Cum AJUȚI o persoană care are un ȘOC ANAFILACTIC

Nu toți suntem medici, nici nu avem pregătire în domeniu. Cu toate acestea, este bine ca toți să știm să acordăm primul ajutor în situații de urgență. O astfel de situație este șocul anafilactic.

Cunoscută și sub numele de anafilaxie, șocul anafilactic este o reacție alergică severă, care poate pune viața în pericol. Dacă nu se intervine rapid, persoana afectată poate muri în 30 de minute.

Primul ajutor in socul anafilactic

Ce se petrece în timpul unui șoc anafilactic?

Anafilaxia survine în câteva secunde sau minute de la expunerea corpului la un factor alergen extern sau intern, precum înțepătura de albine sau untul de arahide.

Sistemul imunitar eliberează un flux de substanțe chimice care aduc organismul într-o stare de șoc: tensiunea arterială scade brusc, iar căile respiratorii se îngustează, obturând respirația.

Citește și Până în 2020, una din două persoane va suferi de o boală ALERGICĂ

Simptome de șoc anafilactic

– hipotensiune arterială
– puls rapid dar slab
– mâncărimi ale pielii
– piele roșie sau palidă
– greață și vărsături sau diaree
– constricția căilor respiratorii
– umflarea limbii sau a gâtului care îngreunează respirația
– amețeală sau leșin

Din ce cauză poți face un șoc anafilactic?

Principalii factori declanșatori ai unei reacții alergice severe precum anafilaxia sunt:

– arahide, nuci, migdale, caju, pește, crustacee, produse lactate, ouă, susan
– înțepături de albine, viespi, furnica de foc
– unele medicamente la care organismul este alergic (ex. penicilină)
– latex

Există și cazuri în care șocul apare cu întârziere sau fără un factor declanșator aparent.

Cum poți ajuta o persoană care intră în șoc anafilactic?

Anafilaxia trebuie tratată imediat, altfel cazul se poate solda cu un deces. Pacientul trebuie să primească de urgență o injecție cu epinefrină și să fie transportat la o cameră de gardă.

Iată ce trebuie să faceți dacă vedeți pe cineva care se sufocă și prezintă semne ale unui șoc anafilactic:

1. Sunați imediat la numărul de urgență 112 și spuneți că sunteți cu cineva care are semne de anafilaxie.

2. Întrebați pacientul dacă are la el un auto-injector pentru epinefrină pentru tratarea atacurilor alergice.

3. Dacă persoana are un astfel de injector, întrebați-o dacă are nevoie de ajutor. Injecția se face în coapsă. Pacientul trebuie să stea întins pe spate și nemișcat.

4. Dacă nu aveți acest medicament la îndemână, trebuie să duceți persoana la spital imediat. Nu așteptați ca simptomele să treacă, deoarece dacă nu se intervine imediat, anafilaxia poate fi fatală.

5. Acoperiți pacientul cu o pătură. Nu îi dați nimic să bea sau să mănânce.

6. Dacă persoana vomită sau îi curge sânge din gură, întoarceți-o pe o parte ca să nu se înece.

7. Dacă persoana nu mai respiră, nu tușește, nu se mai mișcă, începeți resuscitarea cardio-pulmonară. Este indicat să faceți 100 de apăsări pe piept pe minut, fără întrerupere, până la sosirea ambulanței.

8. Chiar dacă simptomele se ameliorează, pacientul tot trebuie dus la spital, deoarece există riscul ca acestea să revină după ce organismul iese din șoc. Este esențial ca pacientul să fie monotorizat în spital câteva ore.

9. O pastilă antihistaminică precum Difenhidramină nu este suficientă pentru oprirea șocului anafilactic. Deși poate atenua simptomele, nu funcționează suficient de rapid în cazul unei reacții alergice grave.

Citește și Cele mai eficiente REMEDII împotriva ALERGIILOR – naturale, ieftine, fără efecte secundare

Persoanele care au avut vreodată o reacție alergică severă trebuie să ceară medicului să le prescrie un autoinjector pentru anafilaxie (Epipen sau Anapen) pentru a-l avea mereu la îndemână.

Surse:

1. Mayo Clinic, Anaphylaxis – Symptoms and Causes: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anaphylaxis/symptoms-causes/syc-20351468
2. Mayo Clinic, Anaphylaxis First Aid: https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-anaphylaxis/basics/art-20056608
3. Firts Aid for Life, Anaphylactic Shock and Acute Allergic Reaction: https://firstaidforlife.org.uk/anaphylactic-shock-acute-allergic-reaction/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.