Gelatina – Proprietăți și Beneficii Surprinzătoare
Gelatina este un produs naturist cu proprietăți vindecătoare neașteptate. Poate fi utilizată pentru stimularea creșterii părului și unghiilor, tonifierea pielii, vindecarea rănilor, reducerea durerilor articulare, îmbunătățirea digestiei, creșterea masei musculare, întărirea oaselor, vaselor de sânge și rețelelor intracelulare, optimizarea metabolismului, detoxifierea corpului, stimularea sistemului imunitar, tratarea insomniei și reglarea greutății corporale.
Gelatina este un element unic, inclus adesea în dieta noastră, despre care nu știm mare lucru din punct de vedere medicinal. Gelatina este făcută din colagen, o substanță extrasă din produse de origine animală: piei sau oase de porc, cai, bovine și mai nou pește. Este incoloră, transparentă și anostă. Deși cartea ei de vizită nu este foarte atrăgătoare, gelatina impresionează prin multi-funcționalitatea ei și beneficiile pe care ni le aduce sănătății.
O folosim la închegat diferite lichide: jeleuri, înghețată, iaurt, bezele, piftie și alte sosuri sau deserturi populare. În aplicațiile non-alimentare, gelatina este inclusă chiar și în produsele farmaceutice sau în diverse produse cosmetice. Se poate găsi în magazine sub formă de granule, pulbere sau foi pentru uz casnic. Cei care doresc să beneficieze și de calitățile vindecătoare ale gelatinei, pot lua suplimente cu gelatină de la farmaciile naturiste.
Cuprins
Ce conține gelatina
Din punct de vedere nutrițional, gelatina este un amestec de proteine și peptide, ceea ce o face să fie o sursă minunată de aminoacizi esențiali, importanți pentru majoritatea proceselor corpului. Gelatina conține de asemenea cupru, seleniu și fosfor. În formă uscată, gelatina este compusă din 98-99% proteine. Cu toate acestea, nu este o sursă completă de proteine.
Beneficii pentru sănătate
• Ajută la slăbit
Anumite studii au arătat că gelatina este un element important care crește producția de hormoni de creștere la oameni, stimulând totodată metabolismul prin acizii și aminoacizii conținuți. Combinația dintre fibre și proteine din gelatină ne da rapid senzația de sațietate și inhibă apetitul. Acest lucru îl face un aliment util pentru persoanele care vor să slăbească sau să își mențină o greutate corporală bună.
Pentru pierderea în greutate, se ia câte o lingură de pulbere de gelatină înainte de culcare, dizolvată într-o ceașcă de ceai de mușețel cald.
• Hrănește oasele
Seleniul, fosforul, cuprul și proteinele regăsite în cantități mari în gelatină ajută la creșterea densității minerale osoase și la protejarea împotriva osteoporozei. Aminoacizii reduc inflamația și implicit durerile de artrită. Mai mult, gelatina contribuie la dezvoltarea de cartilaj, care întărește articulațiile și oasele și care extinde longevitatea lor.
• Crește imunitatea
Prolina, un alt aminoacid găsit din belșug în gelatină s-a dovedit a fi util în stimularea și întărirea sistemului imunitar, combaterea infecțiilor și a bolilor.
• Reglează metabolismul
Gelatina este o sursă minunată de aminoacizi și o sursă aproape completă de proteine . Acest lucru înseamnă că toate activitățile metabolice ale organismului sunt îmbunătățite prin consumul de gelatină, inclusiv crearea de noi celule, eliminarea celulelor bolnave sau nesănătoase, creșterea mușchilor, absorbția și utilizarea adecvată a substanțelor nutritive.
• Îmbunătățește sănătatea digestivă
La fel ca și fibrele, gelatina se leagă foarte bune cu apa, și astfel îmbunătățește tranzitul intestinal, ajutând digestia. Reduce constipația, stimulează sucurile gastrice și crește mișcările peristaltice în mușchii intestinali netezi.
• Vindecă plăgile
Proteinele sunt o parte esențială a procesului de vindecare a rănilor, iar gelatină conține un anumit aminoacid numit glicină, care este conectat direct la reducerea inflamațiilor. Acest lucru înseamnă că procesul de reducere a inflamației unei răni este accelerat, fapt care duce la o vindecare mai rapidă prin refacerea țesutului cicatricial.
• Întărește unghiile, dinții și firul de păr
Gelatina conține foarte multă Keratină, o proteină care ajută la creșterea și întărirea părului și unghiilor, dar și la menținerea sănătății dinților.
Pentru păr, se poate prepara o mască dintr-o lingură de gelatină și o jumătate de cană de apă la temperatura camerei. Se adaugă apoi o jumătate de cană de apă fierbinte, o linguriță de oțet de mere și 2 lingurițe de miere de albine. Se omogenizează și apoi se aplică pe scalp, masând bine în păr. Se lasă să acționeze 5 minute, apoi se clătește cu apă caldă.
• Tonifică pielea și combate îmbătrânirea
Gelatina este, în principiu, colagen uscat, unul din cele mai importante elemente pentru menținerea elasticității pielii și etanșeitatea între celulele dermice. Prin consumul de gelatină crește cantitatea de colagen și astfel pielea noastră se menține fermă, cu un aspect mai tânăr.
Cum se consumă
Se poate consuma în mâncăruri (iaurt, jeleuri de fructe făcute în casă, creme, piftie). Dar cel mai bine se amestecă o linguriță de gelatină într-un pahar de apă, suc sau ceai și se bea o dată pe zi. Ajută la reconstrucția articulațiilor dureroase, la întărirea unghiilor, creșterea părului, eliminarea ridurilor, îmbunătățirea digestiei.
Contraindicații și precauții
Cele mai populare, dar rare efecte secundare ale gelatinei sunt: balonare, stomac deranjat și eructații.
Important este de unde ne-o procuram, pentru ca aceea la plic, are numai E-uri!! Atentie la detalii!!!
nu știam