Primul ajutor în caz de ELECTROCUTARE
Doar atunci când suntem puși în situația unui eveniment grav realizăm cât de important este să știm să acordăm primul ajutor.
Până la venirea medicilor, victima ar putea fi salvată prin proceduri speciale care se aplică în fiecare caz în parte.
Este bine să cunoaștem procedurile de prim ajutor în caz de arsuri, electrocutare, leșin, atac de cord, șoc anafilactic, criză spasmofilie sau epilepsie și așa mai departe.
Cuprins
Ce efecte provoacă șocurile electrice în corp
Corpul uman este un bun conductor, de aceea curentul trece atât de ușor prin el și provoacă un șoc electric. Dacă șocul electric a generat o cantitate mare de căldură, el poate provoca arsuri la nivelul țesuturilor, nu doar sub piele, ci și la nivelul organelor interne.
Citește și Primul ajutor în caz de ARSURI, și remedii care accelerează vindecarea – Ovidiu Bojor
Electricitatea poate afecta de asemenea sistemul nervos, mai precis nervii sau neuronii. În consecință pot să apară durere, furnicături, amorțire, slăbiciune sau dificultăți de mișcare a unui membru. Consecințele pot fi temporare sau permanente.
Convulsiile, amnezia și insuficiența respiratorie sunt de asemenea urmări ale lezării sistemului nervos central de șocurile electrice.
Gravitatea incidentului depinde de tipul de curent, de nivelul volților, de modul în care curentul traversează corpul și de starea de sănătate a victimei. În egală măsură contează cât de repede primește ajutor. Chiar și în cantități mici, curentul electric poate provoca deces în anumite cazuri.
Health and Safety Authority arată ce efecte produce electrocutarea de 1 secundă la diferite grade de amperi (unitate de măsură a intensității curentului electric).
La 1 amper – furnicături
La 5 amperi – acesta este nivelul maxim de curent suportat de organismul uman
La 10-20 de amperi – se declanșează contracții musculare constante (victima nu se poate elibera de curent)
La 100-300 de amperi – intervine fibrilația ventriculară – care poate deveni fatală dacă șocul electric nu încetează
La 6 amperi – apar contracții ventriculare urmate de stabilizarea ritmului cardiac; este indusă paralizia respiratorie temporară; există risc de arsuri.
Ce putem face pentru o persoană car se electrocutează?
La fel ca în cazul altor situații de urgență, o persoană electrocutată trebuie preluată de un medic. Ce poți face tu, într-un astfel de caz, ca martor:
• Sună la 112 dacă victima a fost electrocutată/arsă prin atingerea unui fir de înaltă tensiune sau prin lovirea de către un fulger. Nu te apropia cât timp sursa de curent este încă activă. Depărtează-te la 6 metri dacă firele produc scântei.
Sună imediat la ambulanță dacă victima:
– a suferit arsuri severe
– este într-o stare de confuzie
– nu respiră bine
– prezintă tulburări ale ritmului cardiac
– a suferit un atac de cord
– acuză dureri și contracții musculare
– are convulsii
– și-a pierdut cunoștința• Nu pune mâna pe victimă dacă se află încă în contact cu curentul electric.
• Nu mișca victima decât dacă se află în pericol.
• Până la venirea ambulanței, încearcă să oprești/îndepărtezi sursa de curent de victimă, folosind un obiect uscat, neconductor, din carton, plastic sau din lemn.
• Dacă victima nu mai respiră, nu se mai mișcă, începe procedurile de resuscitare.
• Asigură-te că victima nu stă în frig.
• Aplică bandaje sterile sau cârpe curate pe zonele afectate de arsuri. Nu folosi prosoape sau pături deoarece aceste materiale se pot lipi de pielea arsă.
Surse:
1. St John Ambulance, Electrocution: http://www.sja.org.uk/sja/first-aid-advice/skin/electrocution.aspx
2. Mayo Clinic, Electrical shock: First aid: https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-electrical-shock/basics/art-20056695
3. Health and Safety Authority, Dangers of Electricity: https://www.hsa.ie/eng/Topics/Electricity/Dangers_of_Electricity/
4. Hydro Quebec, The possible consequences of an electric shock on the body: https://www.hydroquebec.com/safety/electric-shock/consequences-electric-shock.html