Mic-dejun bogat în CALCIU: SUSAN, IAURT și pudră de ROȘCOVE (rețetă video)

Iaurtul, semințele de susan și pudra de roșcove se diferențiază între alte alimente prin conținutul lor ridicat de calciu. Se potrivesc bine ca gust și textură, și de aceea le-am ales pentru această rețetă.

Smoothie Bogat în Calciu din Susan și Iaurt

Smoothie Bogat în Calciu din Susan și Iaurt

Smoothie bogat în calciu – rețetă

Ingrediente

• 1 pahar de iaurt
• 1 ½ linguri de semințe de susan
• 1 lingură de pudră de roșcove
• 1 lingură de miere

Smoothie Bogat în Calciu din Susan și Iaurt Rețetă

Smoothie Bogat în Calciu din Susan și Iaurt Rețetă

Preparare

Cel mai bun este iaurtul natural preparat în casă. Pudra de roșcove se poate procura de la magazinele naturiste sau din supermarketuri. Este mult mai bogată în antioxidanți decât pudra de cacao, și nu este la fel de amară, ci are o tentă mai dulceagă.

Smoothie Bogat în Calciu din Susan și Iaurt

Smoothie Bogat în Calciu din Susan și Iaurt

Susanul trebuie măcinat înainte de a-l folosi la această rețetă. Puteți folosi în acest sens râșnița electrică de cafea.

Puneți iaurtul, semințele de susan măcinate și pudra de roșcove în vasul blenderului. Mixați până la omogenizare, și adăugați miere după gust. Susanul măcinat are un gust amărui, iar iaurtul este acruț. De aceea va trebui să îndulciți băutura cu puțină miere sau alt îndulcitor natural.

Smoothie Bogat în Calciu din Susan și Iaurt

Smoothie Bogat în Calciu din Susan și Iaurt

Acest smoothie este ca o ciocolată lichidă, datorită adaosului de pudră de roșcove, care îi dă nu doar o culoare maronie, ci și un gust mai dens și mai aromat.

Beneficii

În “Cartea Completă a Sucurilor” scrisă de Michael T. Murry, există o listă cu alimentele cele mai bogate în calciu. Pe primele locuri se află lactatele (brânza și iaurtul), urmate de făina de roșcove, varza, pătrunjelul și semințele.

– 100 g de pudră de roșcove conțin 358 mg de calciu
– 100 g de iaurt conțin 120 g de calciu (laptele bătut conține mai mult calciu)
– 100 g de semințe de susan conțin 110 g de calciu

Pe lângă calciu, semințele de susan conțin și alte minerale necesare pentru sănătatea oaselor, precum fosfor, zinc, mangan și seleniu. Zincul este în mod special important pentru menținerea densității minerale osoase. Un studiu a asociat un nivel optim de zinc cu prevenirea osteoporozei la șold și coloană.

Pudra de roșcove – cunoscută și sub numele de „carob” – este folosită cel mai des ca înlocuitor pentru pudra de cacao sau ciocolată. Este foarte bogată în calciu. 100 g de carob acoperă 30-36% din doza zilnică necesară de calciu. Pe lângă faptul că ajută la menținerea oaselor puternice, calciul este esențial pentru coagularea sângelui, transmiterea informației către nervi și menținerea ritmului inimii regulat.

Pudra de roșcove abundă de asemenea în antioxidanți puternici. Polifenolii din carob protejează corpul de daunele radicalilor liberi și de toxinele din mediu.

Iaurtul și brânza de vaci sunt surse foarte bune de calciu. Iaurtul este un aliment foarte hrănitor, hidratant și sățios, datorită conținutului de proteine, vitamine B, potasiu și magneziu. Probioticele (bacteriile bune) din iaurt sunt cele mai importante. Acestea stimulează imunitatea și ajută la menținerea sănătății tractului digestiv.

Surse:
„Cartea Completă a Sucurilor”, Michael T. Murry
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=84
http://www.livestrong.com/article/250365-what-are-the-benefits-of-carob
http://www.webmd.com/food-recipes/benefits-yogurt

Vezi și rețeta video:

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.