Fulgi de Secară – Proprietăţi, Beneficii şi Tratamente

Secara (Secale cereale) este un bob de cereală similar cu grâul, având textura şi gustul uşor diferite. Oarecum recent „domesticită” și cultivată pentru pâine, secara a fost inițial descoperită în sălbăticie, în partea centrală şi de est a Turciei.

fulgii de secara

Fulgii de secară un miracol al naturii

Secara face parte din aceeaşi categorie cu grâul şi orezul şi este considerată o cereală-minune, deosebit de nutritivă. Persoanele dornice să-şi construiască o dietă cât mai bogată în vitamine și minerale active, pot include preparate din secară. Aceasta furnizează un nivel ridicat de fier, calciu, potasiu și zinc, precum și vitamina E și o varietate de vitamine B. Diferite soiuri de secară sunt disponibile astăzi pe piață, culoarea ei variind de la verde şi galben-maroniu la gri.

Ameliorează simptomele menopauzei

Această cereală este dotată cu fitoestrogeni, molecule din plante care îmbunătățesc echilibrul hormonal la femei. În organism, fitoestrogenii acționează într-un mod similar cu cel al estrogenilor naturali. Cu toate că efectul lor este mai slab, aceştia contribuie la echilibrarea nivelului de estrogen din organism. Studiile arată că aceşti fitoestrogeni din secară pot ajuta la reducerea bufeurilor şi a celorlalte simptome de disconfort determinate de o scădere drastică a nivelului de estrogen în timpul menopauzei.

Previn cancerul de sân

Studii recente au arătat că secara oferă mai multă protecție împotriva cancerului de sân la femeile aflate în perioada de pre-menopauză. Persoanele care consumă cel puţin 30 de g de fibre pe zi se bucură de un risc cu 40% mai mic, comparativ cu femeile a căror dietă nu include cereale integrale.

Fulgii de secara oferă mai multă protecţie inimii

Obiceiul de a consuma secară de cel puțin șase ori pe săptămână este unul extrem de bun. Secara încetineşte progresia aterosclerozei şi inhibă formarea de plăci la nivelul vasele de sânge.

Lignanii din plante şi fitonutrienții regăsiţi în secară sunt substanţe benefice care combat apariţia şi dezvoltarea bolilor de inima.

Pâinea de secară este o sursă excelentă de fibre solubile şi magneziu care ajută la scaderea nivelului de colesterol şi la controlul tensiunii arteriale, optimizând astfel starea de sănătate a inimii.

Reduc nivelul zahărului din sânge şi ajută în diabet

Conținutul mare de fibre prezente în secară ajută şi la prevenirea diabetului, prin controlul glicemiei şi normalizarea cantităţii de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat.

Secara conţine şi magneziu, un mineral care acționează ca un cofactor într-o serie de acțiuni enzimatice, în special a celor de utilizarea a glucozei și secreției de insulină. Prin acest proces, secara contribuie la reducerea riscului de diabet zaharat tip II.

fulgi de secara proprietati si tratamente

Fulgii de secara curăţă colonul

Fulgii de secară curăţă colonul de toxine, ajută la eliminarea acestora din organism şi protejează celulele împotriva cancerului de colon. Un studiu finlandez a arătat că cei care consumă pâine de secară au mai multă protecţie împotriva cancerului de colon. Se crede că secara ajută la eliminarea acizilor biliari care pot determina apariţia unui cancer de colon. Consumul regulat de secară ajută de asemenea la prevenirea calculilor biliari.

Fulgii de secară ajută la slăbit

Secara promovează pierderea în greutate şi previne obezitatea prin inducerea senzaţiei de saţietate, stimularea digestiei şi detoxifierea colonului şi bilei.

Cum se prepară fulgii de secară?

Este important ca secara să se curățe în mod corespunzător înainte de preparare, pentru a elimina toate particulele de praf. Se recomandă clătirea în mod repetat sub jetul de apă rece, până când toată murdăria este îndepărtată.

Adaugă o parte din secară în 2 părţi jumate de apă clocotită şi presară un vâr de cuţit de sare. Lichidul se aduce până în punctul de fierbere, apoi se se acoperă şi se lasă la foc mic încă 1-2 ore. Pentru o textură mai moale, secara se poate lăsa peste noapte în apă, apoi se fierbe 3 ore. Fulgii de secară se prepară dintr-o parte de secară şi 3 părți de apă. Se fiere timp de aproximativ o jumătate de oră.

Fulgi de secară – Precauţii

Persoanele alergice la gluten nu ar trebui să consume secară. Consumul excesiv de alimente care conțin fibre, cum este secara poate duce la balonare și gaze.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.