PATE de CIUPERCI – rețetă de post cu beneficii nebănuite
Ciupercile sunt numite pe bună dreptate „carnea vegetală”. Au un conținut nutrițional deosebit de bogat. Pe lângă proteine, conțin cantități mari de cupru – un mineral necesar pentru producerea de celule roșii de sânge și sănătatea cardiovasculară.
Alte minerale pe care le luăm din ciupercile Champignon sunt fierul, fosforul, seleniul, zincul și potasiul. Sunt de asemenea o sursă bună de vitamina C, vitamina D și vitamine D.
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona au arătat că ciupercile Champignon reduc inflamația din celulele arteriale și împiedică alipirea celulelor albe de sânge de pereții arteriali. Acest lucru ajută la prevenirea bolilor de inimă.
Potrivit unui studiu apărut în anul 2007 în Journal of Nutrition, consumul acestui tip de ciuperci ajută sistemul imunitar prin faptul că stimulează activitatea celulelor imunitare ucigașe naturale. Acestea reacționează rapid la invadatorii străini precum virusuri sau celule canceroase.
Răspunsul lor rapid este esențial pentru sistemul imunitar, întrucât ajută la combaterea bolilor înainte ca acestea să se instaleze.
Ciupercile Champignon au de altfel și proprietăți anticancerigene. Potrivit unui raport din 2010, acestea s-au dovedit eficiente în cancerul de sân, de colon și de prostată.
Un studiu publicat în 2006 în Cancer Research susține că ½ cană de ciuperci pe zi poate stopa creșterea tumorilor cancerului mamar.
_________________________________________________________________________________________________________
Ingrediente
• 500 g de ciuperci champignon
• 3 cepe
• sare și piper după gust
• ulei
Ingrediente opționale:
• 3-4 morcovi
• 1 ardei roșu
• 2 felii de pâine înmuiată în apă
• 4-5 căței de usturoi
• 1 mână de nuci/migdale/alune crude
• pătrunjel după gust
Preparare
Pentru ca ciupercile să nu-și piardă gustul, unele persoanele nu le spală cu apă, ci le curăță de coajă cu un cuțit.
Decojiți cepele și tăiați-le mărunt. Puneți-le la călit într-o cratiță cu puțin ulei și lăsați-le circa 5 minute, sau până când devin translucide.
Adăugați morcovul tăiat rondele și ardeiul tocat mărunt și se lasă încă 2-3 minute (dacă folosiți aceste legume).
Se adaugă apoi ciupercile tăiate bucăți potrivite sau feliuțe. Se pune capacul și se lasă la înăbușit toate ingredientele până se înmoaie bine și sunt numai bune de mâncat. Spre final se adaugă și usturoiul tocat, dacă folosiți.
Ciupercile lasă de obicei apă, așa că trebuie să le lăsați pe foc până scade tot lichidul.
Se transferă amestecul într-un robot de bucătărie cu lama S. Se adaugă și feliile de pâine înmuiate și stoarse (dacă folosiți) și nucile, și se mixează până se fac pastă. Sau se pasează cu un blender vertical.
Trebuie să obțineți o pastă omogenă, asemănătoare unui pateu.
Se transferă într-un borcan sau într-o caserolă și se lasă să se răcească de tot. Se pune apoi la frigider și se servește rece.
Acest pateu poate fi servit pe pâine, simplu, cu măsline, cu ardei, roșii, castraveți, salată verde, spanac sau alte legume.
_________________________________________________________________________________________________________
Sursă: LIVE STRONG, The Health Benefits of Button Mushrooms: https://www.livestrong.com/article/415319-the-health-benefits-of-button-mushrooms/
Buna reteta de post
Multumesc,e buna am sa o fac