Dulceață din COJI de PEPENE roșu – gustul unic al copilăriei

Dulceața din coji de pepene roșu este o delicatesă care pe mulți îi face să își aducă aminte de perioada copilăriei. Deși necesită timp și răbdare pentru a tăia cojile cubulețe mici), este o dulceață foarte bună, cu un gust și o textură deosebită și unică.

Dulceață din Coji de Pepene Roșu

Dulceață din Coji de Pepene Roșu

Dulceață din coji de pepene roșu – rețetă

Ingrediente

• 2 kg de coji de pepene
• 1-2 kg de zahăr brut
• 2.5 litri de apă
• 350 ml de oțet de 6-9 grade
• 2 lămâi
• opțional: păstăi de vanilie

Preparare

Veți avea nevoie de circa 2 pepeni mari, de 6-7 kg.

Luați fiecare coajă de pepene în parte, tăiați partea verde (de la exteriorul pepenelui) și aruncați-o. Păstrați doar partea albă și un strat subțire de miez, care va da dulceții un pic de culoare.

Mai departe, spălați feliile bine, tăiați-le fâșii și puneți-le într-o oală cu apă care fierbe în care ați adăugat oțetul. Lăsați-le să fiarbă circa o oră, până când cojile devin transparente. Oțetul de mere are rolul de a întări cojile, pentru a nu se face fleașcă după ce fierb în dulceață. Dacă doriți ca bucățile de coajă de pepene să fie mai moi, renunțați la oțet.

Scoateți fâșiile din apa cu oțet într-o strecurătoare, clătiți-le sub un jet de apă curată și tăiați-le cubulețe. Stoarceți-le apoi cu mâna și cântăriți-le. De regulă, se folosește o proporție de 1:1 la fructe-zahăr.

Puneți 500 ml de apă la fiert cu zahărul. Când începe să clocotească, adăugați cubulețele de coji și lăsați-le să fiarbă la foc potrivit. Puteți pune oala pe o tablă sau pe o plită, pentru a fierbe îngăduit. Luați spuma care se formează deasupra.

Între timp, spălați lămâile cu puțin oțet (pentru a îndepărta pesticidele din coajă). Dați-le pe răzătoare și păstrați coaja. Stoarceți zeama în oală, și adăugați și 2 lingurițe de coajă de lămâie rasă.

Dacă folosiți păstăi de vanilie, secționați-le pe lungime și adăugați semințele, iar apoi tecile în dulceață.

Dulceața este gata când zeama din coji și zahărul topit s-a legat ca un sirop. Luați vasul de pe foc și turnați dulceața fierbinte în borcane spălate și uscate bine în cuptor câteva minute.

Puneți capacele și apoi așezați borcanele cu dulceață cu fundul în sus într-o cameră, jos. Înveliți-le cu o pătură groasă. Lăsați dulceața să se răcească treptat, la temperatura camerei (circa 1-2 zile), apoi depozitați borcanele în cămară.

6 comentarii

  1. care este acel pepene rosu?

  2. Super bun nici nu sti ce mananci.Eu pregateam pentru fetele mele.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.