Ca să te poți întâlni cu lumina din tine, trebuie să dai jos măștile perfecțiunii pe care le porți – Pr. Haralambos Papadopoulos
Nu mai căuta perfecțiunea în tine sau în ceilați. Nu suntem perfecți și nici nu vom fi, spune Părintele Haralambos Papadopoulos în cartea sa „Devino ceea ce ești, poți și suporți”.
Nu sună încurajator, dar este un adevăr eliberator. Trebuie să ne întoarcem la adevăr pentru a deveni liberi. La adevărul despre noi, despre rostul nostru în viața aceasta și la Adevărul absolut, care nu este o noțiune sau un principiu, ci o persoană, Dumnezeu.
Părintele Kalistos Ware spunea că omul este făcut după chipul lui Dumnezeu și este chiar oglinda Lui. Pentru a se cunoaște pe sine, trebuie să Îl cunoască pe Dumnezeu, Cel care l-a creat. Când inima noastră este curată, Îl putem vedea pe Dumnezeu.
„În fiecare om – în cel mai adevărat și lăuntric sine al său – există un punct de întâlnire și unire directă cu Cel necreat”.
Însuși Mântuitorul ne spune că Împărăția cerurilor este înlăuntrul nostru (Luca 17, 21). De câte ori nu ne simțim străini de lumea aceasta și chiar de noi înșine? Nu știm cine suntem și ce căutăm în această lume.
Jucăm diferite roluri, purtăm felurite măști, însă în străfundurile noastre știm că suntem altceva și mai ales că putem deveni altceva. Pentru a ne regăsi pe noi înșine trebuie să încetăm să mai fim ceea ce nu suntem.
Dumnezeu nu cere perfecțiunea de la noi, ci autenticitatea noastră, spune Părintele Haralambos. Vrea ca noi să fim sinceri, curați și să ne cunoaștem obârșia divină.
Nu suntem simpli figuranți pe scena acestei lumi, ci suntem chipuri ale lui Dumnezeu. „Perfecțiunea nu aparține acestei lumi, nici omului, ci doar lui Dumnezeu”.
Suntem aduși la viață și suntem muritori în această viață. Și totuși, suntem însetați de veșnicie, pentru că Dumnezeu nu ne-a creat spre pieire, ci spre nemurire.
Mulți încercă să se auto-depășească și sfârșesc îmbolnăvindu-se. „Orice strădanie de a ne întâlni în lumea aceasta cu perfecțiunea conduce la nevroză”.
Trebuie să scăpăm de dorința de a excela în domeniile acestei lumi. „Să scăpăm de stresul perfecțiunii nevrotice. Să îmbrățișăm ceea ce suntem și ceea ce cu adevărat putem să devenim„.
Cel ce ne-a creat ne cheamă la asemănarea cu El. De aceea ne-a dat chipul Lui, ca să căpătăm și asemănarea cu El. Dumnezeu vrea să fim desăvârșiți, precum desăvârșit este El Însuși.
Nu perfecțiunea în rolurile acestei vieți trebuie să o năzuim, ci desăvârșirea la care ne cheamă Dumnezeu. Anume să devenim asemenea Lui, iubitori, buni și cu cei răi, blânzi, smeriți, lesne iertători, îngăduitori cu ceilalți.
Aceste însușiri ne fac să fim recunoscuți ca fii ai Lui. La ele ajungem prin muncă, osteneală și strădanie de fiecare zi, de fiecare clipă.
Pentru a dobândi aceste virtuți trebuie să alegem în fiecare moment iubirea, bunătatea, lumina, iar nu cele opuse, care se nasc din egoism.
„Încetează să te mai chinui și să mai chinui. Să te înăbuși și să-i înăbuși pe cei din jurul tău. Eliberează-te de cerința și tirania falsă a perfecțiunii”.
Revenind la un citat menționat mai sus, Dumnezeu nu vrea să fim perfecți, ci autentici.
„Ne cere să fim adevărați și cinstiți în ceea ce trăim și înfăptuim. Cu oamenii din jurul nostru și cu însuși Dumnezeu”.
Trebuie să încetăm să mai părem ceea ce nu suntem și să devenim sinceri cu noi înșine, cu Dumnezeu și cu semenii noștri.
„Privește și întâlnește-te cu ceea ce te chinuie, cu patima, cu dependența, cu slăbiciunea, cu frica și cu nesiguranța și deschide un dialog sincer cu ele. Devino autentic”.
Numai atunci când recunoaștem că suntem răniți putem primi vindecare de la Dumnezeu, Doctorul sufletelor și al trupurilor.
„Dumnezeu știe ce poți și cât suporți, te cunoaște înainte ca tu să fi existat, cunoaște parcursul și istoria vieții tale și n-a încetat niciodată să te iubească și să te aștepte în Împărăția Lui”.
Citește și – Alege bucuria, lumina și nădejdea – aceasta stă în puterea ta – Părintele Haralambos Papadopoulos
Sursă articol: Haralambos Livios Papadopoulos, Devino tu! Devino… ceea ce ești, poți și suporți, Editura Egumenița, 2024, pp. 7-10