SĂRĂȚELE de post, din făină integrală

Sărățelele se fac de obicei cu brânză, iar aluatul conține de regulă ouă și lactate. Spre deosebire de rețeta tradițională, aceste sărățele se prepară doar din ulei, borș și făină.

Deși aluatul este simplu, mirodeniile folosite le apropie de gustul specific. Totodată, borșul crud de tărâțe frăgezește și face sărățelele mai moi și mai pufoase.

Saratele: tastykitchen.com

Dacă vreți, în compoziție puteți adăuga tofu (brânză de soia), ras pe răzătoare, sau fulgi de drojdie de bere (se găsesc la magazinele naturiste) – care dau preparatelor un gust discret de parmezan.

În loc de chimen puteți folosi și alte mirodenii. De asemenea, pe deasupra sărățelelor puteți presăra înainte de a le introduce în cuptor, diferite semințe: susan, mac, cânepă, in.

Dacă vreți să dați sărățelelor o culoare aurie, asemănătoare celor cu ou, puneți în aluat puțin turmeric. Acest condiment este folosit în bucătăria indiană (dar și la noi) ca un colorant alimentar natural. Se poate procura de la magazinele cu profil naturist.

_____________________________

Sărățele de post – rețetă

Ingrediente

• 500 ml de ulei
• 400 ml de borș de tărâțe
• 30 g de sare
• 25 g de chimen
• făină integrală, cât cuprinde

Preparare

Amestecați uleiul cu borșul într-un bol încăpător. În rețeta originală s-a folosit ulei de palmier (care are o consistență asemănătoare grăsimii), dar puteți folosi orice alt tip de ulei.

Adăugați apoi semințele de chimen și sarea și amestecați. La final incorporați făina integrală și începeți să frământați cu mâinile.

Trebuie să obțineți un aluat omogen, elastic, care nu se mai lipește de mâini.

Întindeți aluatul în foi. Tăiați-le fâșii lungi cu cuțitul, apoi în jumătate, sau folosiți tăietorul special de sărățele lungi.

Puneți sărățelele într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu hârtie de copt. Introduceți tava în cuptorul încins la 180 de grade Celsius. În 20 de minute ar trebui să fie gata.

_____________________________

Sursă: Centrul Medical Naturalia, Conceputul alimentului integral, Rețete, Sărățele de Post, Editura Christiana, 2015, pp. 56-57

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Extrem de sarate!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.