Păscuțe de post, cu tofu și caju – dulci și aromate!

Ideea de a face pască de post mi-a venit într-un an, când sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena a picat în perioada dintre Paște și Înălțare, într-o zi de post.

Vrând să fac o pomenire la Biserică, am încercat să prepar pască de post. A ieșit fantastic de bună. 

Pascute de post cu branza din tofu si caju

Pascute de post cu branza din tofu si caju

O recomand și celor care țin un regim vegan în general sau suferă de intoleranță la lactoză și nu pot consuma lactate de vacă.

Se poate face o pască mare, nu neapărat păști mici. 

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de preparate pascale de post pe care vă recomand să le încercați:

Cozonac de post cu ciocolată, fără zahăr – super-aromat!
„Pască” dietetică, fără coacere – fără zahăr, ouă și brânză
Drob cu nuci și legume – rețetă de post

Crema de branza din tofu si caju

Crema de branza din tofu si caju

Pasca vegana reteta

Pasca vegana reteta

Pasca de post cu tofu

Pasca de post cu tofu

Pasca vegana cu tofu

Pasca vegana cu tofu

Pascute de post cu branza din tofu si caju

Păscuțe de post, cu tofu

Categorie Dessert

Ingrediente
  

Ingrediente pentru aluat

  • 1/2 kg de făină albă
  • 150 g de zahăr (eritritol, xilitol, stevia sau alt îndulcitor)
  • 130 ml de lapte de soia cald
  • 175 ml de apă minerală
  • 60 ml de ulei
  • 25 g de drojdie proaspătă
  • 1 lingură de esență de vanilie
  • 1 linguriță de esență de portocale
  • 1 linguriță de esență de lămâie
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 vârf de cuțit de turmeric (pentru culoare)

Ingrediente pentru umplutura de brânză tofu

  • 120 g de tofu nesărat simplu de caju
  • 200 g de caju
  • 150 ml de lapte de soia (sau alt lapte vegetal)
  • 180 g de iaurt de cocos (sau soia)
  • 2-3 linguri de amidon
  • 3-4 linguri de suc de lămâie
  • 2-3 linguri de fulgi de drojdie inactivă (opțional)
  • 5-6 linguri de zahăr (sau alt îndulcitor)
  • 1 linguriță de esență de portocale
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • 1 linguriță de esență de rom
  • 1 praf de sare
  • 200 g de stafide

Mod preparare rețetă
 

  • Puneți nucile caju la înmuiat în apă de cu seară (sau timp de 1-2 ore în apă fierbinte).
  • Pentru aluat, puneți drojdia la dizolvat într-un bol cu puțin lapte cald, zahăr și făină. Amestecați și lăsați la dospit 10-15 minute.
  • Cerneți făina într-un bol încăpător. Adăugați turmericul, sarea și zahărul și amestecați bine cu un tel. Faceți o adâncitură în mijloc și turnați drojdia dospită.
  • Adăugați restul de zahăr, apa minerală, restul de lapte și esențele. Amestecați cu lingura, apoi frământați cu mâinile, până rezultă un aluat omogen și nelipicios.
  • Pregătiți umplutura de brânză. Tăiați tofu bucăți și puneți-l în vasul blenderului. Adăugați nucile caju scurse bine de apă, laptele, iaurtul, zahărul, fulgii de drojdie, amidonul, sarea și esențele. Se poate pune și puțin turmeric, pentru culoare.
  • Mixați totul foarte bine, până rezultă o cremă fină, ca o smântână groasă. Gustați dacă este suficient de dulce.
  • Aluatul se pune pe masa de lucru și se împarte în bucăți mici, egale. Întindeți fiecare bucată de aluat într-o foaie rotundă, cam cât o farfurie mică spre medie. Procedați așa cu toate foile. Se creează și câte o cunună, împletită din două șnururi de aluat, care se pune peste foaia de la bază.
  • Așezați toate foile formate în tava întinsă a cuptorului. Puneți-le cununa și umpleți-le cu câteva linguri de cremă de brânză. Presărați stafide.
  • Se dau la cuptor și se lasă circa 40 de minute, sau până când aluatul se coace bine.
  • Păscuțele se lasă la răcit, apoi se înfoliază pentru a se păstra fragede.

Notă

Puteți ajusta rețeta după preferință. Iaurtul de cocos poate fi înlocuit cu iaurt de soia, însă cel de cocos este mai gras și mai potrivit.
Puteți omite de asemenea iaurtul, pasca va ieși bună și doar din tofu cu caju.
Esențele sunt obligatorii, deoarece ele dau cremei de brânză o aromă deosebită, mai ales cea de portocale și de rom.
Sursă articol: Vera’s Kitchen, Vegan Brioche With Cream Cheese/Cea mai bună pască vegană (de post): https://www.youtube.com/watch?v=SoBwSHwi_RQ

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.