Zincul – metalul vieții (în ce afecțiuni ajută)
Zincul este considerat metalul vieții, deoarece este necesar pentru diverse forme de viață și pentru toate procesele fiziologice.
Are un rol esențial în diverse procese fiziologice. Este folosit și ca supliment pentru prevenirea sau controlul unor boli.
Organismul unui adult conține în jur de 2-3 grame de zinc. Acesta se găsește în organe, țesuturi, oase, lichide și celulele din corp.
Pe cât de important este zincul, pe atât de deficitari suntem la acest capitol. Statisticile arată că aproape 50% din populația lumii ar putea avea un aport inadecvat de zinc.
Deficitul de zinc poate afecta grav homeostaza sistemului biologic.
Cuprins
În ce afecțiuni ajută zincul
Cercetătorii dezvăluie că zincul era folosit în scop terapeutic în formă calcificată încă din secolul al XIV-lea. Administrarea sa orală ajuta la întărirea imunității pacienților vârstnici.
Potrivit studiilor mai vechi, zincul are efecte benefice în diareea recidivantă la copii, în afecțiunile gastrointestinale și hepatice, în infecțiile microbiene și bacteriene, sau chiar în diabet.
Efectele zincului asupra creierului
În studiile pe rozătoare, zincul a avut o acțiune antidepresivă similară medicamentelor.
Cercetătorii recomandă studentelor predispuse la depresie să urmeze o dietă bogată în zinc.
Zincul are efecte bune și în maladia Alzheimer și Parkinson. Analizele pacienților cu aceste boli arată că aceștia au niveluri scăzute de zinc în sânge.
Zincul și sistemul cardiovascular
Acest element are un rol important în reglarea tensiunii arteriale. Poate fi util și împotriva leziunilor cardiace.
Zincul și sistemul endocrin
Lipsa de zinc este asociată la vârstnici cu o activitate redusă a timusului și a sistemului imunitar.
Zincul și sarcina
Acest metal este esențial pentru o evoluție optimă a sarcinii. Împreună cu seleniul și cuprul, este important pentru reproducerea la femei și bărbați.
Zincul influențează metabolismului hormonilor androgen, estrogen și progesteron.
Chiar și un deficit mic de zinc la mamă poate crește riscul de morbiditate maternală, anomalii ale gustului, gestație prelungită, travaliu problematic, sângerări atone sau probleme la făt.
Zincul și diabetul
Dat fiind că este necesar pentru sinteza, stocarea și secreția insulinei, scăderea nivelului de zinc din corp poate duce la diabet sau la probleme în diabetul de tip 2.
Nivelurile mici de zinc în sânge au fost corelate cu un risc mai mare de boli coronariene și diabet, hipertensiune arterială și hipertrigliceridemie.
Zincul și imunitatea
Zincul este esențial pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Atât deficitul, cât și excesul de zinc perturbă funcția imună.
Nivelurile mici de zinc provoacă imunodeficiență și măresc susceptibilitatea la infecții.
Citește și – Zincul are un rol cheie în prevenirea și tratarea COVID-19
Zincul și pneumonia
Sunt mai multe studii care arată că zincul poate scurta durata unei răceli.
Cercetările sugerează că acesta poate reduce și durata pneumoniei severe, precum și durata de spitalizare a pacienților.
Folosit ca supliment adjuvant, zincul în doze de 20 mg/zi accelerează procesul de recuperare la copiii cu pneumonie severă, reduce rezistența microbilor la tratament și riscul de complicații și deces.
Zincul are efecte antibacteriene. Bacteriile gram-pozitive sunt cel mai susceptibile la zinc.
Zincul și diareea
Zincul îmbunătățește statusul imun celular și reduce morbiditatea prin diaree.
În 2001, experții au aprobat utilizarea zincului în tratamentul diareii.
Fetele tinere cu anorexie nervoasă au deficit de zinc.
Citește și – Zincul mărește apărarea organismului împotriva virusurilor și bacteriilor
Zincul și ficatul
Potrivit studiilor din anii ’70-80, zincul inhibă hepatita virală acută și ciroza hepatică.
Pacienții cu hepatita C cronică au de asemenea niveluri scăzute de zinc.
Zincul și celulele corpului
Nivelul de zinc afectează procese elementare din organism, precum diviziunea celulară, creșterea, diferențierea și apoptoza.
Zincul, membranele mucoase și pielea
Deficitul de zinc întârzie vindecarea rănilor. Acest element este necesar și pentru vindecarea rănilor interne, precum ulcerele gastrice în fază incipientă.
Alimente bogate în zinc
Este bine să reținem o regulă:
- alimentele care conțin multe proteine au totodată și o concentrație mare de zinc;
- alimentele bogate în carbohidrați au cel mai mic conținut de zinc.
Cea mai mare cantitate de zinc se găsește în produsele din carne, urmate produsele lactate, cereale, legume și fructe.
Iată un top util în acest sens:
- stridiile
- carnea roșie slabă
- ficatul de vită
- mușchiul de pasăre
- carnea de curcan
- laptele
- gălbenușul de ou
- brânzeturile
Cerealele, leguminoasele, cartofii și alte legume amidonoase reduc absorbția zincului.
Citește și – Cum să îți testezi nivelul de zinc acasă – un mineral esențial pentru imunitate
Excesul de zinc
Nu doar deficitul, ci și excesul de zinc poate avea repercusiuni. Consumul prea mare de zinc poate duce la anemie severă, obezitate și alte afecțiuni asociate.
Excesul de zinc determină apariția deficitului de cupru.
Sursă articol: Kuljeet Kaur, Rajiv Gupta, Shubhini A. Saraf, Shailendra K. Saraf, Zinc: The Metal of Life, Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, Volume 13, Issue 4, July 2014, Pages 358-376: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1541-4337.12067