Carnea de Porumbel – Proprietăţi şi Reţete

Carnea albă, fie de pasăre sau de peşte, a înlocuit în ultima perioadă carnea de porc şi de vită. Asta deoarece este un tip de carne slabă şi uşor digerabilă. În Uniunea Europeană, există o modă mult mai interesantă, chiar ciudată, bazată pe consumul de carne de porumbel.

Carnea de Porumbel – Proprietăţi şi Reţete

Simboluri

Porumbelul este, în credinţa creştină, simbolul Duhului Sfânt şi al păcii. Pentru miri, porumbeii albi sunt expresia bucuriei, purităţii şi a fericirii conjugale. Poate din acest motiv unii dintre noi găsim că sacrificarea porumbeilor pentru carne este un act imoral. Însă dincolo de aceste consideraţii de natură religioasă, carnea de porumbel este considerată o delicatesă culinară pentru mulţi locuitori din afară. Ea este „vânată” cu precădere de cei care şi-au construit un regim alimentar sănătos.

Beneficii de sănătate

Acest tip de carne este considerat „bio”, adică naturală şi uşor reconoscibilă sau tolerată de organism. Carnea de porumbel este extrem de fragedă, de aceea este ideală pentru masa copiilor.

Mulţi dintre noi sunt tentaţi să creadă că porumbelul are acelaşi gust ca puiul. În realitate însă, carnea de porumbel nu seamănă cu nimic, ci are mai curând o aromă unică, specifică. Singurul dezavantaj este că porumbeii sunt păsări de statură mică, şi de aceea nu conţin multă carne.

Din punct de vedere nutriţional, acest tip de carne oferă aceleaşi avantaje ca şi carnea de vânat. De aceea în meniurile restaurantelor carnea de porumbel este inclusă în categoria preparatelor vânătoreşti.

• Nu conţine colesterol
• Conţine grăsimi bune, uşor asimilabil
• Are mai mult fier decât orice alt tip de carne
• Protejează vasele de sânge
• Este benefică pentru copii

Preţuri

Astăzi, carnea de porumbel se vinde cu succes mai ales în Ungaria, Italia şi Franţa. Pieptul de porumbel este cel mai popular şi totodată cel mai scum preparat din resturantele lumii. Un kilogram de carne de porumbel ajunge până la 15 sau 30 de euro.

Carnea de Porumbel – Proprietăţi şi Reţete

Şi în România există ferme în care se cresc porumbei pentru carne, dar în majoritatea cazurilor vorbim despre crescători individuali, ţărani din zonele rurale care nu s-au încumetat să dezvolte o afacere din asta. Porumbeii sunt atent selecţionaţi, şi de regulă sunt preferaţi cei care cresc repede, buni de sacrificare la 5 săptămâni.

Reţete cu carne de porumbel

Există câteva reţete tradiţionale din carne de porumbel, dintre care pachetele vietnameze sunt cele mai populare şi cele mai gusoaste. Carnea de porumbel se fierbe în acest sens într-un sos din bulion aromat cu ierburi proaspete. La urmă este înfăşurată în hârtie de orez, sau în frunze de salată verde şi pusă la prăjit. Porumbelul se mai poate pregăti şi sub formă de ciulama cu smântână şi mărar, ostropel cu usturoi, umplut cu cartofi, preparat cu mazăre boabe sau fript cu unt.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.