Supa rece de roșii cu busuioc – rețetă cu beneficii

Supa rece de roșii se numește Gazpacho, și provine din bucătăria spaniolă, mai precis din Andaluzia. Se prepară din legume crude și se servește rece, în mod special în timpul verilor călduroase, datorită efectului răcoritor și hidratant.

Supă Rece de Roșii cu Busuioc

Supă Rece de Roșii cu Busuioc

Supă rece de roșii – rețetă

Ingrediente

• 4 roșii coapte
• 1 ardei gras
• 1 ceapă mică
• 2 căței de usturoi
• busuioc proaspăt
• 1 cană de suc de roșii sau bulion
• 1 lingură de oțet de vin
• 1 cană de apă
• 2 linguri de ulei de măsline
• sare după gust

Preparare

Spălați legumele și tăiați-le bucăți mici. Puneți ardeiul, ceapa și usturoiul în blender și amestecați-le puțin. Adăugați roșiile și sucul de roșii sau bulionul și mixați din nou. Puneți și celelalte ingrediente, apoi uleiul de măsline și mixați până când obțineți o compoziție fină, ca un piure.

Dați supa la frigider să se răcească. Serviți supa rece în boluri cu crutoane și busuioc tocat mărunt.

Beneficii

Roșiile sunt un aliment funcțional, foarte bogat în nutrienți, care ajută la prevenirea bolilor cronice, datorită fitochimicalilor conținut, precum licopen.

Tomatele sunt o sursă bună de vitamina A, vitamina C și acid folic. Conțin de asemenea o varietate de antioxidanți puternici: acid alfa-lipoic, licopen, colină, acid folic, beta-caroten și luteină.

Acidul alfa-lipoic menține sănătatea creierului și a țesuturilor nervoase. Acesta ajută de asemenea corpul să transforme glucoza în energie și joacă un rol important în controlul glucozei. Îmbunătățește vasodilatația și protejează împotriva retinopatiei la persoanele cu diabet.

Licopenul este antioxidantul care dă tomatelor culoarea lor roșie intensă.

Colina este un nutrient important care reduce inflamațiile cronice, ajută somnul, mișcarea mușchilor, învățarea și memoria.

Beneficiile consumului de roșii sunt nenumărate. Roșiile scad riscul bolilor cardiovasculare, a diabetului și a cancerului. Consumul de fructe și legume a fost de asemenea asociat cu o piele și un păr mai sănătos, cu un nivel mai bun de energie și greutate.

Contraindicații și precauții la consumul de roșii

Beta-blocantele – un tip de medicamente prescrise de regulă pentru bolile de inimă pot crește nivelul potasiului din sânge. De aceea, persoanele care iau beta-blocante trebuie să evite consumul de alimentele bogate în potasiu sunt precum roșiile.

De asemenea, prea mult potasiu îi poate afecta pe cei la care rinichii nu funcționează corect. Dacă rinichii nu pot elimina excesul de potasiu din sânge, acest lucru poate fi fatal.

Persoanele cu boala de reflux gastro-esofagian pot resimți arsuri la stomac și regurgitare în urma consumului de alimente cu un nivel mare de aciditate precum roșiile.

Sursă: http://www.medicalnewstoday.com/articles/273031.php

2 comentarii

  1. Hai sa-i zicem…suc de rosii cu..ceva..supa…inseamna..cu totul altceva…cel putin ,in Ardeal..!!!!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.