Sucul de LĂMÂIE are efecte miraculoase pentru organismul nostru (alcalinizante, energizante, bactericide, hipocolesterolemiante)
Sucul de lămâie este un medicament extrem de prețios la casa omului. Poate fi considerat unul din cele mai eficiente remedii pentru prevenirea bolilor. Are proprietăți antiseptice, bactericide, diuretice, hipotensive, tonice și imunostimulatoare.
Studiile realizate în ultimii ani au arătat că acesta este un dezinfectant eficient pentru apă. Mai mult, zeama de lămâie și dressing-urile cu lămâie folosite pentru aromatizarea mâncărurilor inhibă și reduc concentrația de Salmonella din produsele infectate.
Fructele citrice conțin numeroși antioxidanți, în special flavonoide: eriocitrină, hesperidină și naringină. Aceștia au efecte antiinflamatoare, antivirale, anticancerigene. Studiile pe animale și pe oameni au demonstrat că flavonoidele din lămâie au efecte benefice asupra metabolismului lipidelor și glucozei.
Un studiu realizat în anul 2008 de oamenii de știință de la Universitatea Jogakuen din Japonia a arătat că lămâia suprimă obezitatea indusă de dietele bogate în grăsimi.
Polifenolii din lămâia reduc greutatea corporală și acumularea de grăsime în corp din dietă. Flavonoidele scad nivelul colesterolului plasmatic și hepatic și al trigliceridelor, prin faptul că inhibă enzimele hepatice implicate în sinteza colesterolului.
Mai mult, sucul de lămâie ajută la scăderea tensiunii arteriale și a glicemiei. Întărește vasele de sânge, combate accidentul vascular cerebral și afecțiunile vasculare precum varice, flebită.
Lămâia este recomandată în afecțiunile gastrointestinale (gastrită, ulcer stomacal, diaree, greață, dizenterie, balonare, parazitoză intestinală) și hepato-biliare (hepatită, ciroză, icter, insuficiență hepatică, pietre la bilă). Deși este acid în sine, după ce este metabolizat, sucul de lămâie produce carbonat de potasiu care combate excesul de aciditate gastrică.
Sucul de lămâie este un remediu de preț pentru afecțiunile aparatului respirator, mai ales în combinație cu miere. Acesta trebuie consumat proaspăt. Nu trebuie adăugat în lichide fierbinți.
Este util și în reducerea oboselii, a depresiei, a stărilor negative, a durerilor de cap și a altor simptomelor nervoase.
Moduri de utilizare
Se poate face o cură de 1 lună. Se începe cu o jumătate de lămâie pe zi, iar doza se crește treptat până la 2 lămâi pe zi, după care se scade din nou, până se ajunge la doza inițială. Pentru a proteja dinții de aciditate, acesta se bea cu paiul.
Se poate administra în cantități mai mari (200-300 ml pe zi) în cazul unei epidemii. Înainte de a stoarce lămâia, lăsați-o să stea 5 minute într-un bol cu apă caldă. Astfel veți obține mai mult suc.
Sucul de lămâie se poate folosi și extern, pentru tratarea afecțiunilor pielii:
– afte bucale, gingivită, stomatită, amigdalită, faringită (se face gargară cu suc de lămâie diluat cu apă caldă)
– hemoragii nazale, rinită, sinuzită, otită (se umezește un tampon de vată cu suc de lămâie și se introduce în nas, respectiv în ureche în caz de otită, de mai multe ori pe zi)
– migrene (se aplică pe frunte sau pe tâmple comprese
– răni
– degerături
– plăgi infectate
– furunculoză
– herpes
– acnee
– negi
– înțepături de insecte
– pistrui, pete, riduri
Surse articol:
1. http://www.farmacia-verde.ro/2008/12/30/lamaiul-sanatate-de-la-soarele-mediteranei/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11041258
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7858646
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18095441
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2581754/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003767/