CHIFTELE de post, cu LINTE și CARTOFI

Lintea este considerată de cercetători un aliment funcțional, bogat în polifenoli și compuși bioactivi cu rol important în menținerea sănătății și combaterea bolilor degenerative.

Câteva studii au asociat consumul acestei leguminoase cu un risc mai mic de diabet, obezitate, boli cardiovasculare, afecțiuni digestive, anemie și cancer.

Chiftele de linte: australiansweetpotatoes.com.au

Este o sursă abundentă de proteine (globulină, albumină), aminoacizi esențiali, fibre, prebiotice, potasiu, fier, zinc, cupru, mangan, molibden, seleniu, bor, vitamine din complexul B, vitamina E și vitamina K.

_____________________________

Chiftele cu linte – rețetă

Ingrediente

• ½ cană de linte
• 500 g de cartofi dulci
• 1 ceapă mică
• 2 căței de usturoi
• 2 linguri de ulei de măsline
• 1/3 cană de făină integrală
• 1 linguriță de chimen măcinat
• ½ linguriță de turmeric
• sare și piper după gust
• verdețuri după gust: spanac, pătrunjel, mărar

Preparare

Aprindeți cuptorul la 220 de grade Celsius. Puneți hârtie de copt în tava cuptorului.

Curățați cartofii de coajă, spălații și tăiați-i felii. Așezați feliile în tavă și stropiți-le cu 1 lingură de ulei. Coaceți cartofii timp de 15-20 de minute, sau până se înmoaie.

Între timp, fierbeți lintea. Puteți folosi orice sortiment. Pentru această rețetă s-a folosit linte maro (sau verde).

Sortați boabele, spălați-le și puneți-le la fiert într-o cratiță cu apă care clocotește. Lăsați-le circa 15-20 de minute.

Între timp, puneți 1 lingură de ulei la încins într-o tigaie la foc potrivit. Tocați ceapa și usturoiul și căliți-le preț de 4-5 minute, sau până se înmoaie. Adăugați apoi condimentele și spanacul tocat (dacă folosiți). După 1-2 minute, luați vasul de pe foc.

Pasați cartofii copți cu instrumentul de piure într-un bol. Adăugați ceapa și usturoiul călite cu tot cu ulei, precum și lintea fiartă, scursă bine de apă.

Amestecați compoziția cu mâna, până la omogenizare. Trebuie să fie suficient de vârtoasă încât să poată fi modelată.

Gustați de sare și alte condimente. Acoperiți vasul cu o folie și dați compoziția la frigider până se răcește complet.

Puneți făina pe o farfurie întinsă. Formați apoi chiftele și dați-le prin făină.

Prăjiți-le în ulei încins, la foc mediu, câte 2-3 minute pe fiecare parte. Sunt gata când au devenit aurii. Așezați-le scoateți-le cu o paletă pe o farfurie așternută cu șervețele, pentru a absorbi excesul de ulei.

Aceste chiftele se pot face și în cuptor, dacă nu aveți voie de prăjeli în ulei.

Se pot servi ca atare, cu o salată de legume sau verdețuri, cu muștar, cu un sos de roșii sau de iaurt (când nu este post), sau cu o garnitură de orez, piure sau legume.

_____________________________

Surse:

1. Kumar Ganesan and Baojun Xu, Polyphenol-Rich Lentils and Their Health Promoting Effects, Int J Mol Sci. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5713359/

2. Australian Sweet Potatos, Sweet potato and lentil patties: http://australiansweetpotatoes.com.au/recipe/sweet-potato-and-lentil-patties-egg-free/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.