Cum să fie HRANA omului – principiile alimentației sănătoase – dr. Pavel Chirilă
Doctorul Pavel Chirilă, cunoscut și apreciat ca un bun „medic creștin”, pune mare accent pe relația dintre trup și suflet, vindecare și credință, sănătate – post și rugăciune.
Referitor la principiile unei alimentații sănătoase, aduce mereu în discuție modelul de hrană biblică, bazată pe alimente de origine vegetală. Sfinții sunt de asemenea pilde bune de urmat în ceea ce privește un stilul de viață sănătos.
„Oamenii duhovnicești au fost întotdeauna inspirați să mănânce mâncăruri simple, cu tratamente termice ușoare”.
Simplitatea și naturalul sunt bazele oricărei alimentații sănătoase, pe care ar trebui să le adopte nu doar viețuitorii din mănăstiri, ci și viețuitorii din lume.
Primul teolog creștin, Sfântul Clement Alexandrinul, numea mâncărurile sofisticate „arta drăcească a gătitului mâncărurilor”, iar Cuviosul Vitalie Georgianul spunea că îngerul se depărtează de cel care are mai mult de trei feluri de mâncăruri la o masă.
Învățăm de la oamenii sfinți că nu mesele copioase sunt aducătoare de sănătate și de mântuire, ci hrana simplă și puțină, cât este de trebuință trupului pentru a se întări.
Oamenii de azi sunt supuși unei ispite mari, aceea ce a mânca mult și prost. Deși avem belșug de „produse alimentare”, suntem mai săraci ca niciodată. Alimentația nu a fost nicicând mai dezgolită de nutrienți ca acum.
Dr. Chirilă atrage atenția că trebuie să consumăm doar alimente integrale, nu „parțiale”. Făina integrală este cel mai bun exemplu de aliment integral. Ea conține toate principiile nutritive, în forma cea mai echilibrată. Asemenea și sarea integrală, este bogată în magneziu și alte săruri minerale necesare sănătății.
Vezi și „Poporul român este cel mai BOLNAV din Uniunea Europeană” – dr. Pavel Chirilă
Așadar, să ne străduim să consumăm pâine integrală, sare nerafinată, lapte nedegresat și așa mai departe. Pâinea integrală este cel mai hrănitor aliment din lume.
____________________________
ALIMENTELE IDEALE PENTRU SĂNĂTATE
Cele mai valoroase alimente pentru sănătatea omului sunt cele complexe, cu o valoare energetică ridicată, precum:
– cerealele
– fructele
– peștele
– lactatele
– ciupercile
– ouăle
– zarzavaturile
– legumele
– fructele de mare
– mierea de albine
Cele mai bune surse de proteine:
• peștele, ciupercile, ouăle, brânzeturile, iaurtul și lintea.
Cele mai bune surse de glucide (zaharuri):
• mierea de albine și fructele.
Cele mai bune surse de lipide (grăsimi):
• uleiurile presate la rece și fructele oleaginoase (nucile, migdalele, fisticul, alunele, caju-ul).
Cele mai bune surse de minerale:
• fructele, cerealele integrale, brânzeturile.
Cele mai bune surse de fibre:
• cerealele integrale și fructele.
____________________________
Pentru sănătate este important și consumul de ceai, îndeosebi cel din fructe de pădure, lăsate la infuzat 15-30 de minute. La fel de valoros este și ceaiul verde, infuzat doar 3 minute.
Cât despre vin, o cantitate de 100-150 ml pe zi este folositor pentru cei sănătoși, dar și pentru cei bolnavi, care au nevoie de puțină înveselire (dar nu au interdicție la alcool).
La fel și cafeaua este permisă în cantități mici, 1 ceșcuță pe zi, infuzată 10-15 minute. Se îndulcește cu miere, și nu cu zahăr.
Despre carne, Sfântul Clement Alexandrinul spune că aceasta „e mai mult pentru fiare”. Dar dacă cineva vrea să mănânce carne, să mănânce cu cumpătare.
Nu doar ce mâncăm este important, ci și cum mâncăm. Mestecarea prelungită a alimentelor previne ulcerul, colopatiile și obezitatea.
Nu trebuie exclus nici postul alimentar și religios, rânduit de Biserică la intervale regulate, deoarece acesta are efect profilactic – de prevenire a bolilor și curativ – ajută la tratarea bolilor.
Dr. Chirilă spune că postul poate preîntâmpina boli precum cancerul, ateroscleroza, diabetul și obezitatea.
Postul fără rugăciune nu este complet, și poate fi chiar dăunător sănătății. De asemenea, rugăciunea trebuie să însoțească toate mesele noastre. Există rugăciuni speciale rânduite la vremea mesei de dimineață, de prânz și de seară.
____________________________
Sursă: Prof. Dr. Univ. Pavel Chirilă, Hrana. Principiile alimentației sănătoase, Vindecarea, Editura Christiana, București, 2009, pp. 200-203