Oțetul de mere crud nefiltrat – scade colesterolul, zahărul din sânge și greutate corporală
Oțetul de mere este mai mult decât un condiment și conservant alimentar. Utilizările sale depășesc chiar și aspectele gospodărești. Această băutură este înzestrată cu activități antibacteriene, antidiabetice și antitumorale.
Poate fi consumat așadar în scop terapeutic sau curativ.
Atenție la mărcile de oțet din magazine. Cele mai multe sunt de fapt acid acetic și nu oțet adevărat, obținut printr-o fermentare îndelungată a materiei prime.
Vă recomand să consumați doar oțet natural, crud, nefiltrat. Acesta este cel mai nutritiv și eficient din punct de vedere terapeutic.
Cuprins
Oțetul – funcții biologice importante
Oțetul este folosit în scop medicinal din antichitate. Consumat cu regularitate, acestea contribuie la reglarea nivelului pH-ului din corp.
Oțetul se obține de obicei din fructe (mere, struguri), cereale sau trestie de zahăr. Procesul de fermentare, culoarea și aroma sunt influențate de materia primă folosită la obținerea acestuia.
Studiile realizate in vivo și in vitro au arătat că oțetul are funcții biologice relevante. Acesta acționează ca un antioxidant puternic. Ajută la scăderea concentrației de lipide din sânge și a greutății corporale.
Ce conține oțetul
Efectele terapeutice ale oțetului se datorează unor acizi și antioxidanți puternici:
• acid acetic, acid galic
• catechine, epicatehcine
• acid clorogenic
• acid cafeic
• acid p-cumaric
• acid ferulic
Acești compuși au proprietăți antioxidante, antimicrobiene, anti-obezitate, antihipertensive, antitumorale și hipolipidemiante.
Beneficii și efecte terapeutice
Studiile pe șoareci cu hiperlipidemie indusă de o dietă grasă au arătat că oțetul produce următoarele efecte:
• scade colesterolul total din sânge
• scade colesterolul LDL din sânge
• scade trigliceridele din sânge
• crește colesterolul HDL
• reduce concentrația zahărului din sânge
• scade acumularea de grăsime
• crește activitatea antioxidanților din ficat și plasmă
• ameliorează stresul oxidativPrevine creșterea în greutate și ajută la slăbit
Oțetul natural ajută de asemenea la slăbit. În studiul menționat mai sus, oțetul a diminuat creșterea în greutate la șoarecii hrăniți cu o dietă grasă cărora le-a fost administrat oțet.
Autorii studiului au concluzionat că oțetul orginal are un aport semnificativ în ceea ce privește controlul greutății corporale. Consumul de oțet ar putea inhiba apariția hiperlipidemiei, obezității și complicațiilor acestora.
Surse articol:
1. Chen GL, Zheng FJ, Lin B, Yang YX, Fang XC, Verma KK, Yang LF. Vinegar: A potential source of healthy and functional food with special reference to sugarcane vinegar. Front Nutr. 2023 Mar 16;10:1145862. doi: 10.3389/fnut.2023.1145862. PMID: 37006937; PMCID: PMC10061008.
2. Budak NH, Aykin E, Seydim AC, Greene AK, Guzel-Seydim ZB. Functional properties of vinegar. J Food Sci. 2014 May;79(5):R757-64. doi: 10.1111/1750-3841.12434. PMID: 24811350.