Nu folosi ULEIUL de COCOS la gătit – este mai gras decât UNTUL și UNTURA

Faima uleiului de cocos a crescut foarte mult în popularitate în ultima perioadă, inclusiv la noi. Datorită faptului că este promovat ca un înlocuitor sănătos al altor uleiuri vegetale, tot mai multe persoane îl folosesc la gătit.

Profesorul Walter C. Willett de la Școala de Sănătate Publică de la Hardvard susține însă contrariul. Potrivit acestuia, uleiul de cocos conține grăsimi saturate în proporție de 90%, un procent mult mai mare decât untul (64%) și chiar decât untura (40%).

Ulei de nuca de cocos

Grăsimile saturate sunt blamate pentru faptul că favorizează creșterea nivelului de colesterol LDL și implicit a riscului de boli cardiovasculare.

Din această privință, uleiul de cocos nu este recomandat pentru un consum regulat, cel puțin nu pentru persoanele cu boli de inimă.

Cu toate acestea, 50% din grăsimile saturate pe care uleiul de cocos le conține sunt compuse din acid lauric, un compus care a demonstrat unele beneficii pentru sănătate.

Folosit ocazional, acest tip de ulei nu dăunează. Este un produs excelent pentru deserturile raw-vegan, datorită proprietății de a deveni solid la temperaturi mici.

______________________

Profesorul Walter C. Willett de la Harvard nu consideră uleiul de cocos la fel de sănătos precum uleiul de măsline, care conține în principal grăsimi nesaturate, care au un efect opus celor saturate în ceea ce privește scăderea colesterolului.

Cel mai recent studiu, publicat în anul 2018, a revizuit 21 de studii realizate pe uleiul de cocos și efectele sale asupra colesterolului. Comparativ cu alte uleiuri din plante care conțin grăsimi nesaturate, uleiul de cocos a crescut colesterolul LDL și colesterolul total, însă mai puțin decât untul.

Studiile observaționale sugerează că nuca de cocos nu produce efecte negative asupra sistemului cardiovascular. Însă folosirea altor tipuri de uleiuri, bogate în grăsimi mononesaturate ar putea avea mai multe beneficii pentru inimă. 

Sfatul final este să consumați uleiul de cocos cu moderație, ocazional, și nu să-l folosiți în locul altor uleiuri la gătit.

Nu trebuie subestimate beneficiile sale la nivelul pielii. Uleiul de cocos are numeroase utilizări la nivel extern.

______________________

Surse bibliografice:

1. Eyres L, Eyres MF, Chisholm A, Brown RC, Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans, Nutr Rev. 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26946252

2. Harvard Health Publishing, Harvad Medical School, Ask the doctor: Coconut oil and health: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/coconut-oil

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.