Păscuțe de post, cu tofu și caju – dulci și aromate!
Ideea de a face pască de post mi-a venit într-un an, când sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena a picat în perioada dintre Paște și Înălțare, într-o zi de post.
Vrând să fac o pomenire la Biserică, am încercat să prepar pască de post. A ieșit fantastic de bună.
O recomand și celor care țin un regim vegan în general sau suferă de intoleranță la lactoză și nu pot consuma lactate de vacă.
Se poate face o pască mare, nu neapărat păști mici.
Cuprins
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de preparate pascale de post pe care vă recomand să le încercați:
Cozonac de post cu ciocolată, fără zahăr – super-aromat!
„Pască” dietetică, fără coacere – fără zahăr, ouă și brânză
Drob cu nuci și legume – rețetă de post
Păscuțe de post, cu tofu
Ingrediente
Ingrediente pentru aluat
- 1/2 kg de făină albă
- 150 g de zahăr (eritritol, xilitol, stevia sau alt îndulcitor)
- 130 ml de lapte de soia cald
- 175 ml de apă minerală
- 60 ml de ulei
- 25 g de drojdie proaspătă
- 1 lingură de esență de vanilie
- 1 linguriță de esență de portocale
- 1 linguriță de esență de lămâie
- 1/2 linguriță de sare
- 1 vârf de cuțit de turmeric (pentru culoare)
Ingrediente pentru umplutura de brânză tofu
- 120 g de tofu nesărat simplu de caju
- 200 g de caju
- 150 ml de lapte de soia (sau alt lapte vegetal)
- 180 g de iaurt de cocos (sau soia)
- 2-3 linguri de amidon
- 3-4 linguri de suc de lămâie
- 2-3 linguri de fulgi de drojdie inactivă (opțional)
- 5-6 linguri de zahăr (sau alt îndulcitor)
- 1 linguriță de esență de portocale
- 1 linguriță de esență de vanilie
- 1 linguriță de esență de rom
- 1 praf de sare
- 200 g de stafide
Mod preparare rețetă
- Puneți nucile caju la înmuiat în apă de cu seară (sau timp de 1-2 ore în apă fierbinte).
- Pentru aluat, puneți drojdia la dizolvat într-un bol cu puțin lapte cald, zahăr și făină. Amestecați și lăsați la dospit 10-15 minute.
- Cerneți făina într-un bol încăpător. Adăugați turmericul, sarea și zahărul și amestecați bine cu un tel. Faceți o adâncitură în mijloc și turnați drojdia dospită.
- Adăugați restul de zahăr, apa minerală, restul de lapte și esențele. Amestecați cu lingura, apoi frământați cu mâinile, până rezultă un aluat omogen și nelipicios.
- Pregătiți umplutura de brânză. Tăiați tofu bucăți și puneți-l în vasul blenderului. Adăugați nucile caju scurse bine de apă, laptele, iaurtul, zahărul, fulgii de drojdie, amidonul, sarea și esențele. Se poate pune și puțin turmeric, pentru culoare.
- Mixați totul foarte bine, până rezultă o cremă fină, ca o smântână groasă. Gustați dacă este suficient de dulce.
- Aluatul se pune pe masa de lucru și se împarte în bucăți mici, egale. Întindeți fiecare bucată de aluat într-o foaie rotundă, cam cât o farfurie mică spre medie. Procedați așa cu toate foile. Se creează și câte o cunună, împletită din două șnururi de aluat, care se pune peste foaia de la bază.
- Așezați toate foile formate în tava întinsă a cuptorului. Puneți-le cununa și umpleți-le cu câteva linguri de cremă de brânză. Presărați stafide.
- Se dau la cuptor și se lasă circa 40 de minute, sau până când aluatul se coace bine.
- Păscuțele se lasă la răcit, apoi se înfoliază pentru a se păstra fragede.