Cum să faci GEM CRUD, cu semințe de chia – rețetă rapidă la blender, fără zahăr

Cel mai mare beneficiu al acestui gem minunat este că se prepară fără zahăr, fără pectină (la care unele persoane sunt alergice), fără conservați și fără foc. Se pot folosi diverse fructe: zmeură, căpșuni, cireșe, vișine, caise, piersici, prune, etc.

Gem din Semința de Chia

Gem din Semința de Chia

Ingredientul secret care face gemul să se lege: semințele de chia

Pentru cei care nu cunosc și nu au folosit aceste semințe, ele se găsesc la magazinele naturiste. Atunci când sunt amestecate cu lichid, semințele de chia se umflă, capătă o textură gelatinoasă și ajută la întărirea și închegarea preparatului în care sunt folosite. Din acest motiv, sunt ideale pentru gemuri, jeleuri, budinci sau alte deserturi. Pot fi folosite și ca înlocuitor pentru ouă sau unt în preparatele coapte.

Dincolo de acest aspect extrem de “funcțional” și revoluționar în bucătărie, semințele chia sunt cele mai bogate surse de acizi Omega-3.

Sunt pline de antioxidanți, proteine, fibre și nutrienți esențiali precum calciu, fier, magneziu, fosfor sau seleniu. Nu conțin calorii, și cresc rapid sațietatea. Sunt excelente în curele de slăbire. Fibrele solubile și insolubile pe care le conțin ajută la îmbunătățirea digestiei și echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.

Gem de fructe, cu semințe de chia – rețetă de bază

Ingrediente

• 320 g de fructe proaspete
• 2 linguri de semințe de chia
• 85 g de curmale
• 60 ml de apă

Preparare

Puneți apa în blender, și adăugați curmalele (de la care ați scos sâmburii). Mixați la viteză mare până când curmalele s-au sfărâmat complet și s-au omogenizat cu apa. Curmalele au rolul de a îndulci în mod natural acest gem. Adăugați semințele de chia și jumătate din cantitatea de fructe. Pulsați la viteză mică de câteva ori, doar pentru a zdrobi fructele.

Adăugați restul de fructe și mai pulsați de câteva ori la viteză mică, până rezultă o pastă groasă, de consistență solidă. Este important să puneți fructele la final, și să pulsați la viteză mică. Dacă blenduiți fructele la viteză mare, veți obține o budincă.

Dacă gemul este prea acru, adăugați puțină miere sau alt îndulcitor natural (sirop de agave, stevia etc). Nu folosiți prea multă miere, pentru a nu face gemul prea lichid.

Din cantitățile folosite se obțin circa 500 g de gem. Turnați gemul în borcănele, închideți-le bine și dați-le la frigider. Se poate consuma după jumătate de oră de stat la rece, timp în care semințele de chia se gelifică și încheagă compoziția gemului. Dacă îl lăsați peste noapte, gemul va fi și mai aromat și mai bogat la gust.

Acest gem rapid și crud rezistă la frigider circa 4 zile.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.