Mâncați zilnic ROȘII – tămăduiesc multe boli

Înainte de secolul al XVII-lea, roșiile erau considerate toxice, fiind folosite doar în scop ornamental și medicinal. Italienii le numeau „merele de aur” („pomo d’oro”), iar francezii „merele iubirii” („pomme d’amor”).

Primele utilizări ale tomatelor ca aliment apar după anul 1778. În România ajung abia spre sfârșitul secolului al XIX-lea. Astăzi, aceste fructe se bucură de o popularitate deosebită, fiind cultivate pe întinderi foarte mari.

Rosii – beneficii

ROȘII – CONȚINUT NUTRIȚIONAL

Asemenea altor fructe de vară, roșiile sunt foarte bogate în apă (94%). Au un conținut energetic mic, în schimb sunt remineralizante și vitaminizante.

Valoarea lor nutrițională constă în conținutul de vitamine (A, B-uri, C, E, K, PP), săruri minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, iod, aluminiu), acizi organici, glucide și antioxidanți.

Varietatea roșie conține cantități mari de licopen, iar varietatea portocalie sau galbenă, doze însemnate de caroten. Acești antioxidanți au un rol important în prevenirea cancerului și a altor boli cronice. Compușii antioxidanți împiedică procesul de oxidare care duce la îmbătrânirea organismului.

Carotenoizii scad riscul mai multor tipuri de cancer: de prostată, de colon, de limbă, de plămâni și de esofag. Fitoterapeutul Constantin Milică susține că roșiile capătă forțe și mai mari împotriva cancerului prin asocierea lor cu usturoi (în salate).

___________________________

ROȘII – INDICAȚII TERAPEUTICE

Indiferent de starea în care le consumăm, roșiile aduc numeroase beneficii organismului. Cercetătorii au demonstrat că prelucrare termică afectează o parte din vitamine, însă nu și conținutul de minerale sau licopen.

• intoxicații
• constipație
• enterită
• inflamații digestive
• litiază biliară (pietre la bilă)
• anemie
• avitaminoze
• demineralizare

Bogăția de minerale din sucul de roșii ajută la alcalinizarea sângelui și implicit la tratarea unor afecțiuni:

• boli reumatismale
• poliartroze
• gută

Culoarea roșie este un indiciu evident al efectelor lor benefice asupra sângelui și sistemului cardiovascular:

• hipertensiune arterială
• ateroscleroză coronariană
• tromboză
• viscozitate mărită a sângelui

Sucul și pasta de roșii au efecte protectoare asupra celulelor nervoase, articulațiilor și circulației sangvine.

Consumul de roșii este indicat și în curele de slăbire, datorită aportului redus de kilocalorii și a potențialului energetic mic. Totodată, roșiile răcoresc și potolesc setea.

Roșiile pot fi folosite și extern, pentru tratarea unor afecțiuni ale pielii:

• acnee (se fac tamponări ale pielii cu felii proaspete de roșii)
• înțepături de insecte (se fac frecții ale pielii afectate cu frunze zdrobite de tomate)
• cancer de piele, insolație (consum intern)

 

MODURI DE CONSUM

Roșiile sunt un aliment versatil, ușor de incorporat în felurite preparate culinare, de la salate până la supe, ciorbe, sosuri și tocănițeLe putem folosi și la aperitive creative (roșii umplute).

Pot fi de asemenea prelucrate în diferite forme: suc, pastă, bulion, ketchup, tocană, conservă, sosuri.

Sucul de roșii se poate consuma în doze de 2-3 pahare pe zi, simplu sau combinat cu suc de țelină. Această combinație dă o băutură cu efecte detoxifiante, energizante și reconfortante.

___________________________

Sursă: Farmacia Verde, Mâncați zilnic roșii: Folosiţi zilnic tomate în alimentaţie! http://www.farmacia-verde.ro/2008/12/29/folositi-zilnic-tomate-in-alimentatie/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.