VINUL de PĂTRUNJEL – un tonic și purificator extraordinar pentru organism (rețetă)

De peste 2.000 de ani, pătrunjelul este folosit ca plantă medicinală valoroasă. Grecii antici prețuiau semințele și rădăcina pătrunjelului pentru efectele lor diuretice și calmante, mai ales în cazul afecțiunilor rinichilor și vezicii biliare.

Vin de Pătrunjel

Vin de Pătrunjel

Vin de pătrunjel – rețetă

Botanista germană medievală Hildegard von Bingen prescria acest vin tonic de pătrunjel pentru îmbunătățirea circulației sângelui și a sănătății sistemului cardiovascular.

Ingrediente

• 20 tulpini cu frunze de pătrunjel
• 1 litru de vin
• 2 linguri de oțet
• 300 g de miere

Preparare

Pătrunjelul se spală sub un jet de apă, apoi se pune la înmuiat într-un bol cu apă (3 părți) și oțet (1 parte). Lăsați pătrunjelul în această soluție 20 de minute, apoi spălați-l bine. Acest pas ajută la eliminarea pesticidelor și a bacteriilor.

Tocați pătrunjelul mărunt, apoi puneți-l într-un borcan de sticlă. Turnați peste el vinul și cele 2 linguri de oțet. Puneți capacul și lăsați pătrunjelul la macerat o săptămână. După acest interval, adăugați mierea de albine. Amestecați până se dizolvă mierea, apoi strecurați lichidul în sticle. Închideți ermetic și păstrați vinul la frigider sau la loc rece.

Se consumă câte 1 păhărel de 30-50 ml pe zi, înainte de masă.

Indicații terapeutice

– Probleme digestive, lipsa apetitului
– Insuficiență cardiacă
– Boli de inimă
– Circulație proastă
– Hipertensiune arterială

Astăzi, pătrunjelul este apreciat mai ales ca diuretic care purifică sângele și accelerează eliminarea toxinelor. Pe lângă faptul că întărește sistemul digestiv, pătrunjelul ameliorează problemele stomacului și ficatului, ajută la reglarea menstruației la femei și reduce balonarea, crampele stomacului și greața, și ameliorează simptomele de artrită.

Pătrunjelul conține foarte multă vitamina C și mai mult fier decât spanacul. Fierul este un oligoelement important pentru formarea celulelor roșii. Potasiul conținut este important pentru reducerea tensiunii arteriale, iar acidul folic ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. Pătrunjelul conține de asemenea calciu, mangan, substanțe anti-tumorale și uleiuri esențiale, dintre care apiol. Acest ulei esențial este un stimulant al rinichilor.

Consumat cu regularitate, pătrunjelul reduce ritmul inimii și scade tensiunea arterială, menține respirația proaspătă, reduce simptomele alergiilor și ajută la dizolvarea și eliminarea pietrelor a rinichi.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.