemenea în ritualurilor lor religioase.
Citește și – Ciocolata – „medicament” pentru minte, inimă și corp
Boabele de cacao prețuiau în vremea aceea mai mult decât aurul.
10 păstăi de cacao valorau cât un iepure, iar 100 de păstăi cât o curcă.
Interesul față de ciocolată a crescut în ultimii ani, datorită proprietăților sale farmacologice uimitoare.
Sursă bogată de antioxidanți
Ciocolata neagră conține 40-50% grăsimi (provenite din untul de cacao). Acestea sunt bogate în acid oleic (33%), acid stearic (33%) și acid palmitic (25%).
Este o sursă excepțională de antioxidanți. Are mai mulți polifenoli decât alte alimente: proantocianidine (58%), catechine (37%) și antocianidine (4%).
Gustul amar se datorează polifenolilor.
În compoziția boabelor de cafea se găsesc de asemenea fibre, proteine, teobromină, cafeină, potasiu, fosfor, fier, cupru, zinc și magneziu.
Citește și – Consumul moderat de ciocolată protejează vasele de sânge, inima și pielea
Beneficii incredibile
Studiile au arătat că ciocolata neagră, bogată în cacao și antioxidanți, ajută la reglarea tensiunii arteriale, a insulinei și a funcției vasculare.
Combate procesele oxidative datorită conținutului bogat în compuși antioxidanți.
Are efecte prebiotice. Consumul de ciocolată ajută la creșterea bacteriilor intestinale benefice și reducerea celor patogene.
Afectează în mod pozitiv metabolismul grăsimilor și homestazia glucozei.
Previne obezitatea și sindromul metabolic.
Studiile pe animale au arătat că scade riscul de dezvoltare a tumorilor colorectale. Reduce incidența și mutiplicitatea carcinoamelor. Combate cancerul ovarian.
Potrivit cercetărilor in vitro și in vivo, cacao reglează celule imunitare implicate în imunitatea înnăscută și imunitatea dobândită.
La animale, efectele imuno-regulatoare au fost obsevate la nivel intestinal și sistemic.
Consumată cu regularitate, cacaua previne sau ameliorează procesele alergice.
Ciocolata are efecte benefice asupra sistemului nervos central și asupra funcțiilor creierului. Poate preveni declinul cognitiv asociatecu vârsta, precum și maladiile Alzheimer sau Parkinson.
Citește și – Ciocolata neagră protejează neuronii de toxicitatea acrilamidei
Ciocolata caldă are mai puține calorii decât ciocolata solidă
O tabletă de ciocolată este ușor de devorat în câteva minute.
Există o formă mai plăcută și mai dietetică de a consuma ciocolata.
Nutriționistul Mihaela Bilic propune ciocolata caldă.
Diluarea ciocolatei cu apă reduce încărcătura calorică.
Mai precis, transformarea ciocolatei într-o băutură reduce numărul de calorii cu 25%.
În plus, este savurată mai lent, umple stomacul și satură mai bine decât dacă am consuma-o în stare solidă.
Ciocolată caldă într-un minut – rețetă
Tot ce trebuie să facem este să înfierbântăm o cană cu apă într-un ibric. Adăugați 2-4 pătrățele de ciocolată, rupte bucăți.
Pe măsură ce lichidul se încălzește, ciocolata se va topi.
Veți obține o băutură delicioasă!
Folosiți o ciocolată neagră, de calitate. Trebuie să aibă un conținut de minim 70% cacao și puțin zahăr.
Dacă vreți ca băutura să fie mai dulce, adăugați 1-2 lingurițe de miere.
Se pot pune și alte ingrediente sau arome, precum scorțișoară, vanilie sau rom.
Surse articol:
1. Montagna MT, Diella G, Triggiano F, et al. Chocolate, „Food of the Gods”: History, Science, and Human Health. Int J Environ Res Public Health. 2019;16(24):4960. Published 2019 Dec 6. doi:10.3390/ijerph16244960: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6950163/
2. Bitesize, A brief history of chocolate: https://www.bbc.co.uk/bitesize/articles/zngsqp3
3. Mihaela Bilic, Ciocolata caldă: https://www.facebook.com/mihaela.bilic/posts/455932009222442