Cu ce poate fi falsificată mierea – APC România
Mierea este unul din cele mai hrănitoare produse naturale de pe pământ. Poate conține peste 280 de substanțe nutritive, cu condiția ca aceasta să fie 100% naturală.
Din păcate, consumatorii de azi nu mai au încredere în ceea ce se vinde în supermarketuri sau în piețe. Foarte multe produse alimentare sunt falsificate sau contrafăcute. Iar unele din ele conțin chiar substanțe nocive.
Cuprins
Cu ce se poate falsifica mierea naturală
Cei care au interes să vândă cât mai mult și mai ieftin, au la dispoziție numeroase metode de falsificare a produselor.
În ceea ce privește mierea de albine, aceasta poate fi falsificată cu următoarele ingrediente, unele extrem de periculoase pentru organismul uman:
– zahăr, zahăr invertit
– sirop de glucoză
– sirop de porumb
– melasă
– zaharină
– aspartam
– sucraloză
– ciclamați
– amidon
– gelatină
– clei de oase
– pectine
– gume
– caramel amoniacal
– sodă caustică
– carbonat de sodiu
– culturi de drojdii
– extract de malț
Cei de la Asociația Pro Consumatori din România au analizat 51 de borcane cu miere de diferite sortimente din supermarketuri și din magazinele naturiste. Raportul lor, publicat în noiembrie 2019, a arătat că:
• 3 din 10 borcane conțin miere ecologică
• 1 din 10 borcane conține amestec de miere din mai multe țări, inclusiv din afara Uniunii Europene
• 4 din 10 borcane cu miere au sigiliu
China este lider în ceea ce privește producția de miere în lume. Mierea producătorilor români este exportată în mare parte în UE, mai cu seamă în Germania. Nu se știe dacă acesta este motivul pentru care românii consumă foarte puțină miere, sub 500 de grame anual pe locuitor.
Mierea încălzită devin „hrană moartă”
Mierea trebuie consumată în stare naturală, crudă, exact așa cum au creat-o albinele. Orice fel de procesare, inclusiv procesarea termică îi afectează compoziția nutrițională.
Cei mai mulți dintre noi folosim mierea pe post de îndulcitor, fie pentru ceaiuri, fie pentru lapte, iaurt, cafea sau alte preparate alimentare. Este important ca acestea să nu fie fierbinți.
Mierea încălzită la peste 45-50 de grade Celsius este moartă din punct de vedere nutrițional, spun cei de la APC. Ea conține hidroximetrilfurfural, un compus cu potențial cancerigen. Mierea zaharisită poate fi încălzită până la 40 de grade Celsius pentru a deveni din nou lichidă și fină.
Mierea naturală se cristalizează, nu rămâne lichidă
În ceea ce privește cristalizarea, acesta este un proces natural, care păstrează mierea în siguranță pe termen lung. De altfel, o miere naturală se va cristaliza după câteva săptămâni de la recoltare. Dacă este ținută la temperaturi mici (sub 25 de grade), mierea se zaharisește mai repede.
Mierea din magazine, care stă de multă vreme pe rafturi și este tot lichidă, nu este o miere naturală. Doar mierea de salcâm și mierea de mană se zaharisesc în circa un an de la recoltare.
Mierea de rapiță se cristalizează cel mai repede, transformându-se într-o pastă albă, cremoasă. Mierea polifloră face cristale mai mari.
Citește și:
Mierea de salcâm – beneficii preţioase pentru sănătate
Mierea de rapiță se cristalizează cel mai repede, transformându-se într-o pastă albă, cremoasă. Mierea polifloră face cristale mai mari.
Când cumpărați miere din comerț, uitați-vă pe etichetă. Nu trebuie să aibă un conținut de apă care depășește 17-18%.
Mierea de salcâm are culoarea galben deschis, iar cea polifloră este mai roșiatică. Mierea de mană este brună, cu o tentă de negru sau verde.
Sfaturi de la experți
– Nu cumpărați miere în bidoane sau în recipiente de plastic, deoarece mierea dizolvă plasticul.
– Nu cumpărați miere expusă pe marginea drumurilor, deoarece lumina soarelui afectează calitatea mierii.
– Nu cumpărați miere decât de la un apicultor cunoscut, de încredere.
Mierea falsificată poate conține urme de antibiotice și pesticide. Are de obicei prețul cel mai mic. Mierea ecologică este de 2 ori mai scumpă.
Sursă: APC România, Mierea încălzită conține hidroximetilfurfural, o substanță cancerigenă! http://www.apc-romania.ro/ro/i-mierea-incalzita-contine-hidroximetilfurfural-o-substanta-cancerigena/NjMwLTIy.html