GRISINE de casă (sticksuri), din făină integrală și ulei de măsline
Rețeta de grisine pe care v-o prezentăm nu este foarte complicată. Girisinele ies crocante și aromate.
Sunt sățioase și hrănitoare, datorită adaosului de făină integrală, bogată în proteine, fibre alimentare și carbohidrați complecși. Țin de foame și pot fi ronțăite între mese sau luate la pachet.
Grisine de casă – rețetă
Ingrediente
• 250 g de făină albă
• 300 g de făină integrală
• 60 ml de ulei de măsline
• 1 linguriță de zahăr brut
• 15 g de drojdie uscată
• 200 ml de apă călduță
• 1 linguriță de sare
Preparare
Amestecați apa călduță cu zahărul, uleiul și sarea. Într-un bol mare, amestecați cele două tipuri de făină și drojdia. Faceți o gaură în mijloc și turnați amestecul lichid din apă și ulei.
Începeți să frământați cu mâinile, până obțineți un aluat omogen, nelipicios. Dacă este prea moale, mai adăugați făină. Dacă este prea tare, mai puneți apă caldă.
Când este gata, modelați aluatul într-o formă rotundă. Faceți semnul crucii peste el și acoperiți vasul cu o folie alimentară sau cu un prosop gros. Lăsați aluatul să crească într-un loc cald, circa o oră.
După ce acesta și-a mărit volumul, puneți-l pe masa de lucru tapetată cu făină. Rupeți câte o bucățică din el și modelați-o pe masă și între palme sub forma unor grisine lungi și subțiri. Sau puteți întinde aluatul în foi, pe care să le tăiați cu cuțitul sau cu o rolă de patiserie în fâșii lungi și late de un deget, ca la sărățele. Puteți de asemenea răsuci fâșiile de aluat pentru a obține grisine spiralate.
Așezați-le într-o tavă mare de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Ungeți gisinile cu apă călduță sau ulei, folosind o pensulă. Presărați pe fiecare sare grunjoasă, semințe de susan, mac, mălai sau făină de grâu dur, rozmarin, praf de ceapă sau de usturoi, rozmarin, oregano, fulgi de chili, maghiran, etc.
Coaceți grisinile în cuptorul încins la 180-200 de grade Celsius aproximativ 20 de minute, sau până când devin aurii și crocante.