Pudra de roșcove – un aliment alcalin miraculos, bogat în proteine, calciu și antioxidanți
Înrudite cu fasolea, lintea, soia, mazărea și bobul, păstăile de roșcove au reprezentat o sursă importantă de hrană cu mii de ani în urmă.
Pudra de roșcove (carobul), obținută prin măcinarea tecilor, este nu doar un înlocuitor pentru cacao, ci un aliment-medicament, extrem de prețios pentru sănătate.
Cuprins
Pudra de roșcove – un aliment extrem de nutritiv
În maxim apogeu în jurul anilor ’70, pudra de roșcove a intrat într-un con de umbră din cauza reclamelor excesive la ciocolată.
Astfel, cacaua a luat rapid locul pudrei de roșcove în rândul populației moderne.
Deși pudra de roșcove a reintrat în atenția nutriționiștilor și a publicului larg, majoritatea consumatorilor o folosesc doar ca un substituent pentru cacao.
Asta deoarece nu cunosc foarte multe despre proprietățile sale terapeutice uimitoare.
Pudra de roșcove este o proteină completă.
Totodată, este o sursă impresionantă de antioxidanți (polifenoli), fibre, fier, magneziu, potasiu, magneziu, cupru și vitamine din complexul B.
Conține foarte mult calciu. Are un raport calciu-fosfor aproape perfect, care ajută la absorbția calciului în organism.
Pudra de roșcove vs. pudra de cacao
Nivelul antioxidant al roșcovelor depășește cu 15% cel al pudrei de cacao.
Dacă despre cacao se spune că produce alergii precum rinită alergică, astm sau bronșită (din cauza conținutului de histamină), pudra de roșcove are un efect contrar.
Este hipoalergic, motiv pentru care poate fi consumată inclusiv de cei cu astm bronșic, afecțiuni alergice sau boli autoimune și cancer.
Are proprietăți anti-astmatice și expectorante.
Deși nu are efectul excitant și iritant pe care cacao îl are din cauza cofeinei, pudra de roșcove revitalizează organismul, și nu dă dureri de cap sau migrene.
Comparativ cu pulberea de cacao, care este amară, pudra de roșcove are un gust plăcut, dulceag, datorită conținutului de zaharuri asemănătoare celor din fructe.
Din acest motiv, este considerat nu doar un înlocuitor pentru cacao, ci și un îndulcitor natural deosebit.
Indicații terapeutice
Pudra de roșcove are proprietăți anti- alergice, anti-bacteriene, antiseptice, antivirale, antioxidante și analgezice.
– Ajută digestia, combate balonarea, diareea infecțioasă și boala de reflux gastro-esofagian
– Împiedică dezvoltarea bacteriilor intestinale (E.coli)
– Previne afecțiunile virale și bacteriene
– Scade colesterolul din sânge
– Reglează nivelul de zahăr din sânge
– Este bună pentru copii
– Ajută la prevenirea cancerului și a bolilor croniceLa ce se folosește pudra de roșcove
Ca medicament, pudra de roșcove se poate consuma ca atare, câte 1 lingură de pudră pe zi.
Poate fi folosită ca înlocuitor pentru cacao sau ca ingredient la prepararea deserturilor (în aluat sau creme) și băuturilor (lapte, iaurt, smoothie).
Mămicile o pot include și în alimentația copiilor, încă de la 6 luni, datorită conținutului nutritiv remarcabil și a lipsei de substanțe alergenice.
Pudra de roșcove este de altfel un aditiv natural sănătos regăsit în unele produse de panificație, înghețată, sosuri și siropuri.
Unde o găsim și cât costă
Pentru multitudinea beneficiilor pentru sănătate pe care le are, pudra de roșcove este foarte ieftină. 200 de grame costă în jur de 5-6 lei.
Se găsește la magazinele naturiste.
Bună,bună!
Pudra de roscove se obtine din teci, cu boabe cu tot, sau numai din boabe?
Oare dacă pun în pământ semințe, am șanse să obțin copăcei de roscove?