Brânză topită de ciocolată – un desert inedit pentru copii și adulți!

Deserturile din brânză dulce sunt întotdeauna o alegere sănătoasă, mai ales pentru copii. Iar când acestea au și gust de ciocolată, cu atât mai bine!

Brânza de vaci și ciocolata fac o pereche foarte reușită. Cei de la „Rețete Ușoare” ne propun o rețetă inedită în acest sens.

Brânză topită de ciocolată

Brânză topită de ciocolată

Cu siguranță nu ați mai auzit, nici gustat până acum brânză topită de ciocolată!  Oricât de ciudat și sofisticat pare la prima vedere, desertul se face foarte ușor în casă.

Citește și – Batoane de brânză dulce învelite în ciocolată – rețetă rusească veche

Fin, cremos, bogat în proteine și antioxidanți. O propunere irezistibilă mai cu seamă pentru părinții care vor să le ofere celor mici dulciuri hrănitoare, făcute în casă.

Brânză topită de ciocolată – rețetă

Ingrediente

– ½ kg de brânză de vaci proaspătă
– 50 ml de lapte
– 30 g de unt moale
– 30 g de cacao
– 40 g de zahăr
– 1 pliculeț de zahăr vanilat
– ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
– 1 vârf de cuțit de sare

Mod de preparare

Brânza de vaci trebuie să fie proaspătă și naturală. Cumpărați din piață, de la țărani.

Puneți-o într-un bol de sticlă sau de ceramică (important este să fie termorezistent).

Adăugați peste ea laptele, zahărul, bicarbonatul și sarea. Introduceți blendul manual și pasați ingredientele până se fac pastă.

Citește și – Ruladă de ciocolată cu umplutură de brânză – neașteptat de simplă

În continuare, așezați vasul peste o cratiță cu apă care clocotește pe foc (sistem de bain-marie).

Amestecați continuu în compoziția de brânză pe măsură ce aceasta se încălzește.

Reacția chimică dintre aciditatea brânzei și alcalinitatea bicarbonatului va ajuta la topirea brânzei. În circa 5 minute brânza ar trebui să se topească complet.

În acest moment, adăugați untul și pudra de cacao. Amestecați bine.

Dați deoparte bolul și mai amestecați o dată, pentru omogenizare.

Turnați compoziția într-un vas yena sau într-o formă de silicon, pentru a o putea scoate mai ușor la final.

Distribuiți compoziția uniform și așteptați să se răcorească.

Puneți apoi vasul în frigider și lăsați-o să stea câteva ore, până se încheagă frumos.

Brânza topită de ciocolată arată ca o budincă. Este însă posibil să nu vi se închege foarte bine, caz în desertul va avea o consistență mai moale, ca o cremă și va putea fi uns pe pâine, biscuiți, felii de fructe etc.

O puteți folosi și ca cremă pentru prăjituri.

Nu este exagerat de dulce, ceea ce este cu siguranță un punct forte al acestui desert. Are în schimb o aromă plăcută de ciocolată și vanilie.

Citește și – Desert la rece din brânză, miere și ciocolată  (rapid și sănătos)

Beneficiile acestui desert

Pe scurt, despre beneficiile consumului de cacao sau ciocolată cu un conținut ridicat de cacao:

– Cacao este una din cele mai bune surse de antioxidanți din lumea alimentelor (catechine, epicatechine, procianidine)
– Flavonoidele din cacao măresc apărarea antioxidantă a organismului împotriva radicalilor liberi și a bolilor
– Cacao are efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare
– Polifenolii din cacao au o activitate antiinflamatoare
– Cacao reduce riscul apariției diabetului
– Cacao influențează expresia genelor și a răspunsului imun
– Cacao afectează pozitiv sațietatea, funcțiile cognitive și dispoziția

Citește și – Negresă cu brânză dulce – un desert special

Surse articol:

1. Rețete Ușoare, Super desert preparat în 10 minute: https://retete-usoare.eu/super-desert-preparat-in-10-minute/
2. David L. Katz, Kim Doughty, and Ather Ali, Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease, Antioxid Redox Signal. 2011 Nov 15; 15(10): 2779–2811: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696435/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.