Magiun de struguri, cu doar 1 kg de zahăr
Un magiun delicios se poate obține nu doar din prune, ci și din struguri. Aceste două fructe au multe elemente comune.
Au o culoare similară – văditoare a conținutului bogat în antioxidanți. Sunt surse excelente de pectină, o fibră care ajută la legarea gemurilor.
Strugurii cei mai buni pentru magiun sunt cei negri, cărnoși și dulci.
Autoarea rețetei recomandă muscatul de Hamburg, supranumit și „regele strugurilor de masă”.
Puteți face magiun și din struguri albi, dulci. Ideal ar fi să folosiți o combinație.
Dacă nu ați mai făcut până acum magiun de struguri, merită să îl încercați.
Se realizează foarte ușor în casă, urmând rețeta de mai jos, preluată de pe canalul „Mâncare cu savoare„.
Cuprins
Magiun de struguri – rețetă
Ingrediente
- 6 kg de struguri negri
- 1 kg de zahăr
Mod de preparare
Spălați bine strugurii, pentru a îndepărta praful, pânzele de păianje, insectele și alte impurități.
Desfaceți boabele de pe ciorchini și puneți-le într-o cratiță încăpătoare.
Frământați boabele cu mâinile pentru a le zdrobi și a elibera sucul din ele.
Puneți cratița pe foc. Lăsați strugurii să fiarbă circa jumătate de oră, până când pielița se înmoaie.
Luați vasul de pe foc și introduceți blenderul manual. Pasați strugurii până se fac pastă.
Așezați o sită deasupra unui bol. Treceți pasta de struguri prin sită. Presați pasta cu dosul unui polonic pentru a înlătura rămășițele de pieliță și sâmburii.
Veți obține un suc omogen. Nu aruncați reziduurile rămase. Pielița și strugurii sunt foarte bogați în antioxidanți.
Lăsați-le la uscat. Măcinați-le apoi sub formă de pulbere. Puteți consuma pulberea ca atare sau o puteți adăuga în diferite preparate.
Citește și – Nu aruncați sîmburii de struguri – au un potențial terapeutic uriaș
Cântăriți sucul și turnați din nou în cratiță. Adăugați câte 200 de grame de zahăr tos la fiecare litru de suc.
Dacă aveți 5 litri de suc de struguri, trebuie să adăugați 1 kg de zahăr.
Introduceți cratița în cuptorul încins la 200 de grade Celsius.
Lăsați sucul să fiarbă circa 2 ore și jumătate. Deschideți ocazional ușa cuptorului și amestecați în suc cu o lingură de lemn.
Magiunul este gata când sucul a scăzut și s-a legat.
Trebuie să aibă consistența unei paste.
Asemenea prunelor, strugurii sunt bogați în pectină. Acest lucru înseamnă că magiunul se va închega și mai mult după ce se răcește.
Turnați magiunul de struguri fierbinte în borcane de sticlă cu capace noi, sterilizate în prealabil.
Înfiletați-le strâns și așezați-le cu gura în jos. Acoperiți-le cu pături și lăsați-le să se răcească la temperatura camerei.
Magiunul de struguri răcit este foarte gros. Se servește pe pâine prăjită cu unt. Se poate folosi la umplerea clătitelor sau a gogoșilor.
Citește și – Sirop de struguri pentru afecțiunile inimii
Beneficiile magiunului de struguri
Strugurii de culoare închisă sunt foarte bogați în antioxidanți.
Conțin săruri minerale valoroase (potasiu, fosfor, calciu), vitaminele B1, B2, C, PP și provitamina A.
Au efect energetic, tonic, remineralizant și stimulent.
Strugurii au proprietăți laxative și diuretice datorită conținutului bogat în fibre și apă (72-73%).
Sunt indicați în diverse afecțiuni:
- anemie, avitaminoze
- astenie
- surmenaj
- îmbătrânire
- convalescență
- atonie stomacală
- constipație
- eneterită
- intoxicații
- hepatite
- congestie hepatică și splenică
- ascită
- angină
- intoxicații cu mercur sau plumb
- tuberculoză pulmonară
- hipertensiune arterială
- ateroscleroză coronariană
- colesterol mărit
- pietre la bilă
- cistită
- reumatism
- artrită
- sciatică
- gută
- hemoroizi
- dermatoze
- acnee
- piele îmbătrânită
În sezonul de struguri se pot face cure cu fructele proaspete, consumate ca atare sau sub formă de suc.
Strugurii sunt tonic-aperitivi și stomahici. Aceste efecte îi recomandă în afecțiunile gastrointestinale, precum atonie, gastrită, enterită, dispepsie sau dizenterie.
Au de asemenea proprietăți coleretice și colagoge.
Prin efectul diuretic, contribuie la eliminarea excesului de acid uric. Sunt utili în edeme renale, nefrită, pietre la rinichi și azotemie.
Ajută în bolile de ficat, bolile renale, bolile de piele și articulare.
Strugurii sunt hipotensivi și hipocolesterolemianți. Împiedică oxidarea colesterolului LDL și protejează vasele sangvine.
Influențează pozitiv metabolismul, fiind indicați în obezitate și carență de vitamine.
Citește și – Strugurii, fructele tonice ale toamnei – combat zeci de boli
Surse articol:
1. Mâncare cu savoare, Incredibilul magiun de struguri, rețeta vedetă a bunicii mele: https://www.youtube.com/watch?v=piUgHclqRoY&ab_channel=Mancarecusavoare
2. Zdravăn.ro, Muscata de Hamburg: https://www.zdravan.ro/muscat-de-hamburg
3. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Strugurii, Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, p. 174
4. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Vița de Vie, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, 2005, p. 82
5. Constantin Milică, Camelia Roman, Daniela Troia, Vița de vie, Alimentația Rațională Pentru O Viață Sănătoasă, Editura Doxologia, 2017, p. 65