CEAPA ROȘIE, un medicament valoros din casă – cum să o folosești în scop terapeutic

Ceapa roșie este un adevărat medicament al casei, utilă în mod deosebit în perioada iernii, când suntem mai vulnerabili la gripă și răceli, sau mai sensibili la unele afecțiuni pe care frigul le accentuează.

Ceapa roșie conține cantități mult mai mari de antioxidanți (flavonoide și polifenoli) decât ceapa albă și galbenă. Din păcate, cea mai mare cantitate de antioxidanți se regăsește în coaja pe care noi o dăm jos. Experții spun că o ceapă roșie pierde circa 75% din conținutul de antociani și aproape 20% din conținutul de quercetină prin decojirea excesivă.

Ceapa Roșie - Medicamentul Casei

Ceapa Roșie – Medicamentul Casei

Conține vitamina C, vitamine B, calciu, magneziu, fosfor, zinc, fier, acid folic și numeroși antioxidanți. Flavonoidele sunt însă responsabile în mare parte pentru activitatea antioxidantă, imunostimulatoare și anticancerigenă raportată în studiile științifice.

Îmbolnăviri de tot felul

Ceapa este unul din acele alimente care trebuie consumate zilnic, datorită efectelor tonice, profilactice și terapeutice remarcabile pe care le are. Încercați să mâncați câte 1 ceapă roșie mică în fiecare zi și veți fi ferit de o mulțime de boli.

Atac de panică, insomnie

Ceapa roșie are efecte calmante deosebite, prin care poate ajuta la liniștirea crizelor de nervi sau potolirea unui atac de panică. Metoda este simplă: zdrobiți cu pumnul o ceapă roșie mică și inhalați mirosul puternic pe care îl emană.

Pentru purificarea aerului din cameră și alungarea microbilor, pentru îmbunătățirea respirației și dobândirea unui somn liniștit, tăiați o ceapă în sferturi și așezați-o pe un șervețel lângă pat, aproape de pat. Sau puteți pur și simplu mânca puțină ceapă roșie la cină.

Răceală, tuse, dureri în gât

Un leac eficient pentru răceală și simptomele asociate acesteia este siropul de ceapă roșie. Se iau 3 cepe roșii, se toacă mărunt, apoi se pun la fiert cu 150 ml de apă și puțin zahăr brun. Se lasă 5 minute la fiert, apoi se strecoară și se consumă câte 4-5 lingurițe din siropul răcit.

Triburile străvechi foloseau sucul de ceapă în combinație cu miere pentru tratarea tusei și răcelii la copii. Aceștia amestecau 1 linguriță de suc crud de ceapă cu 1 ½ linguriță de miere de albine și lăsau acest amestec la macerat 3-4 ore, după care dădeau siropul copilului bolnav.

Sinuzită

Zdrobiți 2 cepe roșii și puneți-le la fiert cu tot cu coajă într-un vas cu 1 litru de apă. Lăsați să fiarbă 5 minute, apoi faceți o inhalație cu aburii fierbinți, 10-15 minute, seara, înainte de culcare.

Dureri de cap

Un remediu la îndemână atunci când ne doare capul sau avem o migrenă este cataplasma cu ceapă roșie. Tăiați o ceapă rondele și așezați-o pe o bucată de pânză sau tifon lungă. Legați capul cu pânza și lăsați-o să-și exercite efectul calmant preț de câteva minute.

Dureri articulare și reumatice, gută, inflamații

Ceapa roșie are efecte analgezice și antiinflamatoare. Procedați astfel: tăiați o ceapă roșie felii (rondele). Înfășurați-o într-o bucată de tifon și încălziți compresa pe un capac pe bain-marie. Când s-a înfierbântat, aplicați-o pe locul dureros.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.