Tinctură de PĂTRUNJEL – un mod „medicinal” de a conserva acest zarzavat prețios peste iarnă

Plantele proaspete putrezesc în câteva zile de când au fost culese, iar ele uscate își pierd proprietățile în decursul unui an. Tinctura este un mod excelent de a extrage și conserva principiile active și proprietățile medicinale ale unei plante. Tincturile preparate cu alcool pot rezista fără probleme câțiva ani.

Tinctură de Pătrunjel

Tinctură de Pătrunjel

Pătrunjelul este un tonic general extraordinar pentru corp. Frunzele sale conțin de 4 ori mai multă vitamina C decât portocalele și suficient fier pentru a absorbi această vitamină complet. Consumul de pătrunjel curăță, tonifică și energizează corpul, și ajută la corectarea a numeroase probleme de sănătate.

Tinctură de pătrunjel – rețetă

Majoritatea celor care stau la casă au pătrunjel în grădină. Dacă ați pus deja ceva pătrunjel pentru iarnă în congelator, și tot mai aveți, preparați-l sub formă de tinctură, sau alte ulei.

Ingrediente

• 200 g de pătrunjel
• 670 ml de vodcă
• 330 ml de apă

Preparare

Spălați bine pătrunjelul și tocați-l mărunt sau mixați-l în blender. Puneți-l într-un borcan de sticlă, și turnați peste el alcoolul și apa. Amestecați bine și puneți capacul. Lăsați soluția la macerat 2 săptămâni (până la 3 luni), agitând borcanul de 2 ori pe zi.

Verificați soluția a doua zi de la preparare pentru a vă asigura că alcoolul încă acoperă plantele și este cu un deget deasupra. Raportul de ¾ plante la ¼ lichid deasupra este cel mai bun.

La finalul perioadei, strecurați soluția printr-un tifon, storcând bine și plantele. Păstrați tinctura rezultată în sticluțe mici, închise la culoare (de la tincturi vechi).

Etichetați recipientele cu numele produsului și data preparării. Doza zilnică este de 4-12 picături pe zi, în apă, ceai sau suc natural.

Tinctura de pătrunjel este în mod special benefică pentru tratarea tusei, astmului și bronșitei. Nu folosiți acest remediu dacă nu aveți voie să consumați alcool.

Tinctură de pătrunjel nonalcoolică – rețetă

Pentru a prepara o tinctură non-alcoolică, puteți folosi apă distilată, oțet sau glicerol. Oțetul este bine tolerat de majoritatea oamenilor, și ajută la reglarea pH-ului natural al corpului.

Ingrediente

• frunze verzi de pătrunjel
• oțet sau apă distilată

Preparare

Spălați bine frunzele de pătrunjel, tocați-le mărunt, și puneți-le într-un recipient de sticlă cu capac. Turnați peste ele oțetul sau apa distilată, cu un deget deasupra lor, și lăsați plantele la macerat cel puțin o lună.

Oțetul nu poate dizolva constituenții din plante la fel de bine ca alcoolul. Însă pentru a maximiza eliberarea nutrienților, încălziți ușor oțetul (nu-l înfierbântați, nici nu-l fierbeți). Tincturile cu oțet rezistă la frigider 6 luni.

Contraindicații

Pătrunjelul nu este recomandat femeilor gravide, deoarece poate cauza contracții uterine și pierderea sarcinii. Se spune însă că după naștere, pătrunjelul ajută la tonifiere uterului.

Pătrunjelul trebuie evitat de persoanele care suferă de infecții renale sau inflamații ale rinichilor.

Nu consumați pătrunjel în doze mari, deoarece poate fi toxic.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.