VARZA conține 6 compuși ANTICANCER puternici

Varza face parte dintr-o familie de legume “binecuvântate”, numită a cruciferelor. Spunem aceasta deoarece această familie are o caracteristică aparte: luptă împotriva bolii canceroase, datorită unor compuși anticancerigeni puternici. Din ea fac parte și broccoli, conopida, varza de Bruxelles, ridichile, varza kale, varza furajeră, planta de muștar și napii.

Varza Combate Cancerul

Varza Combate Cancerul

Din punct de vedere nutritiv, varza ne oferă cantități excelente de antioxidanți, calciu, potasiu, vitamina C, fibre și fier. Conține de asemenea vitaminele A, B-uri, acid folic, fosfor, magneziu și sodiu. Însă ceea ce face această legumă și mai importantă pentru sănătatea noastră, este conținutul de anutrienți cu proprietăți anticancer, demonstrate în numeroase studii științifice realizate pe oameni.

Legumele crucifere previn și războiesc cancerul

Societatea Americană Pentru Cancer are în acest sens o recomandare fundamentală: pentru reducerea riscului de cancer, trebuie să includem mai des în alimentația noastră varza, broccoli, conopida, și alte legume crucifere. Nimic mai simplu. Aceste legume sunt foarte ieftine, versatile și ușor de preparat.

Potrivit unui studiu apărut în Jurnalul Institutului Național de Cancer din America, consumul de crucifere – cel puțin o dată pe săptămână, scade riscul de cancer cu 40%. Persoanele care au mâncat mai des broccoli și conopidă s-au arătat mai puțin predispuși la cancer cu 52%.

Legume Crucifere

Legume Crucifere

Cu cât este mai mare consumul de varză, cu atât mai mică este șansa să ne îmbolnăvim de cancer de sân, de colon sau de prostată. Un studiu realizat de cercetătorii chinezi la Shanghai a arătat de asemenea că femeile diagnosticate de cancer mamar care consumă multe legume crucifiere au o rată de supraviețuire mai mare, cu 62%.

Compușii din varză cu proprietăți anticancer

Acum 20 de ani, studiile epidemiologice au descoperit că consumul acestui grup de legume diminuează semnificativ riscul de a dezvolta cancer. La începutul anilor ’90, doi compuși organici bogați în sulf (dithiolthiones și izotiocianați) din legumele crucifere au dovedit că cresc activitatea enzimelor implicate în detoxifierea unor carcinogeni. În plus, un compus numit indol-3-carbinol a arătat că afectează metabolismul estrogenului și protejează împotriva cancerelor asociate cu acest hormon, precum cancerul de sân sau cancerul uterin.

Substanțele din varză acționează împotriva cancerului în special prin amplificarea mecanismelor de apărare antioxidante și prin îmbunătățirea funcțiilor detoxifiante ale corpului în vederea eliminării substanțelor chimice și a hormonilor dăunători.

Glucozinolați – Sunt cei mai studiați. Acești compuși împiedică dezvoltarea tumorilor benigne și maligne.

Indoli – Induc mecanismele antioxidante și detoxifiante. Îmbunătățesc metabolismul estrogenului.

Dithioltioni – Asemenea indolilor, dithioltionii stimulează mecanismele antioxidante și detoxifiante ale corpului.

Izotiocianați – Inhibă angiogeneza (hrănirea celulelor canceroase), dezvoltarea cancerului prin activarea luptei împotriva genelor cancerului și creșterea tumorii. Anumiți izotiocianați detoxifică și îndepărtează compușii carcinogeni

Cumarini – Blochează reacția compușilor de cancer la siturile principale.

Fenoli – Induc enzimele de detoxifiere și împiedică formarea carcinogenilor.

Sucul proaspăt de varză s-a dovedit de asemenea un remediu extrem de eficient în tratamentul ulcerului peptic. Vindecarea survine de regulă într-o săptămână.

Sursă: „Cartea Completă a Sucurilor”, Michael T. Murray

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. Ce buna imi place buna , buna!

  2. Sa va spun o poveste sdevarata vu zeama de varza (Moare) Cineva in Maramures avea o fata si era bolnava Doctorul ia spus ca are cancer ca Moare si saraca femeie o crezut ca More de varza si o baut saraca fata zeama de varza si so facut bine fata apoi o aflat Doctorul si el so referit ca va muri si foarte adevarat cu varza cred ca va plcut cu zeama de varza.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.