Ce anume ne face să îmbătrânim mai repede și să ne îmbolnăvim – dr. Mark Hyman
Îmbătrânirea este un proces inevitabil. Corpul trece printr-o serie de schimbări fiziologice care nu pot fi oprite.
Cu toate acestea, înaintarea în vârstă nu trebuie asociată în mod obligatoriu cu îmbolnăvirea.
Cuprins
Vârsta biologică poate fi redusă prin stilul de viață
Faptul că oamenii îmbătrânesc este un lucru, iar faptul că vârstnicii suferă de tot felul de boli este un lucru diferit.
Dr. Mark Hyman vorbește despre capacitatea noastră de a ne prelungi viața sau de a ne conserva starea de sănătate până la o vârstă înaintată.
Studiile au demonstrat că oamenii își pot păstra vârsta biologică tânără prin felul în care mănâncă și trăiesc.
Odată cu înaintarea în vârstă apar disfuncții fundamentale în corp ce nu pot fi prevenite sau stopate. Îmbătrânirea este inevitabilă, însă bolile sunt evitabile.
Dacă s-ar elimina cauzele îmbolnăvirii, durata de viață ar putea fi extinsă cu câțiva ani buni.
Dr. Hyman spune că sunt pacienți de 30-40 de ani care au vârsta biologică a unui bătrân de 70 de ani. Alții au 60 de ani în buletin, dar vârsta lor biologică este de 40 de ani. Acest lucru arată că îmbătrânirea și deteriorarea corpului pot fi încetinite.
Factorii care favorizează îmbătrânirea și boala
Din perspectiva medicinei funcționale, cauzele majore ale îmbătrânirii țin de:
- dietă
- expunerea la toxine
- stresul fiziologic și psihologic
- perturbarea microbiomului
- alergeni
- deficite nutriționale
- mișcare fizică insuficientă
- pertubarea somnului
Dr. Hyman spune că oamenii mor din cauză că se expun prea mult la factorii de îmbătrânire și prea puțin la factorii care susțin sănătatea.
De exemplu, anumiți fitonutrienți din alimente sunt esențiali pentru sănătatea biologică. Deficitul pe termen lung accelerează procesele de îmbătrânire.
Ceea ce accelerează cel mai mult îmbătrânirea este dieta
„Singura și cea mai mare contribuție la biologia noastră sunt cantitățile mari de mâncare pe care le consumăm în fiecare zi. Informația din acea mâncare modifică biologia în timp real”.
Alimentele pe care le ingerăm nu cooperează cu corpul pentru a susține sănătatea și viața. Când aceste două părți nu sunt conectate și nu funcționează optim, apar disfuncții.
De exemplu, excesul de carbohidrați și zahăr din dietă declanșează creșterea insulinei. La rândul lui, acest hormon în exces creează o cascadă de boli.
Citește și – Piramida alimentației care promovează reglarea metabolică și longevitatea – dr. Mark Hyman
Rezistența la insulină și sănătatea metabolică scăzută sunt principalii factori cauzatori ai bolilor cardiovasculare, diabetului, demenței și cancerului. Insulinorezistența este de asemenea cauza depresiei și infertilității, spune dr. Hyman.
Alimentele ultra-procesate declanșează disfuncții biologice
Majoritatea bolilor sunt urmarea consumului de alimente ultra-procesate. Un aliment procesat poate fi o conservă de roșii sau de sardine.
Cele mai periculoase sunt produsele ultra-procesate. Acestea sunt obținute din porumb, soia și grâu – pe care industria le procesează în componente folosite ulterior ca substanțe de substituție.
Toate produsele ambalate sunt dăunătoare sănătății. Dacă citești eticheta și nu recunoști ingredientele de pe ea, nu cumpăra acel produs. Este străin de hrana naturală pe care organismul poate să o proceseze în mod normal.
Mâncatul non-stop împiedică procesele de reparare din corp
Pe lângă abuzul de produse ultra-procesate există și problema mâncatului continuu. Consumăm prea multă mâncare, prea multe gustări, fără pauze între mese.
Mâncăm înainte de a ne culca, mâncăm din nou când ne trezim. Acest influx constant de alimente nu oferă corpului răgazul necesar să se refacă și să se vindece.
Trebuie să oferi corpului o pauză de la mâncare pentru a susține autofagia (un mecanism înnăscut de reparare).
Autofagia înseamnă consumul de celule uzate, deteriorate, nocive. Este un proces intens de curățare pe care corpul îl face singur, dacă îi îngăduim pauza alimentară necesară.
Când mâncăm tot timpul, de dimineață până seara și poate chiar și noaptea, organismul nu se mai poate vindeca. Nu se mai declanșează autofagia, adică procesul de curățare, reciclare și reparare celulară.
Pentru sănătate și longevitate este esențial să avem minim 3 ore de pauză între mese, fără nicio gustare între ele.
Citește și – Alimente care reactivează celulele stem și ajută la repararea organelor
Lipsa de mișcare fizică este un alt factor declanșator al bolilor: cancer, diabet, obezitate, afecțiuni cardiovasculare, demență.
Sursă articol: Dhru Purohit, The anti-aging hacks to look & feel years younger (reverse aging) – Dr. Mark Hyman: https://www.youtube.com/watch?v=ixML8tfIKWY&ab_channel=DhruPurohit