Consumă alimentele în această ordine și vei reduce cu 75% glucoza din sânge după masă

Poți să mănânci ce vrei, cu condiția să respecți o anumită ordine, spune biochimistul francez Jessie Inchauspe.

După atâtea diete restrictive și limite calorice, e îmbucurător să mai auzim și experți permisivi, care îți dau „voie” să consumi ce vrei.

Consuma alimentele in aceasta ordine si vei reduce cu 75% glucoza din sange după masa

Consuma alimentele in aceasta ordine: Mrsiraphol / Asier Relampagoestudio / Freepik

Mănâncă alimentele în ordinea corectă

Teoria după care se ghidează cercetătorul francez este simplă, dar de impact. Are și susținere științifică.

După decenii de demonizare a anumitor categorii de alimente, precum grăsimile și carbohidrații, mai apare câte cineva care spune că poți să mănânci câte puțin din toate.

Jessie Inchauspe se bazează pe principiul: „mănâncă alimentele în ordinea corectă”. Nu trebuie să sacrifici nimic din ceea ce îți place. Ea însăși mărturisește că îi plac foarte mult pastele și dulciurile.

A descoperit o metodă prin care poate consuma alimentele preferate fără să ajungă la diabet, fără să se îmbolnăvească. Nu este o dietă, ci o regulă legată de succesiunea alimentelor la masă.

Puțini oameni știu, de exemplu, că nu este bine să începi masa cu carbohidrați.

Regula care te ajută să scazi cu 75% impactul glicemic după masă

Pentru a minimiza impactul alimentelor asupra zahărului din sânge, trebuie să respecți această ordine simplă a nutrienților și macronutrienților la masă:

1. FIBRE
2. PROTEINE și GRĂSIMI
4. CARBOHIDRAȚI și ZAHĂR

Altfel spus, trebuie să servești:

– legumele prima dată;
– carnea, leguminoase și alimentele care conțin grăsimi imediat după;
– carbohidrații și dulciurile la final.

Citește și – Nu mai mâncați carbohidrații goi – „îmbrăcați-i” cu fibre, proteine și grăsimi ca să nu aveți probleme cu glicemia, apetitul și nivelul de energie

Atunci când începem masa cu o legumă sau cu o salată, fibrele pe care acestea le conțin „îmbracă” intestinul subțire. Proteinele și grăsimile care urmează după fibre vor încetini golirea stomacului.

În consecință, glucoza ingerată din acea masă va fi absorbită într-un ritm mai lent și într-o cantitate mai mică.

Când consumi mai întâi legume, apoi proteine și grăsimi și lași carbohidrații la final, creșterea glucozei din sânge poate fi redusă substanțial.

„Poți reduce creșterea glicemică de la o masă cu până la 75%, doar prin schimbarea ordinii alimentelor de la acea masă”.

Beneficiile majore

Scăderea vârfurilor glicemice are beneficii extraordinare:

  • prelungirea senzației de sațietate;
  • reducerea poftelor alimentelor;
  • echilibrarea hormonilor;
  • îmbunătățirea fertilității
  • prevenirea oxidării celulelor și țesuturilor corpului și formarea ridurilor;
  • încetinirea proceselor de îmbătrânire
  • scăderea inflamației
  • reducerea riscului de boli
  • reducerea riscului de apariție a diabetului

Studii

Aceste afirmații sunt susținute științific. Un studiu recent, apărut în jurnalul „Nutrients”, a arătat că începerea mesei cu legume scade semnificativ glucoza și insulina din sânge post-prandial. Studiul a fost realizat pe femei tinere, sănătoase.

Cercetătorii au descoperit că atunci când componentele din legume și proteine sunt ingerate în prima fază a mesei, impactul glicemic este redus considerabil.

Concentrația de insulină post-prandială a fost mult mai mică atunci când participantele au mâncat întâi legumele și nu carbohidrații.

Un studiu din 2019 a raportat rezultate similare. Participanții au avut o masă formată din pui pe grătar cu legume la aburi, salată și pâine (ciabatta). Când au mâncat pâinea la finalul mesei, creșterea zahărului din sânge a fost cu 40% mai mică.

În 2018, un studiu al japonezilor a arătat că atunci când carbohidrații sunt serviți după carne sau legume, glucoza din sânge scade la persoanele sănătoase, non-diabetice.

Un alt studiu pe acest subiect, apărut în 2014, a fost efectuat pe pacienți cu diabet de tip 2. Consumul legumelor înaintea carbohidraților a diminuat episoadele de hiperglicemie, mai ales la diabetici.

Citește și – 10 alimente care te țin sătul mai mult timp și te ajută să slăbești – dr. Ekberg

Oamenii de știință cred că ameliorarea glucozei după masă se datorează faptului că doza mare de fibre din legume încetinește digestia carbohidraților consumați ulterior.

Legumele trebuie să fie întregi, nu pasate, făcute piure sau suc. Doar așa fibrele din ele acționează asupra intestinului.

Surse articol:

1. Jacob Schor, Meal order matters, Natural Medicine Journal, May 3, 2023: https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/meal-order-matters
2. Glucose Goddess, Eat your food in the right order: https://www.instagram.com/p/CnUvAwQogpJ/
3. Chatterjee, 3 Health hacks for eating: https://www.instagram.com/p/Cr1DOaoAinD/
4. Heal Thy Self, How to get the best night’s sleep of your life: https://www.youtube.com/watch?v=OxEYcwv6URY&ab_channel=HealThySelf

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.