ULEIUL de SALCÂM – un leac foarte bun pentru PIELE
Florile salcâmului constituie o terapie naturală deosebită pentru afecțiunile nervoase și digestive. Efectele lor calmante se răsfrâng atât asupra sistemelor și organelor interne, cât și asupra pielii.
Se pot folosi atât intern, cât și extern, sub formă de ceai, macerat sau tinctură, cât și extern, sub formă de ulei, băi sau aromaterapie.
Cât ține perioada salcâmului putem culege flori proaspete, urmând a le usca și păstra peste iarnă. Putem obține din ele diverse preparate cu efecte terapeutice, precum uleiul de salcâm, a cărui rețetă o veți găsi mai jos.
Uleiul de salcâm este un leac bun de avut în casă, deoarece poate fi folosit pentru afecțiunile pielii. Are proprietăților antiinflamatoare și emoliente și o acțiune cicatrizantă. Se poate folosi și intern, la salate, sau administrat ca atare, câte 1-3 lingurițe pe zi.
______________________________________________________________________________________________________
Ulei de salcâm – rețetă
Pentru a prepara acest ulei, aveți nevoie de un borcan de sticlă de 800 de grame. Umpleți-l pe trei sferturi cu flori de salcâm proaspete și uscate. Turnați peste ele ulei de măsline extra-virgin, până se umple borcanul.
Închideți-l ermetic și lăsați florile la macerat vreme de 14 zile, într-un loc luminos. Agitați borcanul zilnic. După trecerea perioadei de macerare, strecurați uleiul și păstrați-l într-o sticlă de culoare închisă.
Pentru arsuri, răni, plăgi, leucoree, și alte probleme ale pielii se aplică pe locul afectat și se masează ușor.
Florile de salcâm pot fi folosite și ca adaos la apa de baie, pentru calmarea sistemului nervos. Totodată, acestea pot fi uscate și măcinate prin râșnița electrică de cafea, sub formă de pulbere. Fitoterapeutul Constantin Milică ne spune că pudra obținută se aplică pe rănile cauzate de arsuri și pe furuncule.
O altă variantă ar fi să amestecăm 3 lingurițe de miere de salcâm cu 1 linguriță de făină, iar pasta obținută să o aplicăm pe zonele afectate ale pielii. Cataplasma se lasă să acționeze 10 ore, apoi se schimbă.
______________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Salcâmul Înmiresmat și Tămăduitor, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 5, August-Octombrie, 2015
2. Prof. Univ. Constantin Milică, Farmacia primăverii: florile de salcâm, Doxologia: https://doxologia.ro/sanatate/medicina-naturista/farmacia-primaverii-florile-de-salcam