Pulbere de OBLIGEANĂ cu MIERE – o rețetă care îmbunătățește MEMORIA și înlătură ANEMIA

În medicina tradițională indiană, rizomii și rădăcina de obligeană sunt folosite de sute de ani în scop terapeutic.

Această plantă era apreciată ca un remediu pentru tulburările digestive și ca un leac întineritor pentru creier și sistemul nervos.

În Farmacopeea Ayurveda a Indiei se remarcă utilizarea rizomilor uscați de obligeană ca tonic cerebral pentru persoanele cu memoria slabă, psihonevroză și epilepsie.

Un alt studiu, publicat în Journal of Scientific & Innovatove Research, a arătat că obligeana este un tonic natural pentru sistemul nervos central.

Rizomii conțin alfa- și beta-asaron, compuși cu proprietăți sedative, anti-depresive, anticonvulsive și stimulatoare asupra memoriei.

Un alt studiu, apărut în anul 2013 în Journal of Biological Sciences (PJBS) a arătat că acest compus – alfa-asaron – previne tulburările memoriei cauzate de zgomot. Cercetătorii susțin că expunerea prelungită la zgomot poate duce la apariția stresului oxidativ.

__________________________________________________________________________________________________

Îmbunătățirea memoriei

Se amestecă 1 vârf de cuțit de pulbere de obligeană cu 1 linguriță de miere de albine. Se consumă o astfel de doză dimineața, și încă una seara. Este un remediu recomandat copiilor și persoanelor vârstnice.

Anemie

Obligeana are efecte bune și contra anemiei severe. Se poate bea în fiecare zi câte 1 cană de ceai. Se pune 1 lingură de pulbere de rădăcină de obligeană (uscată și măcinată prin râșnița de cafea) la fiert 2-3 minute cu 1 cană de apă. Se lasă apoi la infuzat 10 minute și se strecoară.

Spre seară se va face o baie generală cu infuzie de obligeană. Are efecte tonifiante asupra organismelor slăbite și rahitice. Este indicată și celor care suferă de reumatism, scrofuloză sau degerături.

Se pun 200 g de pulbere de rădăcini de obligeană la macerat în 5 litri de apă rece. Se lasă de seara până dimineața, când se dă în clocot, apoi se infuzează 10 minute și se strecoară. Fiertura se toarnă în apa caldă din cadă. Se

Afecțiuni nervoase

Acțiunea sa tonifiantă se adresează și sistemului digestiv și nervos. În caz de insomnie, se bea o cană cu ceai de obligeană seara, înainte de culcare.

În nervozitate, melancolie, depresie, anxietate, isterie, delir, coșmaruri, șocuri psihice, tulburări vegetative, migrenele și amețelile asociate cu stresul, se iau câte 2-3 lingurițe de pulbere de obligeană pe zi.

__________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Dr. Jina Pattanaik, Yogesh Kumar, Ravi Shankar Khatri, Acorus calamus Linn: A herbal tonic for central nervous system, Journal of Scientific and Innovative Research 2013; 2 (5): 950-954: http://www.jsirjournal.com/Vol2Issue5016.pdf

2. Sundaramahalingam M, Ramasundaram S, Rathinasamy SD, Natarajan RP, Somasundaram T., Role of Acorus calamus and alpha-asarone on hippocampal dependent memory in noise stress exposed rats, Pak J Biol Sci. 2013 Aug 15;16(16):770-8: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24498829

3. Prof. Univ. Constantin Milică, Obligeana, „medicul“ de acasă, Ziarul Lumina: http://ziarullumina.ro/obligeana-medicul-de-acasa-95057.html

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.