TURMERICUL – condimentul care previne și ameliorează zeci de BOLI, întrecând eficiența MEDICAMENTELOR

Deși ghimbirul se bucură de o popularitate mai mare la noi în țară, verișorul lui, turmericul, are proprietăți medicinale mult mai puternice și mai impresionante.

Cercetările realizate în ultimii 50 de ani au arătat că un compus din turmeric, numit curcumină, poate modula numeroase căi de semnalizare celulară. După anul 1949, acest polifenol a început să fie intens studiat, demonstrând proprietăți antiinflamatoare, hipoglicemice, antioxidante, antimicrobiene și anticancerigene

Turmeric (Curcuma longa)

Au fost obținute efecte bune îndeosebi pe pacienți cu boli pro-inflamatorii, precum cancer, boli cardiovasculare, ateriscleroză, artrită, diabet, proctită ulcerativă, uveită, colită ulcerativă, boala Crohn, sindromul colonului iritabil, pancreatită topică, ulcer peptic și gastric, vitiligo, psoriazis, boli de rinichi, prostatită bacterială cronică.

Botanistul James A. Duke a realizat una din cele mai cuprinzătoare sinteze ale unei recenzii efectuate pe 700 de studii, și a arătat că turmericul pare să întreacă în eficiență numeroase medicamente sintetice utilizate împotriva bolilor cronice și debilitanteSuperioritatea sa se datorează și faptului că este un produs natural, lipsit de efecte secundare grave.

Alzheimer

Există peste 50 de studii pe efectele turmericului asupra persoanelor cu Alzheimer. Rezultatele indică faptul că extractele de turmeric conțin mai mulți compuși naturali care blochează formarea de plăci de beta-amiloid, care obstrucționează funcția cerebrală în boala Alzheimer.

Artrită

Primul studiu realizat pe eficiența curcuminei împotriva artritei a fost realizat în anul 1980 pe 18 pacienți tineri cu artrită reumatoidă. Curcumina s-a dovedit la fel de eficientă ca și Fenilbutazon – un antiinflamator nesteroidian, fără efecte secundare. A îmbunătățit simptomele de umflături la nivelul articulațiilor și rigiditate articulară resimțită dimineața și la mers.

Turmericul conține de altfel peste 24 de compuși antiinflamatori, inclusiv 6 inhibitori al coenzimei COX-2, asociată cu durerea, umflătura și inflamația)

Cancer

Botanistul Duke a găsit peste 200 de citări ale turmericului și 700 ale curcuminei în domeniul cancerului. La animale, acestea s-au dovedit eficiente în prevenirea și/sau tratarea cancerului de colon, de sân, de prostată, de ficat, de esofag și a cancerului oral. Eficacitatea acestei plante a fost comparabilă cu cea a medicamentelor.

Primele rezultate bune ale curcuminei obținute în cancerul la oameni datează din anul 1987. Acest studiu a fost realizat pe 62 de pacienți cu leziuni canceroase externe. Aplicarea externă a curcuminei a produs o ameliorarea remarcabilă a simptomelor, vizibilă prin reducerea mâncărimilor, dimensiunii leziunii și a durerii.

De atunci, curcumina a fost testată împotriva mai multor tipuri de cancer: colorectal, pancreatic, mamar, de prostată, melanom multiplu, pulmonar, oral, de cap și de gât.

Pierderea în greutate

Curcumina din turmeric poate opri răspândirea țesuturilor grase prin ceea ce se numește angiogeneză – un proces care inhibă formarea de noi vase de sânge, necesare pentru construirea de țesut gras.

La grupurile tratate cu curcumină s-a constatat o reducere în procesul de crește a țesutului gras și a nivelurilor de trigliceride, acid gras, colesterol, grăsime din ficat și glucoză din sânge.

Parkinson

Doar 1% din populația vârstnică a Indiei dezvoltă Alzheimer. Motivul ar putea fi consumul regulat de curry, care conține turmeric.

Potrivit unui studiu recent, publicat în Journal of Biological Chemistry, curcumina previne agregarare proteinelor, acesta fiind primul pas în boli debilitante precum Parkinson.

___________________________________________________________________________________________________

Alte beneficii evidențiate de studii:

– consumul zilnic de curcumină poate reduce riscul de polipi colonici și implicit riscul cancerului colorectal;
– consumul regulat de turmeric poate ameliora durerea și inflamația asociate cu artrita;
– curcumina poate ajuta la tratarea unor cazuri de fibroză chistică;
– curcumina poate trata eficient celulele cancerului de piele;
– turmericul poate preveni răspândirea celulelor cancerului de sân;
– curcumina a demonstrat efecte protectoare împotriva afecțiunilor hepatice cauzate de expunerea la arsenic sau alcool excesiv. 

___________________________________________________________________________________________________

Turmericul este așadar un condiment care nu trebuie să lipsească din bucătăria noastră. Pe lângă faptul că dă culoare și gust mâncărurilor, turmericul poate preveni și ameliora o sumedenie de boli.

În prezent, cercetătorii de la National Institutes of Health (NIH) efectuează studii clinice pentru a determina dacă turmericul (curcumina) ar putea fi integrat în tratamentul convențional recomandat în zeci de boli.

___________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. Subash C. Gupta, Sridevi Patchva, and Bharat B., Therapeutic Roles of Curcumin: Lessons Learned from Clinical Trials, AAPS J. 2013 Jan; 15(1): 195–218 : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3535097/

2. Prevent Diseases, Curcumin Outperforms Pharmaceuticals and Prevents Disease Without Side Effects: http://preventdisease.com/news/12/032112_Curcumin-Outperforms-Pharmaceuticals-To-Prevent-Many-Diseases-Without-Side-Effects.shtml

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.