Prăjitură de MORCOV și NUCI – fără ouă, fără făină, fără zahăr
Această prăjitură este un alt exemplu de desert sănătos pe care îl putem prepara în casă pentru copiii și cei dragi ai noștri. În mod uimitor, conține doar fructe și legume, folosite în stare crudă.
Nimic nu este procesat termic, totul este cât se poate de natural. Nu veți vedea pe lista ingredientelor nici făină, nici ouă, nici zahăr. Dulceața acestei prăjituri este dată în mod natural de curmale, care ajută totodată la „legarea” ei.
Poate fi considerată o alternativă dietetică la prăjiturile cumpărate, care conțin multe grăsimi saturate, mult zahăr și aditivi dăunători sănătății. Este o alegere bună și pentru persoanele cu intoleranță la gluten.
Ingrediente blat
• 300 g de fulgi de ovăz
• 320 g de morcovi
• 180 g de curmale
• 1 mână de nuci
• 50 g de migdale (sau tot nuci)
• opțional: scorțișoară, nucșoară, ghimbir
Ingrediente cremă
• 200 g de caju
• 150 ml de lapte vegetal (de migdale, de ovăz, de soia, de orez)
• 4 curmale mari
• vanilie
Preparare
Puneți nucile caju într-un bol și turnați peste ele apă (sau lapte) fierbinte. Acoperiți-le și lăsați-le la hidratat cel puțin 2 ore. Cel mai bine este să stea o noapte întreagă. Cu cât mai mult se vor înmuia, cu atât mai bine se vor procesa în robot, iar crema obținută va fi mai fină.
Pentru a pregăti blatul, curățați morcovii și dați-i pe răzătoare. Puneți-i în robotul de bucătărie cu lama S împreună cu fulgii de ovăz, curmalele, migdalele și mirodeniile.
Mixați până când totul se mărunțește și se omogenizează.
Pentru această prăjitură trebuie să folosiți o tavă sau o formă pătrată cu un diametru de 22×22 (sau una rotundă, de tort). Așterneți în ea o bucată mare de hârtie de copt, care să se răsfrângă și peste pereți, astfel încât să puteți trage prăjitura afară după ce se încheagă.
Dacă aveți o formă cu pereți detașabili, cu atât mai bine. Nu mai trebuie să folosiți hârtie de copt.
Transferați compoziția de blat procesată în robot în tavă. Presați cu degetele și nivelați cu dosul unei linguri sau fundul unui pahar, pentru a obține un strat uniform.
Pentru a prepara crema, scurgeți nucile caju de apă și puneți-le în blender. Adăugați laptele de migdale și mixați până obțineți o compoziție fină, cremoasă.
Adăugați curmalele și vanilia și mixați din nou până la omogenizare.
Turnați această cremă peste blatul din tavă și întindeți-o uniform. Acoperiți toată suprafața prăjiturii cu nucă zdrobită grosier sau măcinată fin.
Decorați cu alte fructe, după gust și viziune: stafide, merișoare uscate, afine uscate, miez de nucă, migdale, fulgi de cocos, pudră de cacao etc.
Introduceți tava în frigider și lăsați-o să stea câteva ore, pentru a se întări și a o putea tăia mai ușor. Dacă va sta o noapte la rece, aromele se vor îmbina armonios.
_________________________________________________________________________________________________________
Sursă: Good Reads, Raw vegan moist carrot cake with cashew, walnut and orange frosting: https://www.goodreads.com/author_blog_posts/7715036-raw-vegan-moist-carrot-cake-with-cashew-walnut-and-orange-frosting