Dulceață de Ghimbir – Rețete Inedite cu Măr, Portocale, Grepfrut sau Pere

Ghimbirul are un gust puternic, unic, adesea evidențiat în mâncărurile asiatice. Dulceața de ghimbir poate fi servită pe pâine, cu mâncăruri de carne, se poate adăuga la orez, salate sau clătite sau se poate folosi la decorarea prăjiturilor. Ghimbirul se asociază foarte bine cu măr, portocale, grepfrut, lămâie sau pere.

Rețetă Dulceață de Ghimbir  
Rețetă Dulceață de Ghimbir

Rețetă Dulceață de Ghimbir

INGREDIENTE

• 500 g de rădăcină de ghimbir
• 2 lingurițe de suc de lămâie
• 1 cană de zahăr
• 250 ml de apă

PREPARARE

Se curăță rădăcina de ghimbir și se feliază bucăți mici, cu un cuțit ascuțit, sau se rade pe răzătoare.

Ghimbirul mărunțit se pune într-o cratiță cu zaharul, apa și sucul de lămâie proaspăt stors, și se fierbe totul 10 minute, sau până când ghimbirul se înmoaie, iar zahărul se dizolvă. Se dă focul la mic, se acoperă cratița cu un capac și se mai lasă la fiert încă 30 de minute, amestecând la fiecare 5-10 minute.

Când dulceața de ghimbir s-a îngroșat, închidem focul și o turnăm în borcane sterilizate, apoi le închidem ermetic și se lăsăm la răcit la temperatura camerei.

Rețetă Dulceață de Ghimbir cu Măr

INGREDIENTE

• 500 g de rădăcină de ghimbir
• 1 măr
• 250 g de zahăr
• 250 ml de apă

PREPARARE

Se curăță rădăcina de ghimbir și mărul, și se taie bucăți, fâșii, cubulețe, sau se rade pe răzătoare, după preferință. Punem ghimbirul, mărul, zahărul și apa într-o cratiță la foc mic. Lăsăm totul să fiarbă circa 40 de minute, luând din când în când spuma care se formează deasupra.

Când dulceața s-a îngroșat, închidem focul. Turnăm dulceața de ghimbir în borcane sterilizate, apoi le închidem ermetic și se lăsăm la răcit la temperatura camerei.

Rețetă Dulceață de Ghimbir și Portocale

INGREDIENTE

• 50 g de ghimbir
• 3 kg de portocale
• 2-3 batoane de scorțișoară
• 1 kg de zahăr

PREPARARE

1,5 kg de portocale din cantitatea totală se curăță de coajă și se taie cubulețe. Restul de 1,5 kg de portocale se taie cubulețe cu tot cu coajă. Se pun toate cubulețele de portocale cu zahăr, așezate în straturi alternative într-o cratiță mare. Se adaugă și rădăcina de ghimbir curățată și tăiată în fâșii. Se dă vasul la frigider și se lasă la macerat peste noapte.

A doua zi dimineață se pune cratița la foc mic, amestecând din când în când cu o lingură de lemn. Când dulceața începe să scadă, adăugăm batoanele de scorțișoară și se mai lasă circa o oră, oră jumătate. Când dulceața este bine închegată, se toarnă fierbinte în borcane sterilizate și se întorc invers. Se lasă la răcit la temperatura camerei.

Rețetă Dulceață de Ghimbir cu Grepfrut

INGREDIENTE

• 4 grepfruturi roz și coaja de la 1 grepfrut
• 250 g de miere
• 250 g de zahar
• 15 g de ghimbir

PREPARARE

Spălăm grepfruturile, le curățăm de coajă și de pielița amară, și le tăiem cubulețe. Rădăcina de ghimbir se curăță și se rade pe răzătoarea mică. Coaja păstrată de la un grepfrut se spală cu oțet, se pune la fiert 2-3 minute și apoi se rade pe răzătoare.

Într-o cratiță mare, pune, mierea și zahărul, la foc mic, fără să mestecăm. Când mierea și zahărul s-a topit, se adaugă cubulețele de grepfrut, coaja de grepfrut și ghimbirul ras. Lăsăm totul circa 30-40 de minute la foc mic, sau până când se leagă ca un sirop gros. Când dulceața este gata, o turnăm în borcane sterilizate, le închidem ermetic și se lăsăm la răcit la temperatura camerei, învelite cu o pătură.

Rețetă Dulceață de Ghimbir cu Pere

INGREDIENTE

• 2 linguri de ghimbir ras
• 5 kg de pere coapte bine
• 1 lămâie întreagă
• coaja și sucul de la 2 lămâi
• 3,5 kg de zahăr

PREPARARE

Perele se spală bine și se pasează la blender cu lămâia. Se adaugă coaja și zeama de la cele 2 lămâi și se pune pasta la fiert într-o cratiță de dulceață. Fierbem totul la foc mic circa o oră și jumătate. Adăugăm apoi și zahărul, și după ce s-a dizolvat și dulceața s-a legat, o turnăm fierbinte în borcane și se închise ermetic.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


4 comentarii

  1. Am mancat de ghimbir e f buna..

  2. siropu se ferbe pe jumatate dupa aceia se adauga chimbiru sau alte fructe de care vrem sa facem dulceata

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.