Supă de LINTE, MORCOV și CHIMEN – savoare din Orient

Această supă, inspirată din rețetele indienilor este foarte aromată, sățioasă și sănătoasă. În funcție de preferința fiecăruia se pot adăuga și alte condimente, precum ghimbir și semințe de coriandru, mărar, pătrunjel, zeamă de lămâie sau iaurt pentru topping, dacă nu țineți post sau un regim vegan.

Supă-Cremă de Linte și Morcovi

Supă-Cremă de Linte și Morcovi

Supă-cremă de linte, morcov și chimen – rețetă

Ingrediente

• 350 g de linte roșie
• 2 morcovi
• 2 linguri de semințe de chimen (nu chimion)
• 1 ceapă
• 2 căței de usturoi
• 1 linguriță de mentă măcinată (opțional)
• 2 linguri de ulei de măsline
• 1 lingură de sare
• 1-2 litri de apă

Preparare

Se pune uleiul într-o cratiță, și se adaugă usturoiul, ceapa și morcovul tocate mărunt. Se pune capacul și se lasă la înăbușit până când legumele se înmoaie. Se toarnă apoi apa și se răstoarnă boabele de linte. Se adaugă sarea și piperul, și se lasă la fiert până când lintea și toate celelalte legume sunt bine fierte.

Între timp, se călesc semințele de chimen într-o tigaie, până când simțim aroma lor. După ce s-au răcorit, se zdrobesc în mojar sau se macină prin râșnița de cafea.

Supa se pune într-un blender și se pasează până când rezultă o masă cremoasă. Se servește în boluri, decorată pe deasupra semințele de chimen. Supa se poate servi cu linte sau crutoane aromatizate cu usturoi și ierburi (mentă sau pătrunjel).

Proprietăți și beneficii

Lintea roșie este o sursă importantă de proteine vegetale (o ceașcă de linte roșie conține 17.9 g de proteine), folosită cu precădere în mâncărurile indiene. Este foarte hrănitoare, și ajută la menținerea greutății corporale. Conține foarte multe fibre (1 ceașcă de boabe de linte furnizează 62% din doza zilnică recomandată). Fibrele umplu stomacul, scad senzația de foame și poftele alimentare. În plus, acestea îmbunătățesc modul de utilizare al energiei.

Lintea roșie are un indice glicemic mic, și ajută la reglarea nivelului de glicemie din sânge, fiind un aliment bun pentru diabetici sau pentru cei cu pre-diabet.

2 comentarii

  1. fara chimen , reccomand menta si boia iute

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.