Ceai CALMANT și ANTIBACTERIAN pentru tuse și dureri în gât, din SALVIE, GHIMBIR și LĂMÂIE
Salvia este o plantă aromată cu un parfum extrem de intens. La fel de puternică este și forța sa terapeutică. În medicina populară, salvia este folosită îndeosebi pentru bolile aparatului respirator – infecțiile gâtului și afecțiunile gurii.
Salvia are proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene și antiinfecțioase puternice. Ceaiul și gargara cu ceai de salvie este un remediu popular vechi pentru tuse, dureri în gât, astm, bronșită și astm.
Salvia este eficientă în special în afecțiunile respiratorii cu secreții abundente: amigdalită, inflamații ale cavității bucale, inflamația faringelui, bronșită, astm, sinuzită, rinită, inclusiv dinți cu puroi. Salvia ajută la dizolvarea flegmei și la curățarea gâtului.
Ceaiul de salvie este utilizat și pentru reducerea transpirației excesive și a bufeurilor (mai ales la femeile aflate în perioada menopauzei).
Ceai pentru tuse și dureri în gât – rețetă
Pentru a-i spori eficiența, salvia poate fi combinată cu ghimbir și lămâie. Ghimbirul este un antiinflamator extraordinar. Atât salvia, cât și ghimbirul au proprietăți astringente, care ajută la reducerea inflamației din membranele mucoase. Ambele plante sunt foarte bune și pentru digestie.
Ingrediente
• 5-6 frunze de salvie proaspătă sau 1 linguriță de salvie uscată
• 3 feliuțe de rădăcină de ghimbir
• ¼ lămâie
• 2 căni de apă
Preparare
Puneți apa la fiert. Puneți frunzele de salvie și puneți-le într-o cană. Adăugați rondelele de ghimbir și sucul de lămâie proaspăt stors. Sau puteți tăia lămâia feliuțe pentru a o adăuga cu totul în ceai. Turnați peste amestecul din cană apa clocotită și lăsați plantele la infuzat circa 5-7 minute. O altă variantă ar fi să fierbeți întâi rădăcina de ghimbir cu apă circa 20 de minute, și apoi să puneți frunzele de salvie la infuzat.
Precauții și contraindicații
Atenție, salvia nu trebuie consumată în cantități mari. Nu este indicată persoanelor care suferă de epilepsie sau care iau medicamente anticonvulsivante, persoanelor care iau medicamente pentru diabet (deoarece scade glicemia), nici femeilor care alăptează (deoarece oprește lactați). Femeile însărcinate trebuie să întrebe medicul dacă au voie să consume salvie.
Despre contraindicațiile ghimbirului puteți citi în acest articol.
Mulțumim ,Sănătate vă dorim ,