Otita externă (urechea înotătorului ) – tratament naturist, cauze, simptome

Otita externă afectează 1 din 10 persoane. În limbaj popular mai este cunoscută sub denumirea de „urechea înotătorului”, care provine de la faptul că expunerea excesivă la apă poate crește vulnerabilitatea canalului urechii la inflamații.[1]

Otita externă – cauze

Cauza principală o reprezintă bacteriile care invadează pielea din interiorul canalului urechii. Este cel mai des provocată de apa care rămâne în ureche după înot și creează un mediu umed care favorizează dezvoltarea bacteriilor, rareori a virusurilor sau fungilor.

Otita externa tratament naturist

Poate fi cauzată și de alergii sau iritații provocate prin introducerea degetelor, a tampoanelor de vată sau a altor obiecte în ureche, care afectează stratul subțire de piele care căptușește canalul urechii.

Otita nu este contagioasă. Infecția nu se transmite de la persoană la alta, însă bacteriile se pot transmite.

Otită externă – simptome

Simptomele de otită externă sunt blânde la început, însă se pot agrava dacă infecția rămâne netratată sau se răspândește.

– mâncărimi la nivelul canalului urechii
– roșeață ușoară înăuntrul urechii
– disconfort ușor, accentuat la atingere
– scurgeri de lichid limpede, fără miros

______________________

Otită externă – remedii naturiste

Deși nu cauzează complicații, otita externă se poate răspândi la osul care înconjoară urechea și provoca un abces sau perforarea timpanului. Adresați-vă medicului înainte de a încerca orice remediu la domiciliu.

• Oțet

Amestecați oțet și spirt în cantități egale. Înmuiați o bucată de vată în soluție și puneți-o în ureche. Alcoolul ajută la eliminarea apei din ureche (prin evaporare), iar aciditatea oțetului inhibă creșterea bacteriilor cauzatoare de infecții [2].

Dacă timpul este rupt sau perforat, nu folosiți picături de ureche sau remedii naturiste.

• Ulei de lumânărică

Lumânărica este un remediu popular pentru dureri de urechi și infecții. Are efecte antiinflamatoare și analgezice [3]. Unele cercetări au arătat că poate ataca bacteriile care produc infecția urechii [4].

Încălziți puțin ulei de lumânărică și cu o pipetă, puneți o picătură în urechea afectată.

Testați mai întăi temeperatura uleiului pe braț. Dacă timpul este rupt sau perforat, nu acest remediu.

• Ulei de usturoi

Datorită efectelor sale antibacteriene, usturoiul poate ajuta la tratarea infecției urechii. Studiile au arătat că extractul de usturoi poate inhiba creșterea Stafilococului auriu care poate cauza otită externă.

Zdrobiți un cățel de usturoi și încălziți-l în puțin ulei de măsline. După ce se răcorește, strecurați-l și instilați câteva picături de ulei de usturoi în urechea afectată [5].

Puteți de asemenea folosi o alifie pe bază de usturoi. 

• Ulei de arbore de ceai

Un studiu a arătat că microorganismele care produc otită externă sunt susceptibile în proporție de 71% la efectele anti-microbiene al uleiului de arbore de ceai [6].

Este indicat să folosiți mai curând o alifie care conține acest ulei decât uleiul în sine, deoarece aplicarea directă a acestuia poate afecta urechea internă [7].

• Ulei de mușețel

Înmuiați o bucată de vată în ulei de mușețel și aplicați în jurul și în spatele urechii pentru reducerea durerii [8].

• Lapte de turmeric

Turmericul conține curcumină, un compus care reduce durerile și daunele provocate la nivelul țesuturilor urechii de o infecție. Tratamentul cu curcumină a avut efecte similare cu cel pe bază de antibiotice. Explicația se datorează faptului că turmericul are un impact important asupra producției de citokine inflamatoare [9].

Rețeta laptelui de turmeric o puteți găsi aici.

• Ceai de ghimbir

Un alt condiment cu efecte analgezice și antiinflamatoare este ghimbirul. Studiile au arătat că acesta este eficient și împotriva bacteriilor care pot cauza infecții la nivelul urechii. Într-un studiu, ghimbirul s-a dovedit mai eficient decât 3 tipuri de antibiotice [10].

Puneți 1 linguriță de rădăcină de ghimbir ras într-o cană cu apă clocotită și lăsați-l la infuzat 3-5 minute.

______________________

Surse bibliografice:

Cure Joy, 10 Home Remedies For Swimmer’s Ear: Ways To Cope With This Painful Infection: https://www.curejoy.com/content/home-remedy-for-swimmers-ear/

1. Mayo Clinic, Swimmer’s ear: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/swimmers-ear/symptoms-causes/syc-20351682

2. NHS Direct Wales, Otitis externa Introduction: http://www.nhsdirect.wales.nhs.uk/Encyclopaedia/o/article/otitisexterna/

3. Mullein. California School of Herbal Studies.

4. Turker, Arzu Ucar, and N. D. Camper. “Biological activity of common mullein, a medicinal plant.” Journal of ethnopharmacology 82, no. 2-3 (2002): 117-125.

5. Rosen, Lawrence and Jeff Cohen. Treatment Alternatives For Children. Penguin, 2012.

6. Farnan, T. B., J. McCallum, A. Awa, A. D. Khan, and S. J. Hall. “Tea tree oil: in vitro efficacy in otitis externa.” The Journal of Laryngology & Otology 119, no. 3 (2005): 198-201.

7. Skowron, Jared M. 100 Natural Remedies for Your Child: The Complete Guide to Safe, Effective Treatments for Childhood’s Most Common Ailments, from Allergies to Weight Loss. Rodale Books, 2011.

8. McIntyre, Anne. Herbal treatment of children: Western and Ayurvedic perspectives. Elsevier Health Sciences, 2005.

9. Birdane, Leman, Nuray Bayar Muluk, Cemal Cingi, Dilek Burukoglu, Vural Fidan, and Armagan İncesulu. “Evaluation of the Efficacy of Curcumin in Experimentally Induced Acute Otitis Media in Rats.” Annals of Otology, Rhinology & Laryngology 123, no. 5 (2014): 325-332.

10. Sebiomo, A., A. D. Awofodu, A. O. Awosanya, F. E. Awotona, and A. J. Ajayi. “Comparative studies of antibacterial effect of some antibiotics and ginger (Zingiber officinale) on two pathogenic bacteria.” Journal of Microbiology and Antimicrobials 3, no. 1 (2011): 18-22.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.