Tinctura de pătlagină – leac valoros pentru alergiile sezoniere

Venirea primăverii este pentru unii mai curând o veste îngrijorătoare decât îmbucurătoare. Motivul? Alergiile sezoniere.

Rinita alergică – cunoscută în limbaj popular și sub numele de „febra fânului” – este o afecțiune respiratorie cu o prevalența crescută. Una din șase persoane este afectată.

Tinctura de patlagina amelioreaza rinita alergica

Tinctura de patlagina amelioreaza rinita alergica

Rinita alergică – simptome, cauze

Boala poate fi sezonieră (intermitentă) sau perenă (cronică). Cel mai frecvent tip este rinita alergică perenă.

Se manifestă prin congestie nazală sau nas înfundat, rinoree limpede, secreții post-nazale, accese de strănut și mâncărimi nazale.

Există și alte simptome asociate, care pot fi prezente, precum conjunctivită alergică, tuse uscată sau sinuzită cronică.

Studiile au arătat că expunerea la polenuri crește riscul apariției rinitei alergice. Reacțiile alergice pot fi provocate de asemenea de praf sau anumite plante și flori.

Pătlagina – leac valoros pentru alergiile de sezon

Pătlagina (Plantago lanceolata) este considerată una din cele mai eficiente plante contra alergiilor de sezon. Poate fi folosită atât specia de pătlagină lată, cât și cea îngustă.

Are o energie răcoritoare și de aceea este indicată în afecțiunile caracterizate de fierbințeală. Mai exact, poate fi utilă în roșeață, umflături, inflamații sau dureri dureri ascuțite.

Compresele cu pătlagină calmează arsurile și mâncărimile. Nu este de mirare că administrarea internă poate ameliora și simptomele de rinită alergică, precum tuse uscată sau inflamația membranei mucoase.

În general, alergiile au la bază o dereglare a sistemului imunitar. Pătlagina modulează răspunsul exagerat al țesuturilor la excesul de histamină în cazul alergiilor sezoniere sau a înțepăturilor de insecte.

Are efecte tonice asupra membranelor mucoase ale aparatului respirator.

Favorizează eliminarea flegmei. Ajută la tratarea congestiei în rinita alergică și astm.

Este utilă în toate tipurile de congestie respiratorie: catar respirator, bronșită, sinuzită sau infecțiile urechii medii.

Calmează rinoreea, strănutul, mâncărimile și secrețiile oculare.

Rezultate bune se pot obține cu ajutorul tincturii de pătlagină.

Tinctura de pătlagină poate fi asociată cu tinctură de frunze de piersic pentru un efect calmant mai bun.

Tinctură de pătlagină pentru rinită – rețetă

Tinctura de pătlagină poate fi cumpărata de la magazinele naturiste, sau poate fi preparată în casă.

Dacă vreți să o faceți singuri, puteți utiliza pătlagină recoltată din natură, din zone nepoluate. Planta se spală și se lasă la uscat, după care se depozitească în pungi de hârtie.

Dacă nu aveți această posibilitate, cumpărați 100 g de pătlagină uscată de la magazinele cu plante și urmați instrucțiunile de mai jos.

Ingrediente

  • 100 g de pătlagină
  • 700-800 ml de alcool de cereale

Mod de preparare

Pătlagina uscată se fărâmițează și se pune într-un borcan de sticlă. Se toarnă alcoolul și se închide recipientul.

Planta se lasă la macerat o lună, după care se filtrează.

Se păstrează în sticle închise la culoare (sticle brune de la alte tincturi), preferabil prevăzute cu dop picurător sau cu pipetă.

Doza recomandată este de 25-30 de picături, de 3 ori pe zi. Fiecare doză se diluează cu ¼ pahar de apă.

Și ceaiul de pătlagină, sub formă de irigații nazale, poate fi util în reducerea iritațiilor nazale.

Surse articol:

1. Lisa M. Wheatley, and Alkis Togias, Allergic Rhinitis, N Engl J Med. 2015 Jan 29; 372(5): 456–463: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4324099/
2. Shweta Akhouri, Steven A. House.Allergic Rhinitis, StatPearls: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538186/
3. D Charpin, B Hughes, M Mallea, J P Sutra, G Balansard, D Vervloet, Seasonal allergic symptoms and their relation to pollen exposure in south-east France, Clin Exp Allergy. 1993 May;23(5):435-9: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8334541/
4. Rosalee de la Foret, Plantain Herb, Herbal Remedies Advice: https://www.herbalremediesadvice.org/plantain-herb.html
5. Sandra Clair, Your Health: medicinal Herbs to Alleviate Allergies, NZ Herald.co.nz: https://www.nzherald.co.nz/lifestyle/your-health-medicinal-herbs-to-alleviate-allergies/62IZLFGW4J64HGJYJAQCG24KQI/
6. Le Blog de Véronique Alice, Plantain Against Allergens is Number One, Les Jardins D’Alice: http://www.lesjardinsdalice.ch/2018/03/le-plantain-contre-les-allergies-c-est-le-n-un.html

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.