Uleiul de usturoi calmează durerea de ureche provocată de otită (confirmat științific)

Articol documentat

Folosirea uleiului de usturoi pentru durerea de ureche provocată de otită a fost confirmată științific.

Unii au încredere în leacurile băbești pur și simplu, fără să aibă nevoie de dovezi științifice. Experiența favorabilă de-a lungul anilor este cea mai bună confirmare.

Ulei de usturoi dureri de ureche otita

Ulei de usturoi dureri de ureche otita: Freepik.com

Infecțiile urechii la copii

Tot mai multe remedii utilizate în medicina tradițională sunt atestate de studiile științifice. Să luăm de pildă tratamentul cu usturoi sau ulei de usturoi pentru ureche. Este un leac vechi pentru durerile sau infecțiile urechii.

Majoritatea copiilor fac cel puțin un episod de otită când sunt mici. Studiile au arătat că picăturile naturale sunt la fel sau chiar mai eficiente decât picăturile analgezice din farmacii.

Un studiu publicat în Jurnalul „Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine” a arătat că uleiul de usturoi este eficient în otita medie.

Citește și – Durerile în ureche – remedii cu ceapă, sare, ulei de usturoi sau lumânărică

Picături auriculare pentru copii, din plante

Cercetarea a fost realizată în Israel, la o clinică ambulatorie care oferă servicii copiilor și adolescenților. Oamenii de știință au vrut să compare un produs naturist cu un produs farmaceutic anestezic pe copii cu otită medie acută.

Produsul naturist folosit a fost „Otikon Otic Solution” – un extract de plante în ulei de măsline – usturoi, gălbenele, sunătoare și lumânărică.

Celălalt produs folosit a fost un anestezic sub formă de picături auriculare pe bază de ametocaină, fenazonă și glicerină.  

Scopul investigației a fost evaluarea eficienței și toleranței produsului naturist în gestionarea durerilor asociate cu infecția urechii.

Subiecții studiului au fost 100 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani. Aceștia fuseseră diagnosticați cu probleme de timpan asociate cu otita medie și prezentau dureri de ureche (otalgie).

După ce au fost împărăți în 2 grupuri, o parte din ei au fost tratați cu Otikon, iar ceilalți cu picăturile analgezice.

Ambele tipuri de picături au fost instilate în canalul extern al urechii afectate. Rezultatele nu au arătat diferențe majore între cele 2 tratamente. Ambele produse au ameliorat simptomele de otalgie.

Plantele la fel de

Acest studiu demonstrează că soluția pe bază de plante este la fel de eficientă ca medicamentul anestezic. Totodată, s-a dovedit un remediu potrivit pentru gestionarea otalgiei cauzate de otită.

Toate cele 4 plante incluse în produsul naturist Otikon pot fi folosite separat sau în combinație pentru tratarea durerilor de ureche.

Citește și – Otită – simptome și tratamente naturiste

Un alt studiu, efectuat pe 171 de copii cu vârsta de 5-18 ani, a comparat efectele picăturilor de extract din plante cu amoxicilină orală. Formula folosită de această dată a inclus cele 4 plante folosite în studiul citat mai sus, plus lavandă și vitamina E.

Copiii au primit câte 5 picături, de 3 ori pe zi. Nici în acest caz nu au fost observate diferențe semnificative între cele 2 tratamente. Ambele grupuri au raportat o îmbunătățire a simptomelor după 3 zile de tratament.

Ulei de usturoi pentru dureri ureche

Uleiul de usturoi se poate prepara în casă. Încercați această rețetă! Se pun 2-3 picături de ulei cald în urechea afectată. Se introduce o bucată de vată și se stă culcat 10-15 minute, cu urechea în sus.

O altă variantă este introducerea unui cățel de usturoi în ureche, însă nu foarte adânc. Se taie la un capăt, se înfășoară în tifon și se pune în urechea bolnavă.

Usturoiul conține alicină, care poate combate infecțiile bacteriene asociate cu infecțiile urechii.

Atenție, nu folosiți nici un fel de tratament dacă timpanul este perforat! Dacă durerea nu cedează în 24-48 de ore, mergeți la medic.

Citește și – Ulei de măsline cu usturoi – leac pentru dureri reumatice, nevrite, entorse

Surse articol:

1. Sarrell EM, Mandelberg A, Cohen HA., Efficacy of naturopathic extracts in the management of ear pain associated with acute otitis media, Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine 2001 Jul;155(7):796-9: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11434846
2. Michael Sarrell, Herman Avner Cohen and Ernesto Kahan, Naturopathic Treatment for Ear Pain in Children, Official Journal of the American Academy of Pediatrics: https://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/111/5/e574.full.pdf
3. Adrienne Santos-Longhurst, Debra Rose Wilson, Healthline: What Can Garlic in My Ear Do? https://www.healthline.com/health/garlic-in-ear
4. Brandon May, Debra Rose Wilson, 15 effective options for treating earache, Medical News Today:https://www.medicalnewstoday.com/articles/312634

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.