CIOCOLATA NEAGRĂ poate fi considerat un aliment COMPLET
Ciocolata este o delicatesă preistorică. Civilizațiile de olmeci (pre-columbieni) din Mexic produceau ciocolată încă din anul 1900 î.Hr.
Boabele de cacao erau fermentate, apoi rumenite și măcinate într-o pastă, care era ulterior amestecată cu apă și condimente precum chilli și vanilie. Pentru îndulcirea ei se folosea miere de albină.
În secolul al 14-lea, ciocolata devenise atât de valoroasă, încât aztecii și mayașii foloseau boabele de cacao ca monedă de schimb.
Începând cu secolul al 17-lea, ciocolata a ajuns să fie apreciată și pentru proprietățile sale terapeutice, fiind utilizată în Europa pentru tratarea durerilor în piept (angină) și a durerilor de inimă.
Din păcate, în decursul timpului, ciocolata s-a transformat într-un desert nesănătos, odată cu introducerea zahărului și a laptelui în compoziția ei, în anul 1847.
Majoritatea beneficiilor ciocolatei se datorează antioxidanților puternici din cacao. Gustul ei amărui se datorează bogăției de antioxidanți pe care îi conține. Aproape 400 de polifenoli au fost descoperiți în cacaua crudă.
Ce ciocolată să alegem
Nutriționiștii ne sfătuiesc ca atunci când cumpărăm ciocolată, să alegem un sortiment cu un conținut cât mai mare de cacao (peste 70%). Cu cât mai multă cacao conține, cu atât mai amară va fi la gust.
Polifenolii din cacao sunt responsabili pentru aroma amară a ciocolatei (dar și pentru beneficiile ei), pe care producătorii se străduiesc să-l înlăture, pentru ca aceasta să fie mai plăcută la gust.
Ciocolata cu lapte conține foarte puțină cacao, și foarte mult zahăr. În plus, laptele poate împiedica absorbția antioxidanților (polifenolilor) din ciocolată în corp. Ciocolata albă nici nu poate fi numită ciocolată, deoarece nu conține nici urmă de cacao. Este doar un amestec de lapte pasteurizat și zahăr.
Cacaua conține 2 substanțe care protejează celulele nervoase de daune: epicatechină și resveratrol (cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare).
Normal Hollenberb este un profesor de medicină de la Harvard care a studiat populațiile din Panama (care consumă circa 40 de căni de cacao pe săptămână), și crede că epicatechina ar trebui considerată o vitamină. Locuitorii din Panama au un risc mai mic de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, diabet și cancer.
Resveratrolul are de asemenea efecte neuroprotectoare (moderează inflamația din sistemul nervos central) și poate preveni bolile neurodegenerative.
Numeroase studii au confirmat că ciocolata și cacao au beneficii asupra creierului, vaselor de sânge, inimii și sistemului nervos. Acestea reduc de asemenea rezistența la insulină, scad tensiunea arterială și colesterolul și cresc elasticitatea vaselor de sânge.
Cacaua are o capacitatea antioxidantă mai mare decât ceaiul verde și vinul roșu. Fenolii din cacao protejează împotriva bolilor cauzate de stresul oxidativ și inflamații. Aceștia au de asemenea efecte antimutagene, anti-proliferative și anticariogenice.
Un studiu apărut în anul 2013 în Netherlands Journal of Medicine sugerează că ciocolata/cacao poate fi considerat un aliment complet, deoarece conține grăsimi sănătoase, antioxidanți, minerale (magneziu, potasiu, fosfor, fier, cupru, zinc) și acid valeric (reduce stresul), care au următoarele proprietăți:
• antiinflamatoare
• anticancerigene
• antitrombotice
• neuroprotectoare
• antidiabetice
• anti-obezitate
• cardioprotectoare
• hepatostimulatoare
• antistresante
• protectoare pentru vedere
• tonice
• pro-longevitate
Sursă:http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/02/08/amazing-health-benefits-dark-chocolate.aspx?e_cid=20160208Z1_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20160208Z1&et_cid=DM97524&et_rid=1348523375
Asa ma gandeam si eu!