Ai probleme cu MEMORIA? Bea un ceai de MENTĂ și vei simți efectele în 20 de minute (studii)

Ceaiul de mentă este mai mult decât o băutură aromată pe care o putem savura ocazional pentru gustul ei plăcut. Studiile au arătat că această plantă are un potențial terapeutic extrem de divers și puternic.

Vechii egipteni, grecii și romanii foloseau menta acum câteva mii de ani, atât în scop culinar, cât și în scop curativ. Datorită parfumului și aromei intense, este inclusă astăzi în numeroase produse de îngrijire corporală (pastă de dinți, săpun, cosmetice, apă de gură), precum și în diferite produse alimentare (înghețată, bomboane).

Ceai de Mentă - Memorie

Ceai de Mentă – Memorie

În medicina tradițională, menta este folosită ca remediu pentru tulburări gastrointestinale (flatulență, greață, diaree, indigestie, sindromul colonului iritabil),depresie, anxietate, dureri menstruale, dureri de cap, dureri musculare, răceală și nevralgii.

Cercetările științifice recente au dezvăluit foarte multe posibilități de utilizare a mentei, sub formă de aromaterapie, aplicații locale sau tratamente interne.

Un studiu nou a arătat că ceaiul de mentă nu este bun doar pentru calmarea durerilor de cap, ci și pentru creșterea memoriei de scurtă și de lungă durată. Efectul de stimulare a memoriei este foarte rapid. El apare la 20 de minute de la consumul unei cești cu ceai de mentă.

Studiu

Cercetătorii de la Universitatea din Northumbria, UK au selectat în mod aleatoriu 180 de persoane sănătoase pentru a participa la studiul lor. Acestea au fost împărățite în 3 grupuri: un grup a băut ceai de mentă, un grup a băut ceai de mușețel, iar un grup a băut apă caldă simplă.

Rezultatele chestionarelor au arătat că persoanele care au băut ceai de mentă au avut cea mai bună memorie dintre toți participanții. Ceaiul de mentă a crescut nu doar memoria de scurtă și de lungă durată, ci și memoria de lucru și atenția (vigilența), comparativ cu celelalte ceaiuri.

Ceaiul de mușețel, renumit pentru acțiunea sa calmată și ușor sedativă a avut un efect contrar, comparativ cu ceaiul de mentă și apa caldă simplă: a redus atenția și memoria.

O altă cercetare, cin 2008, condusă tot de unul din autorii acestui studiu, dr. Mark Moss, a arătat că simpla mirosire a parfumului de mentă îmbunătățește memoria și atenția.

Cercetătorii au expus 144 de persoane la două tipuri de uleiuri esențiale: ylang-ylang și ulei esențial de mentă. Testele de performanță cognitivă realizate ulterior au arătat că aroma mentei a crescut memoria și starea de vigilență, în timp ce aroma de ylang-ylang a redus memoria și a crescut starea de calm.

Într-un alt studiu, realizat la Universitatea Leiden din Olanda, efectele uleiului esențial de mentă a fost comparat cu efectele uleiului esențial de lavandă și alte parfumuri. Rezultatele au arătat că aromaterapia cu ulei de mentă a indus o starea de concentrare notabilă.

Principalii compuși din mentă cu proprietăți medicinale sunt metolul, mentonul, acetatul de mentil, mentofuranul, cineaolul, pinenul și limonenul. Aceștia au efecte digestive, ușor antibiotice și antifungice, calmante asupra durerilor musculare și nervoase și antiinflamatoare asupra membranelor mucoase ale tractului digestiv superior.

Uleiul esențial de mentă este deosebit de eficient în reducerea durerilor de cap cauzate de stările de tensiune, atât la adulți, cât și la copii. Se folosește sub formă de masaj la frunții și tâmplelor. Atenție, uleiurile esențiale nu se aplică niciodată pe piele nediluate, nici nu se ingerează, decât dacă scrie pe etichetă „pentru uz intern”. Citiți prospectul înainte de utilizar.

Surse articol:
1. http://m.greenmedinfo.com/blog/drinking-peppermint-tea-boosts-memory?page=2#sthash.H1onqLOA.dpuf
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18041606

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.