ULEIUL esențial de LĂMÂIE – antibacterian, dezinfectant, purificator (utilizări impresionante)

Uleiul esențial de lămâie este unul din cele mai populare uleiuri esențiale, datorită parfumului său revigorant, aducător de prospețime și energie, dar și a multiplelor sale întrebuințări în gospodărie și în cosmetica personală.

De la curățarea suprafețelor, împrospătarea rufelor și a aerului din casă și până la albirea dinților, uleiul esențial de lămâie poate fi considerat un remediu universal.

Ulei esential de lamaie – la ce se foloseste

Uleiul esențial de lămâie are proprietăți tonice la nivelul pielii. Este antiseboreic, anti-cuperozic, antiseptic general, deodorizant și purificator.

Stimulează circulația sangvină, ajută la drenarea limfei și îmbunătățește starea generală de spirit.

_______________________

Dr. Josh Axe și alți experți susțin că acest produs este deosebit de benefic pentru sănătatea pielii, datorită proprietăților sale antioxidante și anti-îmbătrânire:

– hrănește pielea și reduce daunele celulare și tisulare provocate de radicalii liberi
– hidratează pielea
– reduce acneea
– curăță tenul predispus la îngrășare
– desfundă porii

Este recomandat îndeosebi persoanelor cu ten gras sau mixt, cu tendință de îngrășare, cu ten ridat sau cu aspect îmbătrânit.

Grație efectelor sale antimicrobiene, este util și în numeroase afecțiuni comune ale pielii, precum:

– bășici
– înțepături de insecte
– tăieturi
– răni
– cuperoză
– rozacee
– herpes
– negi
– comedoane
– unghii care se rup ușor
– celulită
– păr cu tendință de îngrășare
– mătreață, scalp gras (seboreic)
– edeme
– circulație sangvină deficitară

_______________________

Ulei esențial de lămâie – utilizări practice

Uleiul esențial de lămâie conține limonen și beta-pinen – 2 compuși responsabili pentru proprietățile sale antimicrobiene.

Este un agent eficient pentru curățarea casei de patogeni dăunători (bacterii și fungi).

Totodată, poate fi folosit și pentru afecțiuni orale precum candidoza bucală, halenă, pentru prevenirea cariilor și pentru albirea dinților.

1. Dezinfectant natural

Amestecați 40 de picături de ulei esențial de lămâie și 20 de picături de ulei esențial de tea tree într-o sticlă cu pulverizator de 450 ml. Umpleți-o cu apă și adăugați și puțin oțet alb.

Agitați recipientul și pulverizați pe suprafețele din casă (în special din bucătărie și baie) pe care doriți să le dezinfectanți.

2. Parfum pentru rufe

Adăugați câteva picături de ulei esențial de lămâie în mașina de spălat, înainte de uscare, pentru un parfum deosebit.

Puneți câteva picături de ulei esențial de lămâie într-o sticluță cu apă distilată și pulverizați ușor hainele înainte de a le călca cu fierul. Vor căpăta un miros plăcut de citrice.

3. Lustru pentru lemn și argint

Înmuiați o cârpă moale într-o soluție din 10 picături de ulei esențial de lămâie și apă și curățați bijuteriile din argint, precum și mobilierul din lemn din casă.

4. Degresant pentru mâini

Adăugați câteva picături de ulei esențial de lămâie în săpunul lichid și spălați-vă pe mâini. Va îndepărta eficient grăsimea.

5. Albirea dinților

Amestecați puțin bicarbonat de sodiu cu ulei de cocos, cât să obțineți o pastă. Adăugați 1-2 picături de ulei esențial de lămâie, amestecați și frecați dinții timp de 2 minute, apoi clătiți bine cu apă rece.

6. Pentru ten

Amestecați 2-3 picături de ulei esențial de lămâie cu bicarbonat de sodiu și miere și spălați fața, pentru reducerea coșurilor și altor probleme. Veți obține o piele fină și suplă.

7. Îmbunătățirea stării de spirit

Difuzați 5 picături de ulei esențial de lămâie în casă sau în camera de lucru pentru creșterea bunei-dispoziții și combaterea stărilor de depresie sau oboseală.

8. Eliminarea mucusului și flegmei

Amestecați 2-3 picături de ulei esențial de lămâie cu ½ linguriță de ulei de cocos (sau alt ulei) și aplicați amestecul pe piept și pe nas pentru eliminarea congestiei.

9. Alergii

Difuzați 5 picături de ulei esențial de lămâie în casă, sau adăugați 5 picături de ulei esențial de lămâie în detergentul de rufe, sau amestecați 5-10 picături de ulei esențial de lămâie cu apă într-o sticlă cu pulverizator și aplicați pe carpete, perdele, canapele și cearșafuri pentru eliminarea simptomelor de alergii sezoniere.

10. Greață

Inhalați mirosul uleiului esențial de lămâie direct din sticlă. Sau difuzați 5 picături de ulei esențial de lămâie acasă sau la serviciu. Sau combinați 2-3 picături de ulei esențial de lămâie cu ½ linguriță de ulei și aplicați pe tâmple, piept și ceafă.

_________________________

Ulei esențial de lămâie – precauții și contraindicații

Uleiul esențial de lămâie poate cauza fotosensibilitate, de aceea este recomandat să evitați expunerea directă la soare până la 12 ore după aplicarea acestuia pe piele.

Asemenea altor uleiuri esențiale, nu trebuie aplicat direct pe piele, ci doar după o diluare corespunzătoare cu alt ulei.

Poate cauza iritații la unele persoane. Testați pe o porțiune mică de piele de pe pliul cotului și lăsați să acționeze 24 de ore, pentru a observa dacă apar reacții adverse.

Dacă vreți să îl aplicați pe față, amestecați-l cu un ulei blând, precum ulei de cocos sau ulei de jojoba.

_________________________

Surse:

1. Dr. Axe, Top 10 Lemon Essential Oil Uses and Benefits: https://draxe.com/lemon-essential-oil-uses-benefits/

2. Elemental.eu, LĂMÂIE, ULEI ESENȚIAL PUR, FĂRĂ FURANOCUMARINE (CITRUS LIMON): https://www.elemental.eu/ro/1227-ulei-de-lamaie.html?search_query=ulei+lamaie&results=310

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.